Veterinárka prezradila, ako bojovať s parazitmi: Niektoré môžu ohroziť aj ľudské zdravie!

Ilustračné foto
Zdroj: MSD
2018-04-25 11:30:00

Všetci milovníci psov a mačiek vedia, že výber vhodných antiparazitárnych prípravkov je neľahká úloha. V ére internetu a petshopov je pre ľudí čoraz jednoduchšie antiparazitikum objednať či zakúpiť v obchode. V mnohých prípadoch však majitelia svojich miláčikov ostanú sklamaní a rozhodnú sa navštíviť veterinára. Prečo si vybrať lekára a v čom vám dokáže poradiť lepšie?

 

Na internete a v petshopoch len málokedy nájdete celé spektrum antiparazitárnych prípravkov, ktoré by boli vhodné práve pre vášho miláčika. Napríklad, na množstvo zastaraných prípravkov už majú parazity vytvorenú rezistenciu. Veterinárny lekár vie presne určiť potrebnú účinnú látku a zároveň vybrať/odporučiť vhodný produkt.

Čítajte viac: Kliešte už začali piť krv: MAPA najrizikovejších oblastí, sem choďte iba s repelentom!

Predavač v petshope alebo online obchod nevie posúdiť zdravotný stav psa alebo mačky. Taktiež nepozná históriu chorôb a alergií zvieratka, ktoré by mohli ovplyvniť finálny výber antiparazitika. Naopak, veterinárny lekár dokáže presne vyhodnotiť zdravotný stav vášho miláčika a aplikovať vhodný prípravok.

Môžu byť toxické pre malé deti

Rôzne antiparazitárne prípravky, ktoré sú vhodné pre psy, môžu byť jedovaté pre mačky a tiež nevhodné pre kontakt s malým dieťaťom. „V takomto prípade je ideálne použiť inovatívne antiparazitárne produkty, ako sú napríklad žuvacie tablety alebo spot-on prípravky. Výhodou kvalitných spot-on prípravkov je najmä vodeodolnosť a tiež, že nezostávajú na povrchu, ale prenikajú priamo do kože. Vďaka tomu neohrozujú iné zvieratá alebo malé deti, žijúce v spoločnej domácnosti,“ konštatuje veterinárka MVDr. Lucia Kováčová z kliniky Tvoja veterina. Nezabudnite preto vopred lekára upozorniť na to, aké zvieratá sa vo vašej domácnosti nachádzajú a či s nimi prichádza do kontaktu aj malé dieťa.

Dôležitým faktorom je tiež skladovanie, resp. distribúcia výrobkov. Ak pri skladovaní alebo doručovaní antiparazitika nie je dodržaná správna teplota či iné dôležité opatrenia, môže nastať problém. Antiparazitárny prípravok stratí účinnosť alebo vyvolá zlú alergickú reakciu. Skladovanie a doručovanie prípravkov sú v tomto prípade skutočne dôležitými faktormi, ktoré by ste mali pozorne zvážiť.

Posledným, no nemenej dôležitým, faktorom je, že s každým antiparazitikom, resp. liečivom je nutné správne zaobchádzať. Treba poznať odpovede na otázky, ako ho aplikovať, ako ho podávať, v akom čase a v akej forme. Na tieto otázky vám dokáže presne a jednoznačne odpovedať lekár, ktorý ovláda potrebné informácie, má za sebou prax a skúsenosti, ktoré sú nenahraditeľné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokážu zvieracie parazity napadnúť aj nás?

Podľa veterinárky väčšinou nie je potrebné, aby v prípade parazitov u domáceho zvieraťa podstupoval antiparazitárnu liečbu aj jeho majiteľ. Výnimka sa vzťahuje na ľudí so zníženou imunitou, tehotné ženy alebo malé deti, ak má domáci miláčik parazity prenosné na človeka. Vtedy je vhodné vykonať lekárske vyšetrenia, ktoré by prípadnú nákazu odhalili a ďalej postupovať podľa odporúčania ošetrujúceho lekára,“ radí doktorka Kováčová.

Ako ďalej pokračuje odborníčka, v prípade vonkajších parazitov môžu byť varovným príznakom nákazy u ľudí drobné začervenania a svrbivé miesta na koži, najmä v oblasti záhybov kože (pod pazuchami, v okolí pupka a v slabinách). Pri vnútorných parazitoch sú to tráviace problémy, plynatosť, hnačky a celková slabosť.

Na človeka môže preskočiť aj blcha

„Vzhľadom na nešpecifickosť príznakov parazitárnych ochorení u ľudí je pre nemedicínsky vzdelaného človeka veľmi ťažké odhadnúť, či jeho problém môže mať niečo spoločné s parazitmi. Platí preto jednoduché pravidlo: ak sa človek necíti dobre, mal by sa zveriť do rúk odborníka a ísť svoj stav skonzultovať s lekárom. Výskyt parazitov u ľudí je na Slovensku vo všeobecnosti skôr vzácnosťou. Jednoznačným dôvodom na návštevu lekára je ale odporúčanie od veterinára v prípade, že diagnostikoval u svojho zvieracieho pacienta parazita, ktorý by pre danú domácnosť mohol predstavovať zdravotné riziko,“ vysvetľuje veterinárka.

Dopĺňa, že medzi parazity prenosné na človeka patria najmä škrkavky a pásomnice, teda červy žijúce v tráviacom aparáte. Ďalej Giardia, jednobunkový parazit spôsobujúci hnačky a kožné problémy, a medzi tehotnými ženami veľmi obávaná toxoplazma. „Človek môže byť dočasným hostiteľom aj pre blchy a kožný svrab psov a mačiek. Nákaza má u nás ľudí ale oveľa miernejšie príznaky a kratšie trvanie. V poslednej dobe do portfólia pribudla echinokokóza. U zvierat ide zatiaľ o raritne sa vyskytujúce ochorenie, ale nakoľko môže pre človeka predstavovať vážne zdravotné riziko, musíme mu venovať pozornosť,“ ozrejmuje odborníčka.

Dobrá rada

Pri výbere antiparazitika nemyslite len na seba, ale najmä na zdravie svojho zvieracieho kamaráta. Samozrejme, je jednoduchšie kúpiť prípravok za pár minút na internete alebo v petshope, ako merať cestu k lekárovi a počkať si na vyšetrenie, resp. výber správneho prípravku. Spomeňte si však na to, že môžete zvieratku uškodiť, ak mu podáte nevhodný prípravok alebo ho nesprávne aplikujete.

Internetové obchody alebo petshopy využite najmä pri výbere a nákupe potrebných doplnkov výživy, krmiva, hračiek a podobne. Práve tu nájdete najširší výber, ktorým vášmu domácemu miláčikovi určite ulahodíte.

Fotogaléria


Tagy:
veterinár parazit domáci miláčik antiparazitiká

2018-04-25 11:30:00  |  Foto: Gettyimages.com, archív  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia