Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo (NE)robiť pred darovaním krvi: Kávu s mliekom alebo bez?

Ilustračné foto: TASR/Henrich Mišovič Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: TASR/Henrich Mišovič (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Darovanie krvi je jedným z najušľachtilejších prejavov ľudskosti. Nezištnému aktu by však mala predchádzať zodpovedná príprava. Viete, na čo by ste si mali dať pozor pred odberom krvi?

Podľa zdravotníkov z Červeného kríža by ste mali prísť na odber krvi oddýchnutí. Nemali by ste byť vystresovaní ani uponáhľaní - rátajte s tým, že celý proces vrátane samotného odberu môže trvať aj dve hodiny.

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu

Dva dni pred darovaním krvi si doprajte prestávku od fyzicky náročných aktivít (patrí sem aj návšteva posilňovne, sauny či pravidelný tréning), upozorňuje Červený kríž na svojej stránke. Fajčiari by mali cigarety odložiť bokom najmenej na osem hodín pred úkonom.

Ako si zostaviť jedálniček?

Na odber by ste nemali prísť hladní ani smädní. Dbajte o to, aby ste pred ním vypili aspoň pol litra tekutín – ak máte chuť na kávu, siahnite po čiernej káve bez mlieka. Abstinencia by pred odberom mala byť samozrejmosťou. Z jedál by ste mali vynechať tučné pokrmy. Uprednostnite ľahšiu stravu s obsahom sacharidov – raňajkovať môžete napríklad pečivo s džemom alebo medom, jogurt, ovocie či zeleninu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Odber krvi trvá v priemere 5 až 10 minút, počas ktorých darujete 400 až 450 mililitrov životodarnej tekutiny. Pre organizmus toto množstvo zdravotné riziko neznamená, ale krvnú stratu potrebuje vyrovnať. Aj preto zdravotníci neodporúčajú ponáhľať sa domov alebo do práce – zo zákona máte nárok na pracovné voľno. Mali by ste sa v pokoji občerstviť – najesť, napiť a oddýchnuť si.

Viac o téme: Darovanie krvi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9