Piatok13. jún 2025, meniny má Anton, zajtra Vasil

TIETO chyby robíte pri skladovaní zeleniny v chladničke: TAKTO vydrží dlhšie čerstvá

(Zdroj: GettyImages)

Ak chcete, aby vám paprika, cibuľa a paradajky vydržali dlhšie čerstvé, je dôležité ich správne skladovať. Tieto bežné kuchynské suroviny môžu rýchlo stratiť svoju kvalitu, ak sú nesprávne uskladnené.

Tu je niekoľko tipov, ako ich podľa magazínu Step To Health uchovať čo najdlhšie čerstvé:

Paprika

Celé papriky: Skladujte ich v zásuvke na zeleninu v chladničke bez umývania alebo krájania. Takto si zachovajú čerstvosť až dva týždne.
Nakrájané alebo pečené papriky: Uložte ich do uzatvárateľnej nádoby alebo plastového vrecka. V chladničke vydržia približne päť dní.
Mrazenie: Papriky umyte, osušte, odstráňte semienka a nakrájajte. Rozložte ich na plech a predmrazte. Potom ich presuňte do mraziaceho vrecka alebo nádoby. V mrazničke vydržia až 12 mesiacov.
Dôležité: Nevkladajte papriky blízko ovocia produkujúceho etylén (napr. jablká, banány), pretože tento plyn urýchľuje ich dozrievanie a kazenie.

Cibuľa

Celé cibule: Skladujte ich na chladnom, suchom a tmavom mieste s dobrou ventiláciou, napríklad v špajzi. Takto vydržia niekoľko mesiacov.
Nakrájaná cibuľa: Uložte ju do uzatvárateľnej nádoby alebo plastového vrecka a skladujte v chladničke. Spotrebujte ju do 7 dní.
Mrazenie: Cibuľu ošúpte, nakrájajte a uložte do mraziaceho vrecka. V mrazničke vydrží až 8 mesiacov.
Pozor: Cibuľu neskladujte spolu so zemiakmi, pretože sa navzájom ovplyvňujú a rýchlejšie sa kazia.

 Paradajky

Nezrelé paradajky: Skladujte ich pri izbovej teplote, aby dozreli.
Zrelé paradajky: Ak ich nespotrebujete hneď, môžete ich uložiť do chladničky, ale pred konzumáciou ich nechajte ohriať na izbovú teplotu, aby sa obnovila ich chuť.
Nakrájané paradajky: Uložte ich do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Spotrebujte ich do 2 dní.
Dôležité: Paradajky neskladujte spolu s cibuľou, pretože etylén z paradajok môže urýchliť kazenie cibule.

Správnym skladovaním týchto surovín môžete predĺžiť ich čerstvosť a minimalizovať plytvanie potravinami. Používajte vhodné nádoby a vrecká na uchovanie ich kvality.

Viac o téme: PaprikaCibuľaParadajkySkladovanie zeleniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9