Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pravidlá veľkonočného stola: Šunka do alobalu nepatrí, týchto chýb sa vyvarujte!

Ilustračné foto: Foto: TASR/Henrich Mišovič/Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Foto: TASR/Henrich Mišovič/Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Ak si chcete veľkonočné dobroty skutočne vychutnať, dbajte nielen o výber kvalitných potravín, ale aj na správne balenie a skladovanie jedál. Poznáte základné zásady?

K najtradičnejším veľkonočným pochúťkam patrí šunka, klobásy, údené mäso, vajíčka i rôzne zákusky a koláče. Nie všetky dobroty sa zjedia naraz, a preto je dobré vedieť, ako môžete správne zabaliť a uskladniť zvyšky jedla.

Čítajte viac: Fakty o lahodnej omáčke, o ktorých ste nevedeli: Majonéza vôbec nie je taká nezdravá!

Prísne testy na plasty 

Väčšina domácností používa plastové nádoby. Môžete do nich zabaliť rôzne typy potravín za rozdielnych podmienok, výrobca garantuje účel ich použitia. ,,Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane. Plastové obaly sa testujú na rôzne typy potravín – kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové, a sleduje sa čas i teplota testovania. Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok,“ radí Milada Syčová, vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.  

Na jednorazové použitie

Pri balení zvyškov jedál sa príliš nespoliehajte na polystyrénové obaly. ,,Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane. Na čas prihliadajte i pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, pričom hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doňho nemali vôbec baliť. Typické veľkonočné jedlá - majonézový šalát, salámy, klobásy, ani údené mäso doňho rozhodne nepatria,“ odporúča odborníčka. Radí tiež nepoužívať opakovane kelímky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

Pozor na čas a teplotu!

Okrem balenia je pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležitý aj čas a teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa môžete pri teplote 0 až 4 stupne Celzia uchovávať najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich necháte pri 5 až 8 stupňoch Celzia, zjedzte ich najneskôr do dvanástich hodín. Menej času máte na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote 0 až 4 stupne Celzia vydržia dvanásť hodín, pri 5 až 8 stupňoch Celzia iba šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do 4 stupňoch Celzia 24 hodín, pri 5 až 8 stupňoch Celzia len dvanásť hodín. Vajíčka, najtypickejší symbol Veľkej noci, majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím ich neumývajte, ušpinené iba utrite čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Pri nakupovaní majte vždy na pamäti, že potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti sa nesmú predávať.

Hygienické zásady

Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla.

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) odporúča:

  • umývať si ruky pred manipuláciou s potravinami a pravidelne (často) aj počas prípravy jedla
  • umývať si ruky po každom použití toalety
  • umývať a čistiť všetky pracovné plochy a náradie používané na prípravu jedla
  • chrániť priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: Veľkonočné sviatkyVeľká nocVeľkonočný stôlSkladovanie jedla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9