Štvrtok15. máj 2025, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Žihľava, fialka či púpava sú jedlé a nabité vitamínmi: Nie každý ich vie zbierať SPRÁVNE!

(Zdroj: GettyImages)

Jar je obdobím prebúdzania prírody, keď sa lúky a lesy začínajú zelenať a rozkvitať. Okrem krásy a vône však mnohé rastliny ponúkajú aj ďalší, často prehliadaný benefit – sú jedlé. Práve jarné kvitnúce rastliny môžu byť zaujímavým a zdravým doplnkom stravy, ktorý obohatí jedálniček o nové chute aj výživové látky.

Mnohé jarné rastliny sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Farmaceut Viktor Čaniga z lekárne Dr. Max v Žiari nad Hronom upozorňuje, že základným pravidlom zberu jedlých rastlín je istota, pretože nesprávne určenie môže viesť k nepríjemným zdravotným problémom, v extrémnych prípadoch až k otrave.

Jedlé jarné rastliny

Žihľava dvojdomá aj keď je pre mnohých symbolom štípania a pŕhlenia, mladé listy žihľavy sú výborné na prípravu polievok, špenátu či čajov. Obsahuje množstvo železa, vitamínu C a chlorofylu. Pred použitím je potrebné žihľavu krátko spariť, aby stratila pŕhlivé účinky. Rastie takmer všade – v záhradách, na lúkach, pri lesoch. Zbiera sa len mladá žihľava (do cca 20 cm výšky) a len z čistých lokalít.

Fialka voňavá – tento nenápadný fialový kvietok je jedlý a navyše príjemne vonia. Používa sa na dekoráciu dezertov, ako prísada do limonád alebo sirupov. Má jemne sladkastú chuť a obsahuje slizy a flavonoidy, ktoré môžu mať protizápalový účinok. Rastie na okrajoch lesov a v parkoch.

Sedmokráska obyčajná – táto pomerne bežná trávniková kvetinka je celá jedlá – kvety aj listy. „Môžeme ju pridať do šalátov, na chlebík s maslom alebo z nej pripraviť bylinkové maslo. Je známa aj svojimi detoxikačnými účinkami a podporou dýchania. Zbierať by sa mali nepoškodené kvety zo zelenej, neznečistenej plochy,“ radí Viktor Čaniga.

Púpava lekárska – aj keď je známa hlavne ako „burina“, je to v skutočnosti výborná jedlá rastlina. Používajú sa mladé listy (v šalátoch), kvety (na med alebo sirup) a dokonca aj korene (na sušenie a prípravu kávy). Má mierne horkastú chuť a podporuje trávenie aj činnosť pečene.

Blyskáč jarný – blyskáč patrí medzi prvé jarné rastliny. Je z neho výborný šalát alebo prívarok na spôsob špenátu. Vhodný je na spestrenie akejkoľvek polievky. Jeho lístočky sú síce malé, ale väčšinou tvorí veľké „koberce“ v listnatých lesoch a pri cestách, vďaka čomu sa dá ľahko nazbierať väčšie množstvo. Zbierajte ho vždy pred zakvitnutím.

Bezpečný zber a alergie

Rastliny sa snažte zbierať len na čistých miestach, teda mimo ciest, polí postrekovaných pesticídmi alebo priemyselných oblastí. „Rastliny vždy dobre umyte a pri konzumácii sledujte, či sa neobjaví alergická reakcia, najmä u ľudí s precitlivenosťou na peľ. Pri prvom ochutnávaní stačí malá dávka,“ tvrdí farmaceut.

Inšpirácie do kuchyne

Žihľavová polievka na masle opražte cibuľku, pridajte na drobno nasekanú žihľavu, zalejte vývarom a povarte. Dochuťte soľou, korením a zjemnite smotanou.
Šalát s fialkami a sedmokráskami – zmiešajte listy hlávkového šalátu, mladé púpavové lístky, pridajte kvety sedmokrásky a fialky, zalejte zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy a medu.
Púpavový sirup – do litra vody dajte 150 púpavových kvetov, povarte 15 minút, nechajte lúhovať do druhého dňa. Potom je potrebné sirup scediť, pridať cukor (cca 1 kg) a variť do zhustnutia.

Viac o téme: FialkaSedmokráskaPúpavaJedlé kvetyŹihľavaBlyskáč
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9