Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Toxické sinice môžu poškodiť zdravie: Vo vode ich odhalí jednoduchý TEST

Ilustračné foto: TASR/Pavel Neubauer Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: TASR/Pavel Neubauer (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Kto by počas horúceho letného dňa odolal plávaniu v bazéne alebo jazere? Osvieženie láka, ale môže ukrývať aj nástrahy. Napríklad v podobe siníc schopných vyvolávať zdravotné ťažkosti. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR) radí, ako si bezpečnosť vody jednoducho otestujete.

Prv, než sa bezhlavo vrhnete do vody, pozorne sa na ňu zahľaďte a zapojte aj ďalšie zmysly. Nepáchne voda v bazéne po moči alebo chlóre? Nie sú na jeho stenách slizovité povlaky. Nie sú dno bazéna a obklady poškodené? Ak sa Vám na bazéne alebo vode niečo nepozdáva, radšej do nej nevstupujte.

Čítajte viac: Zákerná rana od horúceho počasia: Bude už o pár rokov kúpanie v jazerách minulosťou?

„Ani na prírodných plochách do vody netreba vstúpiť, ak na základe farby či zápachu pôsobí odpudivo. Takisto je dôležité všímať si okolie lokality. Nevstupujte do zelenej prírodnej vodnej plochy s premnoženými sinicami a nahromadeným odpadom, nekúpte sa ani vo vodách, do ktorých ústia odpadové vody, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sú uhynuté vtáky a zvieratá,“ upozorňuje ÚVZ SR.

Sú vo vode sinice?

Podľa ÚVZ SR môže dôjsť k premnoženiu siníc na prírodných vodných plochách, najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí: Ide o mikroorganizmy, ktoré sú prirodzenou zložkou životného prostredia a v určitých množstvách sú aj súčasťou fytoplanktónu všetkých nádrží a jazier. Toxické sinice dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné výražky či zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí väčšieho množstva môžu vyvolať aj črevné problémy, kŕče a nevoľnosť.“

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ak máte podozrenie, že voda obsahuje sinice, môžete vykonať jednoduchý test. Naberte vodu z jazera do priesvitnej nádoby a na svetle ju nechajte postáť 15 až 20 minút. Ak sa na vode vytvorí  prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlene vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy. Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria vločky alebo z hluky kolónií, ktoré sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine môže byť vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše, takzvaného ,vodného kvetuʻ, ktorý býva najčastejšie zelenej a modrozelenej farby. Ten sa môže podľa smeru vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu."

Viac o téme: Test JazeroKúpanieSinice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9