Sú zdravé, výživné a navyše sa z nich chudne. Vajcia sú súčasťou zdravej výživy, no treba s nimi zaobchádzať opatrne, správne ich skladovať aj pripravovať, inak hrozí, že človek ochorie.
Škrupina vajec totiž môže obsahovať salmonelu, baktériu, ktorá spôsobuje otravu jedlom. „Zaobchádzanie s vajíčkami bezpečným a hygienickým spôsobom pomáha zastaviť možnú kontamináciu," povedal pre Eat This odborník na výživu Jacek Szymanowski. Baktérie majú podľa neho schopnosť rýchlo sa množiť, ak sa s vajciami nezaobchádza správne. Salmonela sa môže dostať na vaječné škrupiny, keď kurčatá znášajú vajcia a dotýkajú sa vtáčieho trusu. Ak dôjde k nakazeniu, zvyčajne sa prejavy objavia 6 hodín po konzumácií vajec. Medzi prejavy patrí horúčka, žalúdočné kŕče, hnačka a vracanie, ktoré môžu pretrvávať aj týždeň. Ak chcete znížiť riziko ochorenia, držte sa týchto rád.
1. Nechajte vajcia v originálnom kartóne
Možno ste to netušili, ale na tom, ako vajcia skladujete, záleží. Dokonca by ste ich mali nechať v kartónovom obale, v ktorom ste ich kúpili. Ten totiž chráni vajíčka pred absorbovaním iných pachov v chladničke cez póry v škrupinách. Na originálnom balení je tiež jasne vyznačený dátum spotreby, takže budete mať prehľad, dokedy ich musíte použiť.
2. Nájdite to správne miesto v chladničke
„Aby vajcia zostali čerstvé, v chladničke ich nedávajte na úplne hornú policu, priehradky vo dverách alebo akékoľvek rohy, kde dobre necirkuluje studený vzduch,“ radí odborníčka na vajíčka Sarah Tennerová. Na týchto miestach môžu totiž zamrznúť a rozbiť sa.
3. Vajcia potrebujú určitú teplotu
Ďalší dôležitý bod, ktorý treba dodržať, aby ste predišli šíreniu salmonely, je chladiť vajíčka pri teplote 4 °C a nižšej. „Zabráni to rastu baktérií na škrupinách,“ tvrdí odborníčka.
4. Umývajte si ruky
Šéfkuchár John Adler odporúča, aby ste si po každom kontakte s vajcami umyli ruky. „Riziko salmonely nie je v skutočnosti v samotnom vajci, ale v škrupine,“ vysvetlil. Ruky si treba umyť mydlom a horúcou vodou.
5. Neumývajte vajcia
Vajcia pred použitím neumývajte. Škrupina totiž slúži ako ochrana vajíčka. Pri umývaní sa zvyšuje riziko salmonely, pretože voda môže vniknúť cez jej póry. Ak narazíte na vajce s nečistotami, utrite ho suchou handričkou alebo papierovou utierkou.
6. Nenechávajte vajcia vonku
Vajcia musíte skladovať v chladničke, aby sa zabránilo šíreniu baktérií. „Určite ich nenechávajte mimo tohto priestoru dlhšie ako dve hodiny," radí Tannerová. Baktérie totiž môžu rýchlo rásť na teplej škrupine a spôsobiť salmonelu.
7. Okamžitá konzumácia alebo schladenie
Vajcia by ste mali jesť hneď po uvarení. „Ak na ne nemáte chuť, schlaďte ich a použite do troch až štyroch dní," odporúča odborníčka.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%