Kožná lekárka radí, ako v zime používať make-up: Na prvom mieste je výber krému

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-24 06:00:00

Vonku je každým dňom chladnejšie a počasie nás upozorňuje, že treba venovať zvýšenú pozornosť starostlivosti o pokožku na tvári a rukách. Návod, ako sa o pleť starať v zime, nájdete medzi radami bratislavskej dermatologičky Denisy Dostálovej z polikliniky Falck.

 

Pokožka je v zime namáhaná viac. „Na jednej strane na ňu pôsobí chladný vietor, mráz, studený dážď a sneh, na druhej strane prekúrený vzduch vo vnútorných priestoroch,“ hovorí dermatologička z Polikliniky Falck Radlinského, doktorka Denisa Dostálová.

Čítajte viac: Mezoterapia a chemický peeling patria medzi estetické trendy jesene, hodnotí lekárka

Samotný prechod z tepla do zimy pôsobí na kožu dráždivo až agresívne, preto si treba pleť chrániť a pravidelne ju ošetrovať. „Vhodné sú najmä krémy s tuhšou textúrou, prípadne aj  s obsahom kyseliny hyalurónovej a vitamínov, ktoré pleť vyživia, hydratujú a pomôžu vytvoriť ochranný film. Pre citlivú pleť sa odporúčajú krémy bez obsahov parfumov a parabénov,“ vysvetľuje dermatologička. Krémy si treba vyberať podľa typu pleti, suchej pleti viac vyhovujú krémy s vyšším obsahom tukov. „Ľudia so suchou pleťou by sa mali vyhýbať umývaniu sa horúcou vodou, ktorá pleť ešte viac vysuší, ako aj aplikácii čistiacich mliek a micelárnych vôd s obsahom alkoholu,“ dodáva odborníčka. Pre mastnú pleť sú vhodné ľahšie hydratačné krémy, pre zmiešanú pleť prípravky s vyváženým obsahom výživných a hydratačných látok.

A ako je to s mužmi? I keď je mužská pleť prirodzene hrubšia a mastnejšia ako pleť žien, je potrebné ju rovnako ošetrovať. Opätovne treba vyberať krémy podľa toho, či má muž suchú pleť so sklonom k ekzémom, zmiešanú pleť či mastnú so sklonom k akné.

Pleť chráni aj make-up

K ochrane pleti prispievajú aj make-upy. Chránia pleť pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, bránia dehydratácii pleti a súčasne riešia aj individuálne potreby pleti, napr. kryjú akné, pigmentové škvrny, mnohé majú aj liftingový efekt  a UV filter. Aplikovať make-up sa odporúča až po ošetrení pleti vhodným krémom. „Krém je vhodné aplikovať aspoň 30 minút pred odchodom z domu, aby sa predišlo podráždeniu pleti. Kožu premastiť aj viackrát denne, dodržiavať pitný režim, nosiť rukavice,“ vymenúva dennodennú starostlivosť doktorka Dostálová.

Zimné slnko netreba podceňovať, všeobecne sa odporúča aj v zimných mesiacoch pri vyššom UV indexe aplikovať bežné krémy s UV filtrom SPF 15 až 20, vo vyšších polohách krémy s vyšším UV filtrom SPF 30 až 50. Ľudia s tendenciou k tvorbe pigmentových škvŕn by mali celoročne používať prípravky s UV filtrom SPF 50.

Viete, ako ošetriť omrzliny?

V dnešnej dobe sa s omrzlinami stretávame skôr zriedkavejšie. Ide o lokálne poškodenie kože, najčastejšie na rukách, nohách a ušiach, spôsobené jednorazovým intenzívnym chladom. Rozoznávame niekoľko druhov omrzlín. Omrzliny I. stupňa spoznáme podľa toho, že nám obelie postihnutá oblasť kože, ochladí sa a je sprevádzaná bodavou bolesťou. V nasledujúcich dňoch môže mať hnedastú farbu a opuchnúť. Pri omrzlinách II. stupňa, pri opätovnom znovuoteplení, je koža začervenalá, opuchnutá, tvoria sa na nej pľuzgiere. Pri omrzlinách III. stupňa sa vytvára nekróza, postihnutá koža očernie a odumrie.

„V rámci prvej pomoci je nevyhnutné centrálne zahriatie - vypitie horúceho, osladeného nápoja, omrznuté časti treba chrániť pred ďalším chladom, prikryť, vlhké oblečenie vymeniť za suché. Dôležitý je prísun tepla z cudzieho tela, zohrievať sa navzájom, aktívne pohybovať postihnutými končatinami,“ radí dermatologička. V prípade, že sa dostane postihnutá osoba do vyhriatej miestnosti, treba otepľovať postupne. Ponárať postihnuté oblasti do vlažnej vody, len veľmi pomaly pridávať teplejšiu vodu, omrznuté časti tela sú totiž znecitlivené a hrozí popálenie. „Treba sa v každom prípade vyhýbať treniu so snehom, zahrievaniu dychom z úst, para totiž vedie k ďalším omrzlinám. Z liekov je vhodné podať prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej,“ uzatvára.

Fotogaléria


Tagy:
dermatologička Denisa Dostálová pleť v zime

2017-11-24 06:00:00  |  Foto: Falck, Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia