Štvrtok15. máj 2025, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vyrobiť si biely jogurt doma je hračka: POZOR, tradičná čínska medicína ho veľmi neodporúča. TAKÉTO sú dôvody

(Zdroj: GettyImages)

Biely jogurt patrí medzi najvýživnejšie fermentované potraviny. Je bohatý na bielkoviny, vápnik a prospešné baktérie – probiotiká, ktoré prispievajú k zdraviu čriev. No kým moderná výživa ho často odporúča ako zdravý základ stravovania, tradičná čínska medicína (TČM) má na jeho konzumáciu mierne odlišný pohľad.

Biely jogurt patrí medzi dlhodobo „ospevované‟ potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Taký je náhľad západnej medicíny, kým tá východná to vníma trochu inak. Je na vás, aby ste si zvolili cestu, ktorá vám vyhovuje, faktom ale je, že biely jogurt obsahuje množstvo živín, ktoré prospievajú tráveniu i kostiam. A ideálne je, ak si ho vyrobíte sami doma, aby ste jasne vedeli, čo obsahuje, z akého je mlieka a že v ňom nenájdete nič, čo by ste nechceli, napríklad pridaný cukor,

Ako si vyrobiť domáci biely jogurt

Potrebujete len:

- 1 liter plnotučného mlieka (najlepšie čerstvé, nie UHT)
- 2 PL kvalitného bieleho jogurtu s aktívnymi kultúrami (napr. Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus)

Postup:

Mlieko zohrejte na cca 85 °C – kým začne jemne bublať (nie vrieť). Tým sa zničia nežiaduce baktérie.
Nechajte ho vychladnúť na približne 43–45 °C – ideálna teplota na fermentáciu.
Vmiešajte jogurt do mlieka a dôkladne premiešajte.
Prelejte do uzavretej nádoby, zabaľte do uteráka a nechajte pri stálej teplote (napr. v rúre s vypnutým svetlom alebo v jogurtovači) 6–12 hodín fermentovať.
Po ukončení fermentácie vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny.
Výsledkom bude krémový domáci jogurt bez konzervantov a cukru.

Prečo je konzumácia bieleho jogurtu dôležitá

Podpora trávenia: obsahuje živé kultúry, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevný mikrobióm.
Imunitný systém: zdravé črevo = silnejšia imunita.
Zdravie kostí: vysoký obsah vápnika a vitamínu D (ak je obohatený).
Podpora svalov a regenerácie: kvalitné bielkoviny.
Prevencia hnačiek po antibiotikách vďaka obsahu probiotík.

Prečo tradičná čínska medicína (TČM) jogurt neodporúča

Podľa TČM má jogurt "chladnú" a vlhkú povahu, čo môže:

- Narušiť tráviaci oheň (slezinu), ktorý je podľa čínskej filozofie základom dobrého trávenia a vitality.
- Spôsobovať vlhkosť a hlieny v tele, čo sa môže prejaviť únavou, zahlienením alebo tráviacimi problémami.
- Býva nevhodný pri oslabení čchi, syndrómoch nedostatku yangu alebo pri nadbytku vnútornej vlhkosti.
TČM odporúča jogurt najmä v lete (keď je vonku teplo) a v obmedzenom množstve, ideálne ho nekonzumujte studený, ale izbovej teploty alebo jemne ohriaty.

Domáci biely jogurt je jednoduchý na prípravu, lacný a mimoriadne prospešný pre zdravie, najmä tráviaci a imunitný systém. Tradičná čínska medicína však varuje pred jeho nadmerným konzumovaním u ľudí so "slabým trávením" alebo vnútorným chladom. Riešením je rovnováha – jesť ho s rozumom, najmä v teplejších mesiacoch a ideálne ako súčasť vyváženého jedla.

Viac o téme: JogurtProbiotikáBiely jogurtTradičná čínska medicínaZdravie kostíTČMPrevencia hnačiek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9