K úniku moču stačí aj kýchnutie či zakašľanie: Vyskúšajte CVIKY na posilnenie panvového dna!

Zdroj: Hartmann-Rico
2019-06-07 18:00:00

Ženy počas klimaktéria bojujú s nespavosťou, návalmi tepla či horším sústredením. Hoci menopauza môže prísť už v relatívne skorom veku - od 45. roku života, pre mnohé ženy znamená aj únik moču. Preto je veľmi dôležité, aby tento problém nezanedbali už pri prvých príznakoch, ale riešili ho včas.

Existuje niekoľko spôsobov, ako môže menopauza ovplyvniť kontrolu močového mechúra. Močový mechúr vekom stráca pružnosť, svaly panvového dna majú tendenciu oslabovať, čo  spôsobuje častejšiu potrebu močenia. V kombinácii s oslabeným svalstvom panvového dna tak môže dochádzať k spontánnemu úniku moču. Ďalším z hlavných dôvodov môže byť aj narastajúca telesná hmotnosť. Akákoľvek nadváha môže oslabovať svaly panvového dna. Slabé svaly panvového dna nepodporujú močový mechúr tak, ako by mali. K menšiemu úniku moču dochádza už len pri menšej fyzickej námahe, alebo pri kašľaní a kýchnutí. Preto je pre každú ženu dôležité, aby sa udržiavala v zdravej kondícii.

Čítajte viac: Gynekológ Jozef Španka o menštruačnom cykle: Existujú tri typy žien

Únik moču môže mať za následok zanedbávanie pitného režimu. Zaužívaná predstava, že čím menej tekutín konzumujem, tým väčšia je šanca vyhnúť sa nechcenému úniku moču, je mylná. Práve naopak, nedostatok tekutín spôsobuje, že moč je koncentrovanejší a jeho kontrola o to náročnejšia. Nedostatočným pitným režimom tiež riskujeme dehydratáciu, preto by sme pravidelný príjem tekutín, a to najmä v období menopauzy, nemali podceňovať. Vyhýbajte sa močopudným nápojom, ako sú kofeínové nápoje a alkohol. Pozor aj na potraviny s vysokým obsahom vody, ktoré majú močopudný účinok, a to najmä zázvor, uhorky, zeler a cibuľa.

Kegelove cviky

Uvoľnené svaly panvového dna sú zvyčajne príčinou inkontinencie. Cviky fungujú ako prevencia, no pár minút cvičenia denne môže pomôcť zmierniť, alebo úplne odstrániť spontánne úniky moču aj počas menopauzy. Na cvičenie Kegelových cvikov nie je potrebný žiadny špeciálny úbor ani pomôcky, dajú sa jednoducho a pohodlne cvičiť doma. Na dosiahnutie požadovaného efektu, je ideálne cvičiť každý deň. Každé z cvičení by sa malo opakovať 5-10-krát, ale nesmie spôsobovať bolesť alebo nadmernú svalovú únavu.

CVIK 1

Poloha: Ľah na chrbte, dolné končatiny pokrčené v bedrovom a kolennom kĺbe na šírku panvy. Horné končatiny sú položené voľne vedľa tela. Hlava leží v rovine, oči máme zavreté.

Cvik: Precítenie - vizualizácia svalov panvového dna. Pri nádychu sú svaly uvoľnené, pri výdychu sťahujeme maximálne svaly panvového dna (akoby sme chceli zastaviť močenie), s výdržou 5 až 10 sekúnd. Brušné a sedacie svaly sú relaxované. Opakujeme 5-10 krát.

CVIK 2

Poloha : Ľah na bruchu, horné končatiny položené pod čelom, dolné končatiny vystreté v bedrovom a kolennom kĺbe.

Cvik: pri nádychu sú svaly uvoľnené, pri výdychu sťahujeme svaly panvového dna maximálnou silou, s výdržou 5-10 sekúnd. Nasleduje 10-sekundová relaxácia. Brušné a sedacie svaly sú uvoľnené. Opakujeme 5 - 10-krát.

CVIK 3

Poloha: Ľah na chrbte, dolné končatiny vystreté na šírku panvy, horné končatiny sú položené voľne vedľa tela. Hlava v rovine.

Cvik 1: Pri nádychu sú svaly uvoľnené, počas výdychu maximálne sťahujeme svaly panvového dna s výdržou 5 - 10 sekúnd. Sedacie a brušné svaly sú uvoľnené. Relaxácia po každej kontrakcií svalov po dobu 10 sekúnd. Opakovanie cviku 10 – 15-krát.

Cvik 2: poloha rovnaká ako cvik 1, následne napíname svaly panvového dna rýchlo v jednosekundových intervaloch (stiahnuť - povoliť). Počet opakovaní 5 - 10 krát, pri voľnom dýchaní.

CVIK 4

Poloha: kľak na kolenách, opora o vystreté horné končatiny. Hlava v úrovni trupu, pohľad očí  smeruje na podložku.

Cvik: pri nádychu sú svaly uvoľnené, počas výdychu maximálne sťahujeme svaly panvového dna s maximálnou výdržou 5 - 10 sekúnd, zároveň dvíhame hornú končatinu a opačnú dolnú končatinu do dĺžky. Relaxácia svalov panvového dna 10 sekúnd. Opakovanie cviku 5 – 10-krát.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
únik moču Kegelove cviky

2019-06-07 18:00:00  |  Foto: Hartmann-Rico, Moliklub  |  Zdroj: ts

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia