Ako vybrať najlepšiu čističku a zvlhčovač vzduchu? Toto radí odborníčka

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-29 19:00:00

Záujem Slovákov o čističky a zvlhčovače vzduchu v posledných rokoch výrazne rastie. Môže za to nielen zlé ovzdušie a stále rastúci počet alergikov a astmatikov, ale aj lepšia ekonomická situácia a zvýšený záujem o vlastné zdravie. Aká čistička je ale tá pravá a na aké parametre by ste si mali dať pozor?

 

Väčšina ľudí venuje počas vykurovacej sezóny a smogovej situácie pozornosť vzduchu vonku, ale neuvedomuje si, že v zime trávime približne 90 percent času v interiéroch. „Niektorí ľudia v zime radšej veľmi nevetrajú, čo je ale zle, pretože vetraním dopĺňame doma alebo v kancelárii kyslík a odstraňujeme oxid uhličitý,“ vysvetľuje Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa spoločnosti Datart. Smogu sa, navyše, aj tak neubránite, pretože asi 70 percent vonkajšieho vzduchu preniká do domácnosti zle tesniacimi oknami, dverami alebo konštrukčnými materiálmi. „Bežnými domácimi činnosťami, napríklad varením alebo upratovaním, prípadne zaobstaraním si psa alebo mačky, doma vytvárate vhodné prostredie pre prach, baktérie, plesne alebo roztoče, teda škodliviny, ktorých sa zbavíte len pravidelným vetraním alebo čističkou vzduchu,“ dodáva Pavlousková.

Čítajte viac: Botanik Jaromír Kučera radí: Tipy na izbové rastliny, ktoré dokážu čistiť vzduch

Počas vykurovacej sezóny sužuje rad domácností príliš suchý vzduch, veľakrát s vlhkosťou len okolo 20 percent. „To má za následok dýchacie ťažkosti, masívnejšie prejavy alergie, zníženú obranyschopnosť organizmu alebo popraskané pery. Metódy našich babičiek, teda mokrá handra cez kúrenie, bohužiaľ,  príliš nefungujú, a v tomto prípade možno odporučiť zadovážiť si zvlhčovač vzduchu,“ dopĺňa.

Vyberáme čističku

Pri výbere čističky sa riaďte predovšetkým tromi základnými parametrami:

- Akú veľkú miestnosť vyčistí

Výber čističky by ste mali podriadiť tomu, koľko metrov štvorcových chcete vyčistiť. Niektorí výrobcovia tento údaj uvádzajú priamo, u iných nájdete len informáciu o výkone, teda množstvo vzduchu v metroch kubických, ktorý čistička vyčistí za hodinu. V tomto prípade vezmite na pomoc kalkulačku a vynásobte výšku, šírku a hĺbku miestnosti a číslo vynásobte tromi. Ak bývate s alergikom alebo astmatikom, tak štyrmi. Podľa výsledku zistíte, aký minimálny výkon v metroch kubických potrebujete.

- Akú má filtráciu

Čističky zvyčajne obsahujú celú sústavu filtrov, ktoré pomáhajú odstrániť čo najviac druhov nečistôt - teda od tých hrubších, ako je prach, peľ alebo zvieracia srsť, až po tie najmenšie alergény alebo nepríjemné pachy. V popise čističky vždy nájdete, aké konkrétne filtre čistička obsahuje a aké nečistoty dokáže odstrániť. Ujasnite si preto, akých nečistôt sa chcete zbaviť.

- Aká je hlučná

Obstarávate čističku s tým, že ju budete používať hlavne v noci v spálni alebo detskej izbe? Potom vyberajte aj podľa hlučnosti - pre pokojný spánok je ideálna hlučnosť do cca 35 dB. Niektoré čističky zároveň umožňujú prepínať medzi bežným a tichým nočným režimom.

Vyberáme zvlhčovač

„Aj v prípade zvlhčovača vzduchu dajte pozor na hlučnosť a na výkon, teda či je schopný dostatočne zvlhčiť miestnosť, v ktorej ho chcete používať. Zvlhčovací výkon sa udáva v mililitroch alebo gramoch za hodinu. Väčšina výrobcov navyše uvádza, do akej veľkej miestnosti sa daný zvlhčovač hodí. Zvlhčovače dnes majú celý rad funkcií, tie s hydrostatom vedia napríklad zmerať vlhkosť v miestnosti: vy si len nastavíte, ako vlhký vzduch si prajete, a zvlhčovač sa potom sám zapína alebo vypína, aby udržal požadovanú hodnotu,“ vysvetľuje Pavlousková a dodáva, že „niektoré zvlhčovače fungujú zároveň aj ako čistička vzduchu - do miestnosti sa vracia vzduch vlhký a zbavený prachu, vlasov a chlpov. Pre príjemnú atmosféru a prevoňanie vzduchu môžete do vybraných modelov čističiek a zvlhčovačov pridávať i aromatické oleje,“ uzatvára.

 

Fotogaléria


Tagy:
čistička vzduchu zvlhčovač vzduchu

2018-01-29 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia