Ak si chce človek udržať štíhlu postavu, mal by jesť vyváženú a zdravú stravu. A hoci odborníci na výživu odporúčajú jesť malé množstvá viackrát denne, mnohí si na tanier naložia viac, ako v skutočnosti potrebujú.
Na porciách jedla ale veľmi záleží, keď človek nechce priberať. Našťastie, už nie je potrebné investovať peniaze do váh na pokrmy a appiek, ktoré prísne rátajú zjedené kalórie. Jediná vec, ktorú budete odteraz potrebovať, aby ste posúdili, či nejete priveľké porcie, sú vaše ruky. Hoci o tom mnohí ani netušia, práve vďaka nim vieme mať dávky jedla pod kontrolou, radí portál steptohealth.com.
Ako používať ruky na meranie porcií jedla
Ruky dokážu veľa prezradiť o jeho majiteľovi. Odhalia, aká je osobnosť a veľa napovedia aj o jeho zdravotnom stave. Menej známym aspektom rúk však je, že nimi vieme merať veľkosť porcií jedál.
Stravovanie pomocou rúk
Nejde o žiadnu zázračnú diétu, toto stravovanie je postavené na rešpektovaní nutričnej rovnováhy. Nadváha je spôsobená konzumáciou príliš veľkých porcií. A práve tento spôsob jedenia má ich veľkosť usmerniť. Dávka mäsa by nemala byť väčšia ako dlaň a množstvo sacharidov by nemalo presiahnuť priemer zatvorenej päste. Podľa odborníkov na výživu ide o zaujímavý spôsob, ako pochopiť, že výživa je individuálna záležitosť. Ako táto metóda funguje?
Zatvorená päsť
Veľkosť zatvorenej päste by sa mala používať na meranie porcií, keď jedlo obsahuje vysoký obsah sacharidov. Patria sem napríklad:
- cestoviny
- ryža
- zemiaky
- chlieb
Dlaň
Priestor, ktorý zaberá dlaň, začínajúc od zápästia a končiac na začiatku prstov, sa môže použiť na odmeranie množstva potravín bohatých na bielkoviny. Odmerať tak môžete:
- strukoviny
- vajíčka
- tofu
- sardinky
- tvaroh
Dve ruky spolu
Veľkosť dvoch rúk spolu v tvare misky je vhodná na meranie porcie zeleniny, ktorú by ste mali počas dňa zjesť. Váš jedálniček by mal byť zameraný na listovú zeleninu, mrkvu, tekvicu, brokolicu, paradajky, kel, papriku, cuketu a karfiol.
Ukazovák a prostredník spolu
Chcete vedieť, koľko syra si môžete dopriať? Toľko, koľko zaberá ukazovák a prostredník.
Horný článok palca
Toto množstvo sa odporúča pre tuky aj cukry. Práve táto skupina jedla je najviac zodpovedná za priberanie.
Ďalšie odporúčania, ako sa vyhnúť prejedaniu
- Nekonzumujte balené a spracované potraviny.
- Čítajte etikety potravinárskych výrobkov, kalorickým jedlám sa vyhnite oblúkom.
- Nejedzte sladké pokrmy, cukor je návykový.
- Používajte malé taniere.
- Rozdeľte si jedlo na štyri alebo päť porcií denne.
- Pri jedle sa nerozptyľujte televízorom, počítačom ani mobilom.
- Na každý pokrm si vyhraďte asi 20 minút a zjedzte ho na tichom mieste, ďaleko od hluku.
- K hlavnému jedlu si doprajte zeleninu, mala by zaberať polovicu porcie.
- Za deň vypite minimálne 2 litre vody.