Muž bojoval s Crohnovou chorobou, potom vyskúšal špeciálnu diétu: Príznaky sa vytratili!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-04 12:00:00

Crohnova choroba je črevné zápalové ochorenie, ktoré sa z roka na rok týka vyššieho percenta ľudí. Prezrádzajú ho časté hnačky, nadúvanie, ubúdanie hmotnosti či bolesti brucha po konzumácii jedla. S podobnými problémami zápasil aj mladý muž, ktorému takmer zázračne pomohla zmena jedálnička.

 

V magazíne Nutrients sa objavila prípadová štúdia, ktorá opisuje zaujímavú skúsenosť muža s Crohnovou chorobou. Závažné zápalové ochorenie čriev (IBD) mu diagnostikovali ako 25-ročnému. Niekoľko rokov márne bojoval s hnačkami, brušnými kŕčmi, nadúvaním a únavou.

Čítajte viac: Viliam bojuje s dvomi autoimunitnými ochoreniami naraz: Ľudia sa ma najprv boja

Po štandardnej medikamentóznej liečbe sa u mladého muža príznaky ochorenia po roku zmiernili, jeho stav však nedospel do remisie. Prekvapenie nastalo až počas druhého roka liečby, keď sa muž z náboženských dôvodov rozhodol držať 40-dňový pôst – vzdal sa mäsa a živočíšnych produktov a prijímal iba rastlinnú stravu, informuje Medicalnewstoday.com.

Záver vyšetrenia - vyliečený!

Ukázalo sa, že mladík nemohol urobiť lepší experiment, pretože príznaky ochorenia sa vďaka tejto zmene v stravovaní začali vytrácať. Predtým totiž konzumoval každý deň mäso, mliečne výrobky a množstvo spracovaných potravín s nedostatkom zeleniny a ovocia.

Vďaka pozitívnej osobnej skúsenosti sa muž rozhodol, že výrazne obmedzí spotrebu spracovaných potravín a živočíšnych produktov. Namiesto nich si jedálniček vyskladal zo zeleniny, ovocia a potravín obsahujúcich veľa vlákniny (strukoviny, celozrnné produkty). Zároveň do svojho životného štýlu zaradil šport. Po šiestich mesiacoch lekári konštatovali, že sa jeho črevná sliznica zotavila a nejaví známky Crohnovej choroby. Dokonca mohol úspešne vysadiť liečbu.

Blahodarný vplyv zdravej stravy

Zázrak? Odborníci už dlho zdôrazňujú, že zdravá strava obsahujúca množstvo rastlinných produktov je pre naše trávenie šetrnejšia a podporuje mikrobiálnu diverzitu črevných baktérií. Je to spôsobené aj vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje zdravú črevnú peristaltiku a posilňuje imunitu.

Príčiny Crohnovej choroby dodnes nie sú spoľahlivo objasnené, medzi najčastejšie spúšťače patria genetická predispozícia, nezdravá strava, oslabená imunita, dysfunkcia črevného mikrobiómu alebo faktory prostredia. Podľa doktorky Hany Kahleovej, spoluautorky americkej prípadovej štúdie, však môže byť osobná skúsenosť muža s Crohnovou chorobou nádejou aj pre ďalších ľudí, ktorí trpia nejakým zápalovým ochorením čriev. Dokazuje, že zmena stravy a životného štýlu môžu byť mimoriadne prospešná.

Reakcie na diétu a zmeny v jedálničku však u každého môžu byť individuálne. Niektorí pacienti s Crohnovou chorobou môžu mať, naopak, problém s trávením zeleniny, ovocia či potravín s vysokým obsahom vlákniny. Preto by sa pred začatím diétnych opatrení mali poradiť so svojím lekárom.

 

Fotogaléria


Tagy:
Crohnova choroba IBD zápalové ochorenie čriev rastlinná diéta

2019-07-04 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia