Príbeh Romana, ktorý utiekol hrobárovi z lopaty: Varovné signály srdca si najprv nevšímal

Pacient so zlyhávaním srdca. Foto: reprofoto TV Markíza/Reflex
Zdroj: TV Markíza, Reflex
2019-06-16 15:30:00

Srdcové zlyhávanie patrí k veľmi častým zdravotným problémom, napriek tomu jeho príznaky mnohí ľudia podceňujú a riskujú predčasné úmrtie. Romanov príbeh bol podobný, no mal šťastie, že sa v poslednej chvíli na jeho stranu postavil anjel strážny.

„Keď som sa dozvedel o mojej chorobe, že aké následky má, tak som bol zhrozený. Neveril som tomu, že sa z toho dá ešte vyliečiť,“ povedal v reportáži magazínu Reflex na TV Markíza Roman, ktorý začal po štyridsiatke pociťovať problémy so srdcom. Možno aj kvôli svojmu mladšiemu veku a vysokému pracovnému nasadeniu však varovné signály prehliadal.

Čítajte viac: Diagnóza, ktorú si Slováci mýlia s infarktom: Do piatich rokov zomiera každý druhý

K znepokojivému búšeniu srdca sa čoskoro pridružil aj problém s dýchavičnosťou. Lekára pod ťarchou zdravotných problémov napokon predsa len musel navštíviť. Romanovi diagnostikovali arytmiu, po ktorej ho potrápil silný zápal pľúc, nakrátko upadol do kómy a srdce začínalo vypovedať svoju službu. Bolo natoľko oslabené, že uňho pracovalo len na 18 percent.

Pomohol mu kardiostimulátor

Nasledoval mesiac plný boja s vlastnou slabosťou. Roman schudol 27 kíl, upadol do apatie a depresie, z ktorej sa dostal len vďaka vnútornej sile a svetielku nádeje – dozvedel sa, že dostane kardiostimulátor.

Čítajte viac: Jediný PRÍZNAK predpovedá vážnu chorobu srdca roky dopredu: Odhalí ho jednoduchá metóda!

Len čo sa v nemocnici prebudil po vydarenej operácii, svet začal byť ružovší a Romanov zdravotný stav sa zo dňa na deň zlepšoval. Podľa jeho slov mal šťastie, že mu ochorenie diagnostikovali ešte v ranom štádiu.

Príznaky srdcového zlyhávania

Nie každý pacient sa však k lekárovi dostane ešte na začiatku ochorenia a niektorí čakajú až do momentu, keď sú ich šance na zotavenie výrazne nižšie. K základným príznakom srdcového zlyhávania patria podľa slov docentky Evy Gonçalvesovej, primárky oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca v NÚSCH v Bratislave, dýchavičnosť, opúchanie členkov, slabosť, únava a zvýšená potreba oddychovať. Hoci je ochorenie liečiteľné, nie je vyliečiteľné. Kto však lekára navštívi dostatočne skoro, má nádej, že bude vďaka liečbe žiť dlho a relatívne kvalitne. Príkladom môže byť aj Roman, ktorý sa od operácie cíti „ako vymenený“.

Fotogaléria


Tagy:
zlyhávanie srdca

2019-06-16 15:30:00  |  Foto: reprofoto TV Markíza/Reflex, Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia