Počuli ste príslovie, že ak chcete skutočne zdravé jedlo, mali by ste si ho uvariť sami? Niečo na tom bude. Pravdou je však aj to, že aj domáce pokrmy môžu byť nezdravé, ak ich nesprávne pripravíte.
Aj keď máte kontrolu nad kvalitou surovín a množstvom korenín, ktoré používate pri príprave jedla doma, niekedy sa môže stať, že váš pokrm nebude vôbec zdravý, ale, naopak, stane sa toxickým. Možno aj vy totiž pri jeho príprave robíte chyby, o ktorých ani možno netušíte, že sú zlé. Čomu by ste sa mali vyhnúť?
1. Myslíte si, že potraviny bez GMO sú lepšie
Mnohí ľudia sa vyhýbajú geneticky modifikovaným potravinám, pretože ich považujú za nezdravé. „Non-GMO však znamená iba to, že v jedle, ktoré budete jesť, nebudú žiadne geneticky modifikované zložky, no nikto nemôže tvrdiť, že sú automaticky zdravšie,“ vysvetlil pre magazín Eat This šéfkuchár Julian Boudreaux. Ten odporúča, aby ľudia radšej pri výbere potravín dôkladne čítali nutričné informácie na etiketách.
2. Varíte falošné mäso
Ľudia, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, sa často obracajú na alternatívy mäsa. No podľa šéfkuchára Josepha VanWagnera nerobia dobre. „Veľa z týchto náhrad bielkovín je plných tukov, obilnín a hyper-spracovaných potravín, ktoré narúšajú črevný mikrobióm, spomaľujú metabolizmus a sú príliš kalorické,“ tvrdí odborník na výživu.
3. Nadmerne používate olej alebo maslo
„Maslo a olej môžu zvýšiť chuť jedla, ale ak ich používate vo veľkom množstve, robia jedlo kalorickejším a plným nezdravých tukov,“ konštatovala odborníčka na výživu Mindy Rothová. Nadmerná konzumácia zvyšuje riziko stavov, ako je vysoký cholesterol alebo kardiovaskulárne problémy.
4. Používate panvice s teflónom
Panvice s teflónom môžu v skutočnosti spôsobiť požitie chemikálií známych ako PFAS, keď sa dlhodobo zahrievajú na vysokú teplotu alebo keď sa poškriabe ich povrch. Spájajú sa s mnohými zdravotnými problémami, vrátane narušenia hormónov, neurovývoja plodu, rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Bezpečnejšími alternatívami sú hrnce a panvice, ktoré sú liatinové, s keramickým povrchom alebo z nehrdzavejúcej ocele.
5. Pridávate nízkokvalitné ingrediencie
„Používanie tukov nízkej kvality a vysoko spracovaných olejov zo semien na restovanie či pečenie, je bežnou chybou pri varení," tvrdí VanWagner. Nedodávajú podľa neho jedlu chuť ani textúru a navyše v pokrmoch chýbajú vitamíny rozpustné v tukoch.
6. Nesprávne čistíte liatinový riad
„Varenie s liatinou má svoje výhody. Jedlo z nej skvele chutí, navyše má dlhú životnosť, ale pokiaľ nie je správne vyčistená a udržiavaná, nie je zdravá,“ uviedol pre magazín Eat This Boudreaux. Ak chcete získať všetky jej výhody, musíte ju dôkladne umyť a vyčistiť. „Aby ste ju vysušili, umiestnite ju na pár minút nad horúci horák, a potom ju jemne potrite olejom,“ radí.
7. Nesprávne interpretujete označenie zdravé potraviny
Nie všetky etikety na potravinách sú také, ako sa zdajú. Mnohé môžu poriadne zavádzať. Veľa pokrmov hlási, že sú organické, hoci sa v nich nachádza len jedna organická zložka.
8. Zle pripravujete zeleninu
Jesť zeleninu je dobrý spôsob, ako získať potrebné vitamíny a živiny, po ktorých naše telo túži, ale jej prevarenie je chyba, ktorej sa treba vyhnúť. Príliš dlhé varenie znižuje obsah vitamínov a minerálov. Dbajte na to, aby si zelenina zachovala svoju žiarivú farbu.
9. Pridávate príliš veľké množstvo soli
Soľ sa nachádza takmer v každom jedle. A ak si nedávate pozor pri varení, môžete prekročiť dennú odporúčanú dávku. Denne by ste nemali prijať viac ako 2 300 miligramov. Nadbytok sodíka môže viesť k nadúvaniu a zadržiavaniu tekutín, zaťažuje obličky a telo dehydruje. Namiesto soli radšej používajte bylinky a koreniny.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%