Čo dokáže napáchať obyčajný grapefruit: Stačí jedna CHYBA a môžete skončiť na pohotovosti!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-21 10:20:00

Možno ste už počuli o tom, že grapefruit by ste nemali konzumovať spolu s liekmi. V tomto prípade nejde o žiadnu vymyslenú fámu. Obľúbené horko-sladké ovocie je síce zdravé, ale spájajú sa s ním aj riziká.

Grapefruit vyniká nielen obsahom vitamínu C. Je tiež zdrojom provitamínu A, vitamínov skupiny B, vápnika, horčíka, zinku, železa, draslíka aj kyseliny listovej, píše portál Liekysrozumom.sk, ktorý zároveň upozorňuje na riziká jeho možnej interakcie s niektorými liekmi, výživovými doplnkami či potravinami.

Čítajte viac: Päť druhov nápojov, ktorými nikdy nezapíjajte lieky: Nečakané vedľajšie účinky!

Horkú chuť majú grepy vďaka obsahu aminokyseliny narginín, o ktorej je známe, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi a má tiež antioxidačný a protirakovinový účinok. Práve táto aminokyselina však môže reagovať s niektorými liekmi.

Podľa Webmd.com môžu látky v grapefruite reagovať napríklad so statínmi (lieky na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi), antihistaminikami, imunosupresívami, antiarytmikami, sedatívami, liekmi na vysoký krvný tlak, či liekmi na problémy s potenciou. Opatrní by ste mali byť aj pri užívaní niektorých kortikosteroidov pri Crohnovej chorobe alebo ulceróznej kolitíde, varuje FDA.

Riziko vedľajších účinkov

Keďže grapefruit alebo šťava z neho dokáže zosilňovať účinok niektorých liekov, zvyšuje sa aj riziko, že sa prejavia ich vedľajšie účinky. Látky nachádzajúce sa v grapefruite blokujú účinok enzýmu, pomocou ktorého sa v tele rozkladá väčšina liekov. Keď je tento enzým ochromený, do krvného riečiska sa dostane viac liečiva, ako je bežné a predlžuje sa aj doba jeho pôsobenia.

Môže však nastať i úplný opak, teda znižovanie účinku liekov – to sa týka napríklad antihistaminík. Odborníci varujú, že grapefruitová šťava tiež môže ovplyvniť činnosť bielkovín, ktoré uľahčujú transport liečiva do buniek.

Podobné varovanie sa týka aj pomela. Ak sa u vás po konzumácii citrusových plodov počas liečby objaví nezvyčajná reakcia, neváhajte ich konzumáciu konzultovať s lekárom. V rámci prevencie nežiaducich účinkov však radšej myslite na riziká ešte predtým, než sa im vystavíte.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
grapefruit užívanie liekov narginín nežiaduca reakcia

2018-12-21 10:20:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia