Ako správne nastaviť klimatizáciu na pracovisku: Najväčší rozdiel medzi mužmi a ženami

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-19 20:00:00

Letné horúčavy prinášajú aj kolegiálne spory na pracoviskách – dôvodom je používanie klimatizácie. Ľudia sa totiž líšia v tom, aká teplota je pre nich optimálna. Vedci zistili, že medzi pohlaviami sú rozdiely, ktorým by sa mali prispôsobiť aj zamestnávatelia.

Podľa novej štúdie sa ženám lepšie pracuje pri vyšších teplotách, napísal americký spravodajský server National Public Radio. Ak je teplota na termostate nastavená príliš nízko, často sú to práve ženy, ktoré sa pred ľadovým vzduchom prúdiacim z klimatizácie chránia svetrom alebo dekou.

Čítajte viac: Ovládate zásady prvej pomoci pri úpale? Na chladenie studenou vodou zabudnite!

Dopady rôzne vysokej teploty na kognitívnu výkonnosť ľudí na pracoviskách skúmal Tom Chang, profesor finančnej a podnikateľskej ekonomiky na Juhokalifornskej univerzite. Chang spoločne s Agne Kajackaitovou z Berlínskeho sociologického strediska (WZB) posadili 543 nemeckých vysokoškolákov do miestnosti a nechali ich vypĺňať testy pri rôznej teplote, od 16 až po 33 stupňov Celzia. Štúdia ukázala výkonnostný rozdiel medzi mužmi a ženami súvisiaci s teplotou.

„Ako teplota stúpala, dievčatá boli lepšie v matematike aj slovných úlohách, zatiaľ čo chlapci sa zhoršili,“ povedal Chang. „Zlepšenie žien v matematike a slovných úlohách pritom bolo výraznejšie ako zhoršenie mužského výkonu,“ uviedli autori štúdie.

Inými slovami - čím teplejšie bolo v miestnosti, tým viac sa ženám v testoch darilo. Zmyslom štúdie však nebolo určiť, či existuje ideálna kancelárska teplota, dodal Chang.

„Ak by si z tejto štúdie mali ľudia niečo vziať, tak potom zistenie, že sme každý trochu iný a jeden model nemusí vyhovovať všetkým,“ povedal Chang. „A v širšom zmysle si myslím, že by sme si mali uvedomovať, že okolité faktory, ako je teplota, majú oveľa väčší vplyv na naše každodenné životy, než aký im všeobecne pripisujeme,“ dodal.

Teplota ovplyvňuje produktivitu

„Náš výskum ukazuje, že aj keď sa ako podnikateľ zaujímate len o zisk a produktivitu, mali by ste brať do úvahy aj pohodlie svojich zamestnancov, pretože to v konečnom dôsledku ovplyvňuje oba tieto faktory,“ uviedol Chang.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ BA) by teplotný rozdiel medzi interiérom a vonkajším prostredím v žiadnom prípade nemal prekročiť 5 až 7 stupňov Celzia. U citlivejších jedincov totiž môžu priveľké teplotné rozdiely vyvolať kolapsový stav. K zdravotným problémom z klimatizácie patria aj suché podráždené oči, podráždená nosná sliznica, bolesti uší, kĺbov alebo hlavy či únava. Z dlhodobého hľadiska môže viesť zle nastavená klimatizácia k alergickým alebo astmatickým ťažkostiam, problémom s krčnou chrbticou i depresiám.

 

Fotogaléria


Tagy:
klimatizácia teplota na pracovisku

2019-06-19 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK/NPR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia