Správne zvolená strava výrazne prispieva k celkovému zdraviu. Ak navyše do svojej každodennej stravovacej rutiny pridáte určitú ingredienciu, nakopnete si trávenie a aj schudnete. Čo dokáže s telom jablčný ocot?
Možno ste to netušili, ale jablčný ocot dokáže divy. Jeho konzumáciou človek predchádza pocitom hladu a má aj pod kontrolou hladinu cukru v krvi. Vyrába sa fermentáciou jablkovej šťavy, čo vedie k tvorbe kyseliny octovej, kľúčovej aktívnej zložky zodpovednej za jej účinky na zdravie. Nemožno ho však užívať bez rozmyslu, je potrebné ho riediť a neprekračovať odporúčanú dávku. Takto si z neho pripravíte infúziu nabitú zdravím:
- 1 až 2 polievkové lyžice surového, nefiltrovaného jablčného octu
- ¼ šálky vody
- 1 čajová lyžička medu, citrónovej šťavy alebo škorice podľa chuti
Postup
Zmiešajte ocot s vodou a ostatnými prísadami podľa vášho výberu. Dobre premiešajte a môžete konzumovať. Na záver si vypláchnite ústa vodou, aby ste zabránili erózii skloviny. Aké sú teda jeho účinky na zdravie?
Zdravotné prínosy jablčného octu
1. Reguluje hladinu cukru v krvi
„Kyselina octová v jablčnom octe znižuje skoky cukru v krvi po jedle,“ povedala pre Health Shots dietologička Garima Goyalová. Zlepšuje to podľa nej citlivosť na inzulín. Ocot tiež spomaľuje rýchlosť, ktorou sa jedlo presúva zo žalúdka do tenkého čreva. To vedie k pomalšiemu uvoľňovaniu glukózy, ako aj iných živín do krvného obehu.
2. Pomáha pri chudnutí
Kyselina octová podporuje sýtosť a tým znižuje celkový príjem kalórií. Jej konzumácia potláča návaly hladu. Potvrdila to aj 12-týždňová štúdia, publikovaná v časopise Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. Z tej vyplynulo, že účastníci, ktorí konzumovali 15 až 30 ml octu denne, zaznamenali určitú stratu hmotnosti, vrátane zníženia brušného tuku.
3. Podporuje zdravie tráviaceho traktu
Jablčný ocot stimuluje produkciu žalúdočnej kyseliny, čím napomáha tráveniu. Znižuje tiež koncentráciu glukózy po jedle spomalením motility žalúdka, čo je koordinácia medzi pohybmi svalov, ako aj sekréciou žalúdka.
4. Má antimikrobiálne vlastnosti
„Kyselina octová v jablčnom octe má antimikrobiálne účinky, bráni množeniu a tvrobe škodlivých baktérií,“ konštatovala Goyalová. V alternatívnej medicíne sa preto používa ako prírodný liek na bolesti hrdla a menšie infekcie.
5. Potenciálne kardiovaskulárne výhody
Pravidelná konzumácia jablčného octu znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak. Kyselina octová totiž uvoľňuje krvné cievy a zlepšuje obeh.
Na čo si dať pozor
- Jablčný ocot je silne kyslý a môže narušiť zubnú sklovinu, viesť k tvorbe kazov a podráždiť pažerák. Vždy ho preto radšej rieďte.
- Užívanie jablčného octu pred jedlom je účinnejšie na kontrolu hladiny cukru v krvi.
- Vysoký príjem môže z dlhodobého hľadiska viesť k nízkym hladinám draslíka a strate kostí.
- Po konzumácii si vždy dôkladne vypláchnite ústa.
- Niektorí ľudia môžu pociťovať nevoľnosť alebo kyslý reflux, najmä, ak sa užíva na prázdny žalúdok.
- Ocot môže interagovať s liekmi na cukrovku a krvný tlak, čo môže viesť k hypoglykémii alebo nízkym hladinám draslíka.
- Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo by mohlo zhoršiť príznaky u ľudí s gastroparézou, čo je stav bežný u diabetikov.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%