Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Geniálna rada slávneho fyzika Stephena Hawkinga: Najkrajší odkaz pre ľudí s depresiou

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

Svetoznámy fyzik, ktorý prednedávnom oslávil 76. narodeniny, je príkladom človeka, ktorý sa v živote nevzdáva aj napriek veľkým zdravotným prekážkam. Na jednej zo svojich posledných londýnskych prednášok poslucháčom povedal, ako vidí depresiu on.

 

Inteligentný fyzik poukázal na paralelu medzi čiernymi dierami a depresiou. Jeho odkaz je vyhliadkou pre ľudí, ktorí trpia bolestivou duševnou diagnózou. „Čierne diery nie sú až také čierne, ako sú vykresľované. Nie sú to večné väzenia, ako sa o nich spočiatku uvažovalo. Veci sa môžu z čiernej diery dostať von na slobodu a možno aj do iného vesmíru. Takže, ak sa cítite ako v čiernej diere, nevzdávajte sa – cesta von existuje!“

Čítajte viac: Veľký zlom vo výskume najrozšírenejšej duševnej choroby: Depresia nemení len dušu

Ako Hawking počas prednášky súčasne priznal, hoci mu v roku 1963 diagnostikovali chorobu motorického neurónu, všetko ostatné v živote ho napĺňalo šťastím: „Mal som to šťastie pracovať v oblasti teoretickej fyziky v období fascinácie, a je to jedna z mála sfér, v ktorých moje postihnutie nebolo vážnym hendikepom.“ Celú prednášku Stephena Hawkinga si môžete vypočuť 26. januára a 2. februára o 9.00 hod. na rádiu BBC Radio 4.

Viac o téme: ŠťastieDepresiaČierna dieraFyzikStephen Hawking
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9