Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svaly ako tridsiatnik aj v 70-ke? Ortopéd poradil, ako dosiahnuť vysnívanú postavu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Málokto si s vyšším vekom spája atletické svaly. Podľa slov nemeckého ortopéda je to však spôsobené najmä neochotou seniorov športovať. Aj v sedemdesiatke by totiž mohli mať svaly porovnateľné s mierne trénovanými tridsiatnikmi.

Ako pre nemecký magazín Focus.de povedal ortopéd Karl-Dieter Heller, seniori by nemali zabúdať na šport. Je totiž skvelým spôsobom ochrany kĺbov, a zároveň chráni pred nadmerným úbytkom svalstva v tretej etape života.

Čítajte viac: Lekár (67) odhalil dôvod, prečo sme takí chorí: Vďaka tejto zmene je už 20 rokov zdravý!

Ako športovať vo vyššom veku? Predovšetkým pravidelne. Podľa ortopéda môže mať aj sedemdesiatnik svaly ako priemerne trénovaný 30-ročný človek.

Strata svalstva je riziková

Približne po 55. roku života sa svaly strácajú rýchlejšie ako predtým, a po 70-tke je ich strata ešte výraznejšia. „Ak s tým nič neurobíte, v 70-tke stratíte až 40 percent svalovej hmoty,“ varuje Heller. Dôsledkom je aj pokles sily, vytrvalosti aj rýchlosti. Navyše, čím je človek menej mobilný a koordinácia jeho pohybov je slabšia, tým vyššie je tiež uňho riziko pádu a úrazov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Optimálny tréning seniora

Optimálny tréning seniora by mal byť zložený z vytrvalostného tréningu (60 percent), tréningu ohybnosti a obratnosti (30 percent) a silového tréningu (10 percent). Súčasťou tréningu by však mala byť aj kontrola tepu a poznanie vlastných limitov, aby nedošlo k prílišnému zaťaženiu obehového systému.

Vytrvalostný tréning by ste podľa lekára mali absolvovať trikrát týždenne, pričom by mal trvať najmenej 45 minút. Pravidelnosťou aktivity si postupne budujete svaly a jeho účinok môžete znásobiť silovým cvičením. Gymnastike by ste sa mali venovať 15 minút trikrát týždenne. Koordináciu pohybov zlepší aj tanec alebo športové hry.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

„Pre staršieho človeka je nevyhnutné, aby ostal aktívny,“ dodal ortopéd s tým, že experimenty preukázali, že aj 90-roční ľudia sú schopní budovať si svalovú hmotu. Pohyb tiež môže byť súčasťou našich koníčkov, napríklad v podobe turistiky, plávania, tanca či starostlivosti o záhradu.

Viac o téme: CvičenieSvalyOrtopédSeniorúbytok svalovej hmoty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9