Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Správnou teplotou k regenerácii: Skvelý tip, ako zahnať prvé vrásky, takto nastavte kúrenie!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Virózy sa nešíria len v chladnom a vlhkom počasí, darí sa im aj v prekúrených miestnostiach, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Imunitu organizmu skúšajú a zaťažujú aj prechody z exteriéru do interiéru a opačne. Optimálne teploty v miestnostiach uľavia nielen dýchacej sústave, ale tiež namáhanej pokožke.

„Počas zimných mesiacov je z hľadiska prevencie pred ochorením potrebné v každej obývanej miestnosti udržiavať určitú optimálnu teplotu,“ radí Oľga Miklánková z Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

Čítajte viac: Rezanie v očiach môže byť prvým príznakom problému, upozorňuje expertka

V priestoroch, v ktorých človek dlhšie sedí, by sa teplota optimálne mala pohybovať v rozmedzí od 22 do 26 stupňov Celzia. Odporúčané teploty pre kúpeľne sú 22 – 24 stupňov Celzia, vstupné haly 18 až 20 stupňov Celzia, chodby a schodiská 15 – 18 stupňov Celzia. V spálni by sa teplota mala pohybovať na úrovni 16 – 20 stupňov Celzia, pričom pri novorodencoch by to malo byť 20 stupňov Celzia a pri menších deťoch 18 až 20 stupňov Celzia, spresňuje odborníčka.

„Takto zvolené teploty v miestnostiach sú vhodné pre regeneráciu organizmu. Urýchlia sa procesy v tele, posilňuje sa imunitný systém a napomôže to ku kvalitnému spánku. Teplota v spálni by ale nemala klesnúť pod 16 stupňov Celzia kvôli zníženiu obranyschopnosti organizmu voči respiračným ochoreniam,“ dopĺňa.

Správne nastavená teplota v miestnostiach pomáha predchádzať viróze. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Správne nastavená teplota v miestnostiach pomáha predchádzať viróze. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Vetrajte nárazovo a pravidelne

Pokojnému spánku pomáha i vyvetraná izba. Počas zimných mesiacov treba dbať na pravidelné vetranie miestností, a to nárazovo, s oknom dokorán na niekoľko minút a niekoľkokrát denne, aby sa vzduch v miestnosti „vymenil“. Príliš vysoká teplota v miestnosti totiž spôsobuje väčšie vyčerpanie, únavu, bolesti hlavy a znižuje vlhkosť vzduchu. Suchý vzduch vysušuje sliznice očí aj dýchacie cesty a narúša ich prirodzenú vlhkosť.

Suchý vzduch škodí slizniciam aj pokožke

„Dôsledkom suchého vzduchu môže byť zvýšená chorobnosť, opakované zápaly spojiviek, nosovej sliznice, hrdla a dráždivý kašeľ. Suchý vzduch má vplyv aj na vysušovanie pokožky tváre, čo sa prejavuje jej predčasným starnutím a vznikom vrások,“ hovorí Oľga Miklánková.

Optimálna vlhkosť vzduchu by počas chladného počasia mala byť od 30 – 50 percent. Vhodná úprava vlhkosti vzduchu v miestnostiach sa dá dosiahnuť vetraním, vzduch sa v byte zvlhčuje aj pri varení, praní a sušení mokrej bielizne v byte.

Pokiaľ je v priestoroch bytu veľmi suchý vzduch, na zvlhčovanie je možné použiť rôzne druhy zvlhčovačov, na radiátory možno umiestniť odparovače – treba ich však udržiavať v čistote a pravidelne v nich vymieňať vodu, aby sa predišlo tvorbe baktérií.

Vykurovacia sezóna a zimný smog

Smog býva v zime výraznejší najmä v dôsledku vykurovacej sezóny a zvýšenej koncentrácie emisií zo spaľovanie v ovzduší. Smogové situácie sú spôsobené zhoršením rozptylových podmienok v ovzduší vplyvom nepriaznivého počasia. Najčastejšie ide o inverzné situácie, keď vrstva ovzdušia nad terénom, zväčša v dolinách, je prakticky nepohyblivá a všetky znečisťujúce látky vznikajúce v danej lokalite z výrobnej činnosti, vykurovania a výfukových plynov áut, zostávajú v dýchacej zóne človeka, čím dochádza k prekračovaniu maximálnych prípustných hodnôt znečisťujúcich látok.

Zimný smog obsahuje okrem oxidov dusíka a oxidov síry najmä prachové častice. Zo zdravotného hľadiska sú najvýznamnejšie jemné častice pod 10 µg (PM10), ktoré pri vdychovaní prenikajú do dolných dýchacích ciest. „K najcitlivejším skupinám patria alergici - astmatici, osoby s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy, veľmi malé deti a tehotné ženy,“ objasňuje hygienička.

Smogovú situáciu zhoršuje zimné vykurovanie. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Smogovú situáciu zhoršuje zimné vykurovanie. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

U ľudí môže zimný smog spôsobiť akútne účinky vo forme dráždenia očí, slizníc nosa a hrdla, vyvolať kašeľ a pocit tlaku na hrudi. U alergikov to môže viesť aj k vyvolaniu astmatického záchvatu, u osôb s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy k zhoršeniu aktuálneho zdravotného stavu.

Upozornenia na smogovú situáciu pre PM10 vydáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). O vzniknutej smogovej situácii musí bezodkladne svojich obyvateľov informovať aj obec cez dostupné komunikačné prostriedky. Cez smogový varovný systém sú informované i príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike, ktoré  spolupracujú s dotknutými obcami a môžu poskytnúť podrobnejšie informácie o dopadoch znečistenia ovzdušia na zdravie a možnostiach ochrany.

Ako sa chrániť pred smogom:

  • obmedzte športovanie a nadmerné aktivity vonku,
  • obmedzte vetranie v interiéroch,
  • skráťte celkovú doby pobytu vonku,
  • vyvarujte sa iných aktivít znečisťujúcich ovzdušie v dýchacej zóne (fajčenie, voľné spaľovanie, lepenie, prášenie a pod.).
Viac o téme: VykurovanieKúrenieTeplotaPokožkaViróza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9