Káva je obľúbeným nápojom po celom svete. Mnohí bez voňavej šálky ani nevstanú z postele. Každý, kto ju má rád, si ju pripravuje podľa svojej chuti a preferencie. Vedeli ste však, že jej pitie bez pridania cukru má lepší vplyv na zdravie?
Niektorí si vychutnávajú kávu s extra cukrom, aby vyvážili horkosť espressa. Iní si do nej pridávajú mlieko, smotanu a rôzne príchute. Bez ohľadu na to, ako atraktívne a esteticky vyzerá šálka napeneného cappuccina, nemusí byť pre vás to najlepšou voľbou. Väčšinou totiž obsahuje priveľa cukru a mlieka. „Pravidelné pitie týchto druhov kávy môže spôsobiť zdravotné problémy,“ povedala pre healthsots.com dietologička Riya Desaiová. Podľa nej sa zvyšuje sa šanca na prepuknutie cukrovky, kardiovaskulárnych chorôb, nealkoholického stukovatenia pečene, ochorení kože, obličiek či problémov s kvalitou spánku. Prečo je teda výhodnejšie piť kávu bez cukru?
Výhody kávy bez cukru
1. Znižuje riziko vzniku cukrovky
Pridanie akýchkoľvek sladidiel do kávy môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Ak ich človek vynechá, nič také mu nehrozí. Kofeín ale môže zhoršiť citlivosť na inzulín. Ľudia s cukrovkou teda môžu piť kávu bez cukru, ale s mierou a po konzultácii so svojím lekárom.
2. Menej ochorení srdca
Kardiovaskulárne ochorenia sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najčastejšou príčinou úmrtí ľudí na celom svete. Pitie kofeínu však znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, ak sa pije káva bez cukru a iných prísad.
3. Zlepšuje pamäť
Často zabúdate, nepamätáte si veci? Šálka čiernej kávy vám môže pomôcť. Jej konzumácia totiž zlepšuje stav pamäte.
4. Napomáha chudnutiu
Ak sa snažíte schudnúť, zaraďte do svojho jedálnička kávu bez cukru a mlieka. Štúdia publikovaná v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition zistila, že konzumácia kofeínu znižuje index telesnej hmotnosti (BMI) a aj váhu samotnú. Jej popíjanie zvyšuje termogenézu, zvyšuje energetický výdaj tela a metabolizmus, čím dochádza k spáleniu viac kalórií.
5. Znižuje riziko stukovatenia pečene
Nealkoholické stukovatenie pečene je stav, keď sa v nej tuk hromadí bez toho, aby človek popíjal alkohol. Konzumácia kávy však môže toto riziko znížiť. Výsledkom trávenia kofeínu je totiž produkcia látky nazývanej paraxantín, ktorá zabraňuje tvorbe jazvového tkaniva, ktoré prispieva k fibróze. Jej popíjanie tak pomáha pri liečbe hepatitídy C, cirhózy súvisiacej s alkoholom a rakovine pečene.
6. Zabraňuje vzniku zubného kazu
Pitie kávy bez pridania cukru alebo smotany znižuje produkciu baktérií v ústach a tým aj riziko vzniku zubného kazu.
7. Udržuje krvný tlak pod kontrolou
Vysoký krvný tlak môže zvýšiť riziko vzniku srdcových ochorení, preto je dôležité mať jeho hladinu pod kontrolou. Pitie kávy ho dokáže znížiť. Treba ju však piť s mierou, pretože nadmerná konzumácia ho naopak môže zvýšiť.
Koľko kalórií je v káve bez cukru?
Množstvo kalórií, ktoré káva obsahuje, závisí od typu, ktorú človek pije. Káva ako Frappuccino alebo latté, majú v sebe plnotučné mlieko, šľahačku, cukrový sirup alebo sladidlá, takže sú vysoko kalorické. Espresso shot, čierna káva alebo ľadové Americano sa považujú za kávu s najnižším obsahom kalórií.
Kto by sa mal káve úplne vyhýbať?
Pitie kávy bez cukru s mierou, zdraviu prospieva. Niektorí ľudia by sa však mali kofeínu radšej vyhnúť. O koho ide?
Ľudia s citlivým žalúdkom alebo tráviacimi problémami, pretože jej pitie môže ľahko podráždiť žalúdok a zhoršiť zdravotný stav. Káva tiež môže spôsobiť nadúvanie, zápchu, plynatosť a hnačku. Človek alergický na kofeín, by sa mal tiež striktne vyhnúť jej pitiu, pretože môžu spôsobiť alergické reakcie.