Návod, ako v obchode nakupovať vajcia zo Slovenska: Z obalu ich pôvod nezistíte!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-22 06:00:00

Po tom, ako Európu vydesil potravinový škandál s vajcami kontaminovanými fipronilom, sú aj slovenskí spotrebitelia pri nákupe opatrnejší. Nie každý však vie, ako v obchode rozlíšiť vajcia cudzokrajného pôvodu a ako si vybrať zo širokej ponuky tie najlepšie. Poradíme vám, ako na to!

 

Aj keď je na obale nápis „Slovenská republika“, samotné vajíčka nemusia pochádzať zo Slovenska, varuje na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Čítajte viac: Najväčší potravinový škandál leta: Látka z kontaminovaných vajec sa používa aj proti všiam!

Vajcia, ako aj iné produkty na trhu, upravuje podľa ministerstva európska, ale aj slovenská legislatíva. To zaručuje rovnakú kvalitu vajec na našom voľnom trhu. Viac o skutočnom pôvode vajec vám napovedia čísla, ktoré sú vyrazené na škrupine, napr. 2 SK MI 6-3.

Návod na porozumenie kódu na škrupine

Prvé číslo označuje, z akého chovu pochádza dané vajce a aký bol životný priestor sliepky, ktorá ho zniesla:
0 – označuje vajce z ekologického, čiže BIO chovu
1 – označuje vajce, ktoré zniesla nosnica z voľného výbehu
2 – označuje chov na podlahe, podstielkový chov, bidielka
3 – označuje vajcia z klietkového chovu nosníc (bez bidielok a podstielky)

Po čísle nasledujú dve písmená, ktoré označujú kód krajiny pôvodu, napr. SK -Slovenská republika, CZ – Česká republika, PL – Poľsko, HU – Maďarsko, AT – Rakúsko, NL – Holandsko.

Ako posledné sa uvádza registračné číslo podniku. Ide o individuálne číslo každého podniku. U nás sa toto číslo skladá zo skratky okresu, v ktorom sa prevádzkareň nachádza a poradového čísla v rámci spomínaného okresu, napr. MI 6-3, čiže chov je v Michalovciach a poradové číslo prevádzkarne je 6–3. V CZ je to štvorčíslie, napr. 2685.

Obal nehovorí o tom, odkiaľ vajcia pochádzajú

Každý obal musí niesť informácie o tom, koľko vajec sa v balení nachádza a označenie baliarne, čiže značku štátu, kde boli vajíčka balené. Číslo baliarne však neinformuje o pôvode vajec! Z obalu na vajcia sa nedá zistiť, z ktorej krajiny vajcia pochádzajú. Kto chce kupovať slovenské vajcia, musí hľadať označenie SK v kóde, ktorý je vyrazený na škrupine vajec. „Dobrou radou v tomto prípade je, ak to umožňuje obal, neváhať a pozrieť sa do vnútra obalu. Toto je najčastejšia chyba, ktorú robia spotrebitelia. V domnienke, že obal uvádza slovenskú baliareň, musí balenie obsahovať automaticky aj slovenské vajcia. Opak je však často pravdou,“ upozorňuje ministerstvo.

Označenie triedy kvality

Vajcia sa podľa akosti delia na tri triedy. V obchodoch sa najčastejšie objavuje balenie triedy A, teda „čerstvé vajcia“. Pre maloobchodný predaj sú určené vajcia triedy A s možnosťou doplnenia označenia „čerstvé vajcia“ alebo „extra“, alebo „extra čerstvé vajcia“. „Slová „extra“ alebo „extra čerstvé“ sa môžu na obaloch obsahujúcich vajcia triedy A používať ako doplňujúce kvalitatívne údaje až do deviateho dňa po znáške vajec. Ide o označenie na páske, ktorá sa musí po deviatich dňoch po znáške vajec zo spotrebiteľského obalu odstrániť. Trieda B označuje druhú akosť alebo konzervované vajcia a v prípade triedy C ide o vajcia vyradené, určené pre potravinársky priemysel,“ spresňujú odborníci.

Hmotnostné triedy označujú písmená

S – malé, t. j. pod 53 gramov
M – stredné, t. j. 54 g až 62 gramov
L – veľké, t. j. 63 g až 72 gramov
XL – veľmi veľké, t. j. viac ako 73 gramov

(Ak je na obale uvedené „vajcia rôznej veľkosti“, ide o netriedené vajcia a udáva sa celková minimálna hmotnosť v gramoch).

Minimálna trvanlivosť

Označenie dátumu minimálnej trvanlivosti nájdete na obale. „Vajcia sa triedia, označujú a balia do desiatich dní po znáške. Vajcia by sa mali skonzumovať do 21 dní po znesení. Na obale môžete mať uvedené aj „extra čerstvé“- to platí len do spomínaných deviatich dní,“ uvádza stránka ministerstva.

Obal tiež obsahuje informácie, aký je odporúčaný spôsob skladovania, pretože samotné skladovanie má výrazný vplyv na trvanlivosť vajec. Vajcia by ste mali po nákupe držať v chlade, pri teplote od 5 stupňov Celzia do 18 stupňov Celzia. Dlhodobejšie skladovanie vajec pre vyššej teplote môže mať negatívne zdravotné dôsledky po ich konzumácií.

Údaje o metóde chovu nosníc

Chov nosníc môže byť klietkový, podstielkový, alebo môžu byť zvieratá držané vo voľnom výbehu. „Poslednou dôležitou informáciou je vysvetlenie významu kódu výrobcu, ktorý najčastejšie nájdete vo vnútri obalu. Podľa tohto kódu zaručene identifikujete, akého pôvodu vajcia sú. Pri predaji nebalených vajec sú povinne uvádzané informácie o niečo stručnejšie. Vtedy stačí uviesť len triedu kvality, hmotnostnú triedu, údaj o spôsobe chovu, vysvetlenie významu kódu výrobcu a dátum minimálnej trvanlivosti. Pri predaji vajec priamo od chovateľa stačí, ak chovateľ bude uvádzať iba informácie o chovateľovi, dátum znášky a dátum minimálnej trvanlivosti,“ dopĺňajú odborníci.

Čo je to Značka kvality SK?

„Ak chcete mať istotu, že výrobok bol naozaj vyrobený na Slovensku a zo slovenských surovín, kupujte potraviny, ktoré majú na obale uvedené logo Značka kvality SK. Je to označenie, ktoré Ministerstvo pôdohospodárstva udeľuje poľnohospodárskym a potravinárskym produktom. Ak je výrobok označený týmto logom, znamená to, že minimálne 75 percent tvorí podiel domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky. Skladba potraviny musí byť doložená laboratórnymi skúškami. Ak má výrobok nadštandardné vlastnosti, má právo používať zlaté logo Značka kvality SK Gold,“ radí ministerstvo.

 

Fotogaléria


Tagy:
rady návod nákup vajcia

2017-08-22 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, SITA/Michal Svítok  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia