Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Antiperspirant či dezodorant? Kožná lekárka prezradila, ako bojovať s potením

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Pot je nepríjemnou súčasťou letných horúčav a mnohí sa proti nemu snažia bojovať - najčastejšie pomocou antiperspirantu alebo dezodorantu. Čo je pre pokožku lepšou voľbou? Na to sme sa spýtali odborníčky, kožnej lekárky Jany Molčanovej z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou.

 

„Antiperspirant znižuje tvorbu potu. Dezodorant iba potláča nepríjemný zápach, ale poteniu nezabraňuje. Antiperspiranty uzatvárajú vývody potných žliaz a znižujú ich funkčnú aktivitu. Pri výbere dezodorantov alebo antiperspirantov odporúčam uprednostniť  tie, ktoré sú vo forme krémov alebo sprejov. U produktov v tuhej forme alebo  tvz. roll-on je pri aplikácii riziko kontaminácie prípravku v nádobe baktériami z povrchu kože,“ vysvetľuje dermatovenerologička Jana Molčanová.

Čítajte viac: O celulitíde bez hanby: Kožná lekárka povedala na rovinu, čo pokožke pomáha!

Antiperspirantom spotrebitelia často vyčítajú obsah hliníkových solí alebo parabénov. Podľa slov lekárky môžu okrem konzervačných látok v antiperspirantoch vyvolať podráždenie pokožky alebo alergickú reakciu, ktorá sa prejaví začervenaním kože a svrbením, aj parfumy: „K reakcii môže dôjsť aj po niekoľkých dňoch bezproblémového používania. V takom prípade odporúčam návštevu kožného lekára, ktorý pacienta otestuje a pomôže mu s výberom vhodného prípravku. Antiperspiranty môžu obsahovať soli hliníku v jedno až trojpercentnej koncentrácii, pri vyšších koncentráciách je aj vyššie riziko podráždenia kože,“ spresňuje.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Liečba hyperhidrózy a botulotoxín

Podľa doktorky Molčanovej je hyperhidróza, čiže nadmerné potenie, problémom, ktorý trápi až tri percentá populácie. Ľudia s hyperhidrózou majú zvyčajne len málo možností, ako s potením bojovať – používať antiperspiranty, absolvovať aplikáciu botulotoxínu alebo redukovať potenie pomocou liekov. Tie však majú výrazné nežiaduce účinky, upozorňuje kožná lekárka. Môžu vyvoláva ospalosť, rozmazané videnie alebo suchosť slizníc. „Málo využívaná je iontoforéza (elektroliečba) či chirurgická liečba, ktorá je vyhradená len pre výnimočne ťažké prípady spojené s chronickými zápalmi potných žliaz,“ ozrejmuje.

Jedným z vyhľadávaných riešení, ako potlačiť nadmerné potenie, sú botulotoxínové injekcie. Ako ďalej pokračuje odborníčka, táto metóda má minimum nežiaducich účinkov a potenie dokáže eliminovať veľmi efektívne približne na šesť mesiacov od injekčnej aplikácie. „Priemerne je na ošetrenie jedného podpazušia potrebných 15 až 30 vpichov. Pred zákrokom používame lokálnu anestézu vo forme krému pre vyšší pocit komfortu pacienta a redukciu bolesti. Efekt nastupuje za 48-72 hodín po aplikácii. Komplikáciou môže byť vznik modrín v mieste aplikácie,“ dopĺňa.

Injekčná aplikácia botulotoxínu do podpazušia. Foto: Medoderm/archív Jany Molčanovej
Zobraziť galériu (4)
Injekčná aplikácia botulotoxínu do podpazušia. Foto: Medoderm/archív Jany Molčanovej  (Zdroj: Medoderm/archív Jany Molčanovej)

Po pinzete radšej nesiahajte

Okrem potu v podpazuší sa najmä ženy trápia aj chĺpkami v tejto oblasti. Niektoré bojujú s vyrážkami po holení či podráždenou pokožkou a zarastaním chĺpkov. Problémom sa väčšinou možno vyhnúť používaním vhodného antiperspirantu a výberom správnej epilácie. „Zápalové komplikácie a poruchy rastu chĺpkov sú časté po epilácii pinzetou, niťovej epilácii a epilácii elektrickými prístrojmi. Nižšie riziko komplikácií je pri ošetrení voskom a chemickej depilácii pomocou krémov. Všetky tieto metódy však majú iba krátkodobý efekt. Dlhodobý efekt poskytuje epilácia laserom a ošetrenie IPL,“ dodáva odborníčka a spresňuje, že epilácia laserom je síce bezpečná a účinná, ale ošetrenie je potrebné podstúpiť opakovane. Rizikom môže byť vznik pigmentových škvŕn, preto by mal laserovú epiláciu vykonávať lekár.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: PotAntiperspirantEpiláciaDezodorantPodpazušieBotulotoxínJana Molčanová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9