Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Všímajte si symboly na plastových obaloch: Na toto vás upozorňujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Veľakrát unikajú našej pozornosti napriek tomu, že majú svoj význam pri bezpečnom uskladňovaní a manipulácii s potravinami. Symboly a značky na plastových obaloch a výrobkoch hovoria napríklad to, či môžete plastový obal použiť opakovane alebo ho vložiť do mikrovlnnej rúry.

 

Fólie, PET fľaše, plastové misky a tácky používame denne. Rovnako ako plastové príbory, poháre alebo kuchynské náčinie z plastových materiálov. Málokto však uvažuje nad tým, že niektoré z týchto vecí môžu byť zdraviu škodlivé, ak ich budete používať nesprávne.

Čítajte viac: Najväčší rozdiel medzi pleťovým mliekom a micelárnou vodou? Spýtali sme sa odborníčky!

Ako na svojej stránke informuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), „výrobca alebo dovozca je povinný uvádzať konkrétne pokyny, ktoré sa majú dodržiavať pri bezpečnom a vhodnom používaní výrobkov určených na styk s potravinami. Pre správne použitie a minimalizovanie ohrozenia zdravia  ľudí je potrebné, aby spotrebitelia dodržiavali tieto pokyny, ktoré sú uvedené formou značiek a symbolov.“

Pokyny výrobcu adresované spotrebiteľom môžu byť okrem značiek aj symbolov uvedené aj slovne. Mali by ste ich nájsť priamo na obaloch, resp. plastových výrobkoch alebo na etikete. Vždy musia byť čitateľné, nezmazateľné, napísané v slovenskom jazyku a zreteľne viditeľné.

Čo znamenajú?

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Význam:

Obal alebo výrobok je určený na styk s potravinami (symbol nemusí byť uvedený, ak nie je v jeho názve jasne určený účel použitia.

 

 

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

 

 

 

 

 

 

 

 

Význam:

PETE/PET – polyetyléntereftalát

HDPE – polyetylén vysokej hustoty

V – polyvinylchlorid

LDPE – polyetylén nízkej hustoty

PP‐ polypropylén

PS – polystyrén

Other – iné typy plastov, napr. PC – polykarbonát

Značky neposkytujú žiadne informácie o bezpečnosti plastového obalu alebo výrobku. „Číslo v trojuholníku neznamená počet použití ‐ väčšina plastov (napr. PET fľaše, menu boxy, poháre, kelímky) sú určené na jednorazové použitie a v žiadnom prípade sa nesmú používať opakovane,“ upozorňuje ÚVZ SR. 

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Význam:

Plastový obal alebo výrobok nie je vyrobený z chemickej zlúčeniny bisfenol A (podľa ÚVZ SR je bisfenol A je z toxikologického hľadiska endokrinný rozrušovač a je zakázaný na výrobu dojčenských fliaš ‐ legislatívne je ochrana zdravia ľudí podporená aj limitom pre túto látku v plastoch ako aj v plastoch s povrchovou  úpravou a v potravinárskych plechovkách).

 

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Všímajte si symboly na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Význam:

Materiály sú určené na umývanie v umývačiek riadu; na ohrev jedla alebo nápojov v mikrovlnnej rúre alebo na skladovanie pri teplotách mrazu (v mrazničke), prípadne iba pre určitý teplotný rozsah, pri ktorom je ich použitie bezpečné.

Ak sú tieto symboly prečiarknuté, znamená to, že uvedené použitie nie je bezpečné. „Ak sa tieto symboly na plastových obaloch alebo výrobkoch nenachádzajú, znamená to, že nie sú určené na takéto použitie. Pre správne a bezpečné použitie je potrebné rešpektovať toto značenie,“ vysvetľuje ÚVZ SR. 

 

 

 

Viac o téme: PlastZnačkySymbolyObal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9