Záchranár radí: Čo robiť pri bodnutí morským ježkom a popŕhlení medúzou

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-07-08 06:00:00

Niektoré z dovolenkových nástrah vás môžu prekvapiť priamo na pláži. Medzi tie najčastejšie patria bodnutia morským ježkom alebo popŕhlenia medúzou. Prečítajte si, ako by mala vyzerať prvá pomoc.

 

Pozor na vyčerpávajúcu cestu

Ak podstupujeme dlhú cestu lietadlom, autobusom, či autom, jednoznačne by sme mali myslieť na dostatočný príjem tekutín, predovšetkým neperlivej vody. Dokonca by mal byť vyšší ako zvyčajne. „Netýka sa to iba starších pacientov. Najmä dlhá cesta autom alebo autobusom s malými prestávkami je často zdrvujúca a človek radšej neprijíma tekutiny, aby nemusel vodič zastavovať častejšie. Považujem to však za obrovskú chybu,“ prízvukuje Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy.

Čítajte viac: Známy expert o nebezpečných svalových kŕčoch: Signál, že v tele chýbajú dôležité látky

Popŕhlenie medúzou

Nie každá medúza je zdraviu či životu nebezpečná. V obľúbenom „slovenskom mori“, Chorvátsku, však nájdeme aj medúzy, ktorých popŕhlenie spôsobuje okamžitú ostrú bolesť. Proti medúzam, alebo následkom ich popálenia existuje niekoľko rád. Po popálení medúzou ostávajú na pokožke drobné pichliače, ktoré je dobré odstrániť uterákom alebo všade prítomným pieskom a opláchnutím vodou (nie sladkou, ale slanou). Zasiahnuté miesta na koži treba potrieť roztokom síranu horečnatého, octom alebo alkoholom. Popálenia bývajú chvíľkové a pripomínajú skôr žihľavu.

Bodnutie morským ježkom

Ježko má drobné ostne ukončené háčikom, ktoré sa po odlomení pevne uchytia v koži, a preto je ťažké ich vybrať bez ulomenia. Na rozdiel od medúzy sa po bodnutí nedostane do tela jed, nakoľko jeho pichliače nie sú jedovaté. Najčastejšie sa človeku podarí zraniť chodidlá. Po zasiahnutí ostňami je dôležité nedostupovať na zranené chodidlo a dostať sa urýchlene z vody von. Opatrne vybrať prstami alebo pinzetou pichliač z nohy tak, aby sa nezlomil a neostal kúsok z neho v nohe. Ranu je dobré opláchnuť vodou a vydezinfikovať. Pokiaľ ostane kúsok ostňa v nohe, hrozí riziko zápalu a vtedy je nutné vyhľadať lekára, ktorý ho vytiahne a ranu ošetrí.

Spálená pokožka

Na dovolenkách pri mori by sme mali myslieť na to, že efekt odrazeného slnka od piesku a od vodnej hladiny je niekoľkokrát silnejší, než slnečné žiarenie u nás. S popáleninami pokožky od slnka sa stretol už azda každý z nás. V rámci prvej pomoci by sme mali zo seba umyť opaľovací krém, resp. olej. Ideálne je sprchovať sa bez sprchovacích gélov či mydla, len čistou vodou, aby sme predišli ďalšiemu podráždeniu pokožky. „V prvom rade treba prerušiť pôsobenie slnka na pokožku. Následne telo schladíme studenou vodou, nie ľadovou, aby sme predišli prípadnému podchladeniu,“ dodáva inštruktor Falck Academy. Na spálené miesta aplikujeme prípravky obsahujúce D-panthenol alebo aj aloe vera.

Rady pred cestou autom a autobusom:

  • navštívte svojho lekára, ak máte dlhodobé zdravotné ťažkosti, pribaľte si lekárske správy,
  • pripravte si lekárničku,
  • v prípade, že pravidelne užívate lieky, nezabudnite si pribaliť v dostatočnom množstve,
  • zabezpečte si dostatok tekutín,
  • môžete si pripraviť aj rozprašovač na tvár či ruky.

Fotogaléria


Tagy:
prvá pomoc spálená pokožka Miroslav Nagy popŕhlenie medúzou bodnutie morským ježkom

2018-07-08 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Falck

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia