Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Večné CHYBY pri holení, ktoré vám pokožka neodpustí: Tieto 4 pravidlá si zapamätajte

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Viete si správne oholiť nohy? Nie je to až také jednoduché, ako si myslíte! Väčšina ľudí opakuje stále tie isté chyby, ktoré pokožku zbytočne dráždia a niekedy môžu vyústiť aj do vážnejších problémov.

V lete si ženy holia nohy častejšie než inokedy. Pokožka to však neprijíma s nadšením, pretože pri každom holení dochádza k jej podráždeniu. Dôsledkom môžu byť nielen drobné rezné ranky, ale tiež vyrážky či začervenaná, svrbiaca pokožka. Portál Stern.de radí, ako týmto prejavom predísť.

Čítajte viac: Holíte sa aj „tam dole“? Koledujete si o poriadny sexuálny problém!

  1. Predstava, že na kožné reakcie je náchylnejšia len suchá a citlivá pokožka, je mylná. Na vine je skôr nesprávny postup pri holení. Chĺpky by ste si nikdy nemali holiť nasucho a škody nezmierni ani použitie vody. Zakaždým by ste na pokožku mali aplikovať holiaci gél ešte prv, než sa jej žiletka dotkne. V núdzovom prípade postačí aj sprchový gél, kondicionér alebo kokosový olej. Chĺpky zjemnejú a holiaci strojček sa po nohách bude kĺzať oveľa ľahšie.
  2. Dbajte o to, aby žiletky vždy boli čisté, ostré, bez známok hrdze. Ak sú zatupené, pri holení vyvíjate neprimerane veľký tlak na pokožku a namáhate jej povrch. V prípade zvyškov kožných šupiniek alebo chĺpkov z predchádzajúceho holenia na žiletke zasa pokožku vystavujete bakteriálnej infekcii.
  3. Ďalším prehreškom voči pokožke je holenie chĺpkov v protismere ich rastu. V ideálnom prípade by ste ich mali holiť v smere rastu, najmä v oblasti genitálií, kde bývajú hrubšie a poranenie v tejto oblasti môže zvyšovať riziko infekcií, vrátane tých pohlavných. Výsledkom tiež môže byť častejšie zarastanie chĺpkov.
  4. Na záver platí, že by ste si pokožku po každom holení mali ošetriť – ponatierať ju hydratačným krémom alebo použiť špeciálnu kozmetiku po holení. Použitie holiaceho strojčeka so zvlhčujúcim pásikom nestačí.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: ChĺpkyHolenie nôh
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9