Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Desať jednoduchých rád, ktoré by mali poznať nielen vodiči: Ako zachrániť ľudský život

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Až 1,25 milióna ľudí ročne. Toľko životov vyhasne za rok vo svete následkom dopravných nehôd. Na Slovensku minulý rok na cestách zahynulo 250 ľudí, 1 127 ich bolo ťažko a 5 757 ľahko zranených. Mnohým z nehôd sa dalo zabrániť, mnohým ľuďom stačilo včas podať prvú pomoc. Poskytnúť by ju mal vedieť každý vodič. Ako ste na tom vy?

Odbor dopravnej polície Policajného zboru Slovenskej republiky zaznamenal v roku 2017 na slovenských cestách viac ako 14-tisíc dopravných nehôd. Viac ako tretina z nich spôsobila následky na živote a zdraví. Mnohé riziká na cestách eliminovať nevieme, no dodržiavaním istých pravidiel sa dá viacerým nehodám vyhnúť. Keď už k nehode dôjde, okamžitým poskytnutím prvej pomoci vieme výrazne zvýšiť šance na prežitie zraneným.

Čítajte viac: Viete poskytnúť prvú pomoc pri zástave srdca? VIDEO, ako by mala vyzerať resuscitácia!

Na tieto aspekty upozorňuje tohtoročný Svetový deň prvej pomoci, ktorý si pripomíname 8. septembra. Na jej poskytnutie nepotrebujete žiadne povolenie, len trocha cviku a zručnosti. Naučiť sa poskytovať prvú pomoc a v prípade núdze vedieť zachrániť ľudský život môže každý z nás. Bez rozdielu veku, vzdelania, či pohlavia.

Desať jednoduchých rád, ako zachrániť ľudský život

1. VLASTNÁ BEZPEČNOSŤ

Pomáhajte vtedy, ak neohrozujete seba alebo niekoho iného. Používajte výstražné svetlá, reflexnú vestu a výstražný trojuholník.

2. PRIVOLANIE POMOCI

Volajte tiesňovú linku 112. Poskytnite všetky dostupné informácie o nehode alebo požiadajte o pomoc pri poskytovaní prvej pomoci, kým prídu záchranári.

3. ZASTAVENIE KRVNÉHO OBEHU A DÝCHANIA

Ak ste na mieste sami, zavolajte o pomoc, kontaktujte tiesňovú linku, telefón dajte na hlasný odposluch. Položte postihnutého na pevnú podložku. Stláčajte hrudník 30-krát, a potom 2-krát vdýchnite do úst. Opakujte až do príchodu záchrannej služby.

4. VEĽKÉ VONKAJŠIE KRVÁCANIE

Univerzálnou prvou pomocou pri veľkom krvácaní je tlak v rane prstami alebo dlaňou ruky. Na ranu tlačte bez prestania. Malú ranu ošetrite tlakovým obväzom. Ak obväz preteká, použite ďalšiu vrstvu obväzov. Pri veľkých ranách neprestávajte tlačiť na ranu. Ak môžete, postihnutého dopravte do nemocnice. Ak ste sami, volajte tiesňovú linku.

5. POPÁLENINY

Popáleniny okamžite ochlaďte/oplachujte veľkým množstvom studenej vody. Po ochladení prikryte nepriľnavým obväzom. Pri väčších popáleninách postihnutého čo najskôr dopravte do nemocnice.

6. BEZVEDOMIE

Ak nemusíte, s postihnutým v bezvedomí nehýbte. Zistite prítomnosť dýchania. Ak dýcha, volajte tiesňovú linku a sledujte stav dýchania a vedomia. Ak nedýcha alebo prestane dýchať a leží na bruchu, otočte ho opatrne na chrbát a okamžite začnite s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR).

7. KARDIOPULMONÁLNA RESUSCITÁCIA a AED

30 stlačení hrudníka asi do hĺbky 5-6 cm striedajte s 2 vdychmi do úst postihnutého. Ak je dostupný automatický externý defibrilátor (AED), použite aj ten. Resuscitujte až do príchodu záchranárov.

8. ZÁCHRANNÁ REŤAZ

Nezabudnite, záchranári prídu na miesto nehody najskôr do 10-30 minút.

9. OCHOTA POMÔCŤ

Vy ste teraz tí, ktorí môžu zachrániť život.

10. KURZ PRVEJ POMOCI

Certifikát alebo povolenie na záchranu života nepotrebujete, príďte však na kurz prvej pomoci Slovenského červeného kríža a získajte tak odvahu a sebavedomie v tom, čo je potrebné a správne urobiť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Desať zásad zodpovedného šoféra

  1. Nešoférujte, ak ste pili alkoholické nápoje, alebo ak ste pod vplyvom liekov, omamných látok alebo sa cítite veľmi unavení.
  2. Vždy majte vo vašom vozidle bezpečnostnú sadu (reflexné vesty, trojuholník, ...).
  3. Vždy majte vo vašom vozidle autolekárničku.
  4. Ubezpečte sa, že má vaše vozidlo platné (aktuálne) všetky technické a emisné kontroly, najmä skontrolovaný tlak v pneumatikách.
  5. Ubezpečte sa, že si všetci spolucestujúci zapli pred jazdou bezpečnostné pásy.
  6. Počas dlhých jázd dodržiavajte pravidelné prestávky na oddych (aspoň každé dve hodiny) a zabezpečte si dostatočný pitný režim.
  7. Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky, jazdite povolenou rýchlosťou a prispôsobujte vašu jazdu stavu vozovky (sneh, hmla, zápcha, ...).
  8. Počas šoférovania nikdy nepoužívajte telefón. Počkajte, kým bezpečne zaparkujete.
  9. Na cestách buďte vždy opatrní a buďte si vedomí potenciálnych rizík (nebezpečenstva).
  10. Na cestách vždy používajte príslušné signalizačné znamenia (smerovky, výstražné svetlá, ...).
Viac o téme: NehodaŠoférZáchrana ľudského života
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9