Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lepšie než preháňadlá: Päť jednoduchých cvikov, ktoré dajú do pohybu liknavé črevo!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Pomalá peristaltika a unavený metabolizmus trápia mnohých ľudí s nedostatkom pohybu či sedavým zamestnaním. Pridružuje sa k nim aj nadúvanie a pocit plného brucha. Keď nepomáha ani zmena stravy, pustite sa do cvičenia a hlavne - zabudnite na laxatíva, ktoré môžu mať vedľajšie účinky!

Mnohí ľudia pri problémoch so zápchou siahajú po preháňadlách. Tie sa však môžu podieľať na zvýšenom riziku vzniku rakoviny. Najmä časté užívanie senny alebo extraktu z koreňa rebarbory môže kvôli obsahu toxických hydroxyantracénov zvyšovať riziko onkologického ochorenia čriev. Trvalé užívanie laxatív tiež môže viesť k deficitu sodíka a draslíka v tele s následkom zvýšeného rizika srdcovej arytmie.

Čítajte viac: Ochorenie, pri ktorom sedíte ako na ihlách: Prvé príznaky mnohých vystrašia

Vedeli ste, že existuje aj oveľa bezpečnejšia a rovnako účinná metóda, ktorá dá črevá do pohybu? Podľa nemeckého portálu Focus.de vám pri zápche pomôže päť jednoduchých cvikov. Každý zo série piatich špeciálnych cvikov trvá len päť až desať minút. Dôležité je, aby ste pri nich pomaly, pokojne a zhlboka dýchali. Ak ich budete vykonávať denne a do svojho jedálnička zaradíte dostatok ovocia a zeleniny, budete mať nielen ľahšie vyprázdňovanie, ale aj štíhlejší a pevnejší pás!

1

Najprv sa v stoji zhlboka nadýchnite. Vydýchnite, a potom sa prehnite dopredu tak, aby ste sa špičkami prstov dotýkali zeme, ak je to možné. V tejto pozícii sa pomaly sedemkrát nadýchnite a vydýchnite. Následne sa vráťte do vzpriamenej stojacej polohy a znova sa prehnite a postup opakujte.

2

Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy a kolená si pritiahnite k telu. V tejto pozícii krátko zotrvajte. Potom si nohy znova natiahnite do východiskovej pozície a postup opakujte desaťkrát.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Ľahnite si na podlahu tak, aby ste ležali na bruchu a ruky natiahnite dopredu. Ruky mierne zodvihnite od zeme a snažte sa jemne nadvihnúť aj trup. V tejto napätej pozícii vydržte tak dlho, ako sa bude dať. Cvik opakujte desaťkrát.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Kľaknite si a vystreté ruky položte na zem tak, aby chrbát vytváral rovnú líniu. V tejto pozícii pomaly dýchajte a spolu s nádychom vťahujte brucho. Potom s výdychom napätie uvoľňujte tak, aby sa brucho vrátilo do pôvodnej polohy. Cvik urobte päťkrát po sebe.

5

Z kľaku si sadnite na päty a nohy držte spolu, narovnajte chrbát. Zopnite dlane ponad hlavu a snažte sa ich natiahnuť čo najviac smerom k stropu. V tejto pozícii vyslovte mantra slabiku „Sat-Nam“, „sat“ vyslovte krátko, pričom brucho stiahnite dovnútra smerom k chrbtici. Pri „nam“ potom brucho uvoľnite. Opakujte toto cvičenie asi desaťkrát. Nakoniec sa znova zhlboka nadýchnite, zadržte nakrátko dych a potom vydychujte, položte ruky na kolená, zatvorte oči a relaxujte.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: CvičenieZápcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9