Výživový poradca Libor Javro radí: Tip na zdravé jesenné menu dňa

Výživový poradca Libor Javro
Zdroj: archív L. J.
2017-09-22 06:00:00

Zdravé stravovacie návyky by ste nemali opustiť ani s príchodom jesenného ochladenia. Výhovorky typu „telo potrebuje tukové zásoby na zimu“ musia ísť bokom. Výživový poradca Libor Javro pre nás vytvoril skvelý tip na zdravé jesenné menu dňa!

 

„Ľudský organizmus sa počas leta nabíja vitamínmi a minerálmi zo zeleniny a ovocia. To však platí aj pre jeseň. Medzi prechodom leta a jesene sa nepotrebujeme nijako špeciálne stravovať, iba by sme mali plne využívať dary, ktoré máme v záhradkách, teda dopriať si množstvo zeleniny a ovocia,“ vysvetľuje Libor Javro z výživového štúdia SH Nutrition v Piešťanoch.

Čítajte viac: Najrozšírenejší mýtus o detoxikačných kúrach: Je to len podvod?!

Ako dopĺňa Javro, väčší rozdiel je medzi obdobím jesene a zimy, keď si treba vytvoriť zásoby ovocia a zeleniny a tie správne skladovať či spracovať tak, aby v nich zostali zdraviu prospešné látky. „Na zimu sa biorytmus človeka trocha spomaľuje, preto by sa mohlo zdať, že si organizmus chce ukladať energiu v podobe tukového tkaniva, viac ako napríklad cez leto. Ale je to len o spôsobe nášho stravovania a režime dňa. Ak ho máme správne nastavený, potom sa nemusíme obávať, že by sme cez zimu naberali privysoké čísla na hmotnosti,“ vysvetľuje odborník na výživu, ktorý pre našich čitateľov zostavil výživné a zdravé jesenné menu.

„Prakticky všetky potraviny, ktoré vieme nájsť v jesenných záhradkách, nás chránia pred zápalovými ochoreniami, ale aj tými ochoreniami, na ktoré je ľudský organizmus náchylnejší v zimnom období, na ktoré sa máme pomocou jesenných potravín dobre pripraviť. Preto je dôležité toto obdobie nezanedbať a pustiť sa do konzumácie darov jesene,“ dodáva Javro.

Jesenné menu podľa Libora Javra

Raňajky: Biely jogurt, tekvicové semienka, ovsené vločky

Typicky jesennou potravinou je tekvica, ktorej jadierka dodajú organizmu energiu v podobe zdravých tukov. Tekvicové semienka obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, ktoré sú 
nesmierne prospešné pre naše zdravie a sú prevenciou klasických jesenných ochorení, ako napríklad prechladnutie. Páni ocenia aj to, že tekvicové semienka obsahujú látky na ochranu 
prostaty.

Desiata: vlašské orechy

Chuť vlašských orechov je nezameniteľná, veľmi ľahko sa konzumujú a pre organizmus sú rýchlym zdrojom energie. Z veľkej časti obsahujú tuky, avšak tie zdraviu prospešné, preto je veľmi dôležité využiť ich vo svoj prospech a konzumovať v optimálnom množstve zhruba 30 až 50 gramov vlašských orechov na jednu porciu. Orechy tiež pomáhajú lepšie pracovať mozgu, preto by sa dalo povedať, že sme po ich konzumácii o čosi múdrejší. Taktiež pomáhajú zvyšovať naše antioxidačné skóre, čím chránia bunky či tkanivá pred všadeprítomnou oxidáciou. No a samozrejme, už okrem spomenutej energie nám dodajú minerály a vitamíny dôležité pre plynulý chod organizmu.


 

Obed: Karfiolová polievka, grilovaná tekvica, pečený zemiak

Karfiol obsahuje okrem iných najmä vysoké množstvo vitamínu C, ktorý nás v chladných mesiacoch chráni pred respiračnými ochoreniami. Preto je ideálnou prísadou do polievok, v ktorých sa dokážu biologicky aktívne látky uchovať aj po tepelných úpravách.

Olovrant: Mrkvový šalát s jablkom

Jablko aj mrkva sú typicky jesennými potravinami zo slovenskej záhradky. Obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá napomáha k lepšej peristaltike čriev a vylučovaniu odpadových látok z tela, čo prospieva našej imunite. To, že obsahujú látky, ktoré chránia naše tkanivá a orgány od očí až po kožu, netreba ani spomínať. Na jeseň by sme mali jablká a mrkvu konzumovať so železným pravidlom.

Večera: Šalát z červenej kapusty, grilovaný kozí syr

Červená kapusta obsahuje obrovské množstvo látok, ktoré telo chránia pred zápalmi, rakovinou a klasickými jesennými prechladnutiami. Okrem toho napomáhajú prirodzenej detoxikácii tela. Kapusta obsahuje vysoké množstvo vitamínu C či enzýmov, ktoré tvoria ochranný štít buniek pred poškodením. 


 

Fotogaléria


Tagy:
jeseň stravovanie Libor Javro výživový poradca

2017-09-22 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, archív L. J.  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia