Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyznáte sa v dátumoch spotreby? Návod, kedy (NE)vyhodiť potraviny po záruke

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nie všetky potraviny po záruke patria do koša. Kedy je nutné jedlo po dátume spotreby vyhodiť a kedy ho môžete bez obáv zjesť? Viete, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a minimálnou trvanlivosťou?

Výrobcovia uvádzajú na potravinách buď dátum ich minimálnej trvanlivosti, alebo dátum spotreby (exspirácie). Zákazníci si však pojmy často zamieňajú. Dátum minimálnej trvanlivosti (best before/mindestens haltbar bis) nájdete na odolnejších a pomalšie sa kaziacich potravinách. Vyjadruje, že v najlepšom stave je potravina pred uvedeným dátumom. To však neznamená, že po ňom sa už nedá zjesť. „Ak sú potraviny skladované v dobrých podmienkach, je možné ich po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti nielen jesť a piť, ale tiež predávať s upozornením, že dátum minimálnej trvanlivosti už uplynul,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Čítajte viac: Bryndza je mliečny poklad, no pozor na jej zloženie: Tri slovenské výrobky v TESTE prepadli

Ak ste výrobok s označením „minimálna trvanlivosť do“ skladovali v predpísaných podmienkach a má neporušený obal, skontrolujte ho najprv zmyslami. Vyzerá, vonia a chutí dobre? Neobjavili sa v ňom škodcovia alebo pleseň? Ak sú odpovede záporné, potravinu môžete skonzumovať.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Cestoviny a ryža vydržia ešte dlhé mesiace

Rôzne druhy potravín vydržia pri správnom skladovaní rozlične dlhý čas. Cestoviny, ryža alebo múka sú v poriadku aj rok po uplynutí minimálnej trvanlivosti. Ovsené vločky alebo müsli neschovávajte v špajze dlhšie ako dva mesiace po exspirácii. Jogurt ponechaný v chladničke však môžete bez obáv zjesť aj päť dní po prekročení dátumu minimálnej trvanlivosti. Jogurt sa hneď po uplynutí dátumu minimálnej spotreby nekazí, bakteriálne kultúry v ňom však ubúdajú.

Naproti tomu označenie „spotrebujte do“ označuje dátum spotreby, čiže použiteľnosti a určuje dobu, do akej je u rýchlo sa kaziacich potravín zaručená bezpečnosť a zdravotná nezávadnosť. Toto označenie nájdete napríklad na zákuskoch, rybách, mletom mäse, balených hubách alebo pri výrobkoch z chladiaceho pultu. Potraviny sa po uplynutí dátumu spotreby (use by date/zu verbrauchen bis) nesmú ďalej predávať. Zároveň nie je bezpečné ich konzumovať.

Existujú aj také potraviny, na ktorých sa neuvádza žiadny dátum, ako napríklad čerstvá zelenina a ovocie, liehoviny, víno, pekárenské výrobky, ocot, soľ alebo žuvačky.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Praktický sprievodca k potravinám

Spotrebiteľská organizácia dTest vydala praktického sprievodcu, ktorý pomáha určiť, či je možné potravinu po dátume spotreby ešte zjesť, alebo by ste ju mali vyhodiť. Na vyžiadanie rozosiela zadarmo praktického sprievodcu, ktorý pomáha určiť, ako dlho vydržia pri správnom skladovaní rôzne druhy potravín po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti. „Odporúčané lehoty vychádzajú z laboratórnych poznatkov, ktoré získali nemecká a viedenská potravinová banka Tafel Deutschland a Wiener Tafel. Obmedziť plytvanie potravín je v záujme nás všetkých. Spotrebiteľom preto dávame návod, ako k nemu môžu sami prispieť,“ hovorí Hana Hoffmannová.

Či už je na potravine vyznačený dátum minimálnej trvanlivosti, alebo dátum spotreby, predajňa garantuje jej akosť do uvedeného dátumu. Ak potravina nemá do určeného dátumu potrebné vlastnosti - napríklad zapácha alebo je na nej pleseň, môže zákazník požadovať jej výmenu, a ak nie je možná, tak vrátenie peňazí.

Viac o téme: Dátum spotrebyMinimálna trvanlivosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9