Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šesť tipov, ako bojovať s potením nôh: Nedajte zápachu šancu pomocou osvedčených rád!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Dôvod, prečo v lete málokto nosí uzavretú obuv, je jednoduchý – väčšine z nás sa potia nohy. Čo ale robiť vtedy, keď sa nám nohy potia permanentne, či je teplo alebo zima? Poradíme vám!

Podľa štatistík trápi približne päť percent ľudí po celom nepríjemný zdravotný problém – nadmerné potenie (hyperhidróza). Keď sa k nemu pridružia aj letné horúčavy, je to ťažký boj s prírodou. Potenie je prirodzeným prejavom organizmu, ale keď sa týka nôh, ide o pomerne háklivú vec. Prv, než kvôli nemu navštívite lekára, môžete vyskúšať zopár osvedčených trikov podľa Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Antiperspirant či dezodorant? Kožná lekárka prezradila, ako bojovať s potením

Šesť tipov, ako bojovať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Nie každý je pri výbere ponožiek dôkladný. V teplých mesiacoch by ste mali nosiť ponožky bez umelých vlákien, siahajte preto po ponožkách utkaných zo 100-percentnej bavlny. Vyhýbajte sa nylonu, pretože ide o syntetickú látku, ktorá zadržiava vlhkosť. Dobrou voľbou môžu byť aj ponožky zakúpené v športových obchodoch, ktoré sú vyrobené z antibakteriálnych materiálov potláčajúcich zápach. Aj v zimných mesiacoch platí, že najlepšie sa budete cítiť v ponožkách z prírodného materiálu. Kupujte si vlnené ponožky, ktoré vás budú na nohách príjemne hriať bez toho, aby ste mali pocit, že sa vaše nohy kúpu v bazéne.
  2. Ak vás trápia plesňové infekcie, zápach a nadmerné potenie nôh dokážu eliminovať protiplesňové púdre alebo krémy. Alternatívnou prírodnou možnosťou, ako potlačiť potenie a tvorbu plesní, je kukuričný škrob, ktorým zľahka poprášte nohy.
  3. Mieru potenia ovplyvňuje výber správnej obuvi. Vyhýbajte sa preto topánkam z umelých materiálov a kupujte len plátenú alebo koženú obuv. Ak sa vám nohy potia aj v nich, zvyknite si používať antiperspirant alebo dezodorant na nohy – ten môžete nastriekať aj priamo do topánok.
  4. Nad potom nôh môže vyhrať len ten najvytrvalejší súper, preto myslite na prevenciu. Nohy by ste si mali umývať  dvakrát denne s pomocou protiplesňového mydla, prípadne si môžete dvakrát denne dopriať kúpeľ nôh s kvapkami esenciálneho oleja s antibakteriálnym účinkom (napríklad olej z čajovníka). Pomôže tiež, ak do lavóra s teplou vodou vložíte dve vrecúška s čiernym čajom. Obsahuje totiž taníny, ktoré potláčajú potenie. Nohy by ste mali mať namočené aspoň 15 minút. Po kúpeli si chodidlá dôkladne osušte a poutierajte aj medzi prstami.
  5. Osvojte si nové návyky! Vždy majte so sebou jeden pár náhradných ponožiek pre prípad, že ponožky príliš zapáchajú. Podobne uvažujte aj v súvislosti s topánkami – nenoste rovnaké topánky dva dni po sebe, ak sa vám v nich spotili nohy.
  6. V núdzovom prípade môžete chodidlá potrieť alkoholom (rozotrite ho aj medzi prstami). Alkohol nielenže eliminuje zápach nôh, ale dokáže aj zamedziť nadmernému poteniu. Túto metódu však nepoužívajte často, lebo vedie k nezdravému vysychaniu pokožky.

 

 

 

 

Viac o téme: ZápachSpotené nohy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9