Poštípala vás osa? Nepanikárte! Tieto domáce prostriedky okamžite zaberajú!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-02 05:55:00

Osy vedia byť v lete poriadne agresívne. Keď vám uštedria zásah žihadlom, nevyhnete sa bolesti ani opuchu a niektorí aj alergickej reakcii. Skôr, než vyhľadáte lekárske ošetrenie, môžete vyskúšať osvedčené ľudové prostriedky.

Podľa Hanna Thomasa z Nemeckej spoločnosti pre záchranu života je vhodné pokožku, do ktorej preniklo osie žihadlo, schladiť, povedal pre nemecký Stern.de. Tento postup prináša nielen úľavu od bolesti, ale aj zmierňuje opuch. Dbajte však o to, aby bol ľad obalený do látky, príliš studený obklad totiž môže bolesť ešte viac vystupňovať. Ak nemáte poruke ľad, môžete na miesto priložiť napríklad balenie so zmrzlinou vytiahnuté z mrazničky. 

Čítajte viac: Stačí jedno uštipnutie komárom a zistíte, ako ste na tom: Toto o vás napovie!

Jed nevysávajte ústami

Opuchnuté miesto chlaďte asi pätnásť minút, a potom urobte prestávku. Rovnako by ste chladenie mali vystriedať pauzou, ak vám bude nepríjemné. Niektorí ľudia sa snažia osí jed z ranky vysať ústami. To je podľa Thomasa nesprávny postup. Jed sa totiž po vpichu ďalej do tela nešíri. Navyše, vysatý jed by sa dostal do úst, čo nie je žiaduce, pretože by sa mohol vstrebať cez sliznice.

Použite sliny alebo cibuľu!

Jednou z najjednoduchších ľudových metód, ktorá, prekvapivo, funguje, je použitie slín – na ranku jednoducho napľujte a sliny rozotrite. Aspoň na chvíľu to pomôže, ak ste niekde vonku a nemáte k dispozícii iné prostriedky, radí Thomas. Takisto môžete miesto potrieť šťavou z rozkrojenej cibule, ktorá má dezinfekčný účinok a zmierňuje sprievodné prejavy poštípania.

Ak na sebe badáte neprirodzené zdravotné príznaky, napríklad ťažkosti s dýchaním alebo prehĺtaním, opúchajúce pery, urgentne vyhľadajte lekársku pomoc, pretože môže ísť o príznaky alergickej reakcie. Často sa stáva, že miesto po 24 až 72 hodinách ešte viac opuchne. V prípade podozrenia na alergickú reakciu by ste mali neodkladne navštíviť lekára.

Alergici by mali byť pripravení, radí lekárka

„Kto je alergický na uštipnutie napríklad včelou alebo osou, mal by mať stále v letných mesiacoch pri sebe špeciálne injekčné pero, pomocou ktorého si vie veľmi ľahko a sám aplikovať prvú pomoc . Po jej podaní by však mal ihneď vyhľadať lekára,“ hovorí dermatologička Jana Molčanová z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou.

„Pacient bez alergie sa môže ošetriť aj v domácich podmienkach. Svrbenie tlmíme podaním antihistaminík, ktoré sú zväčša voľnopredajné v lekárni. Odporúčam moderné antihistaminiká (účinná látka desloratadín, levocetirizín) bez sedatívneho účinku a s dlhodobým efektom. Lieky s účinnou látkou bisulepín neodporúčam pre krátkodobý účinok a ospalosť po ich podaní. Postihnuté miesto ošetrujeme prikladaním chladivých obkladov a gélov. Snažíme sa zabrániť svrbeniu postihnutých miest, pretože škrabanie môže viesť k infekcii kože a vzniku nepríjemných komplikácií (škvrny, jazvy). Ak začervenanie či opuch po tomto ošetrení neustupuje v priebehu 2-3 dní, mali by sme navštíviť lekára,“ dopĺňa doktorka Molčanová s upozornením, že „zdravotnú pomoc by sme mali vyhľadať aj po uštipnutí do tváre a krku, a najmä do jazyka, čo môže byť veľmi nebezpečné, pretože vzniknutý opuch môže zapríčiniť dusenie.“

 

Fotogaléria


Tagy:
osa opuch štípanec

2018-08-02 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia