Infekcia mužovi (31) prenikla až do mozgu: Na vine bol predmet, ktorý používame takmer všetci

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-18 18:30:00

Postup, ktorý mnohí ľudia používajú pri čistení uší, priviedol mladého Angličana k takmer smrteľnej infekcii, ktorá sa mu rozšírila až do mozgu. Muž trpel posledných päť rokov bolesťami a stratou sluchu v jednom uchu. K podrobnejšiemu vyšetreniu ho priviedol až záchvat, po ktorom lekári zistili, že jeho komplikácie spôsobuje kúsok vatového tampónu, ktorý mu uviazol v uchu.

 

„Spôsobujú iba problémy,“ skonštatoval špecialista na ušné, nosné a krčné lekárstvo Alexander Charlton, ktorý muža liečil, na margo používania vatových tyčiniek do uší. Pred záchvatom trpel 31-ročný muž bolesťami a hnisavými výtokmi z ľavého ucha. Silné bolesti hlavy mu pritom spôsobovali až zvracanie. Mal tiež problémy so zapamätaním si mien ľudí, informuje magazín Live Science.

Čítajte viac: Čo sa stane, ak si po plávaní nevysušíte uši? S týmto nikto nerátal!

Na pohotovosti podstúpil po záchvate a kolapse vyšetrenie počítačovou tomografiou (CT), ktoré odhalilo dve hnisavé ložiská v lebečných kostiach pri ľavom ušnom zvukovode. Lekári mu diagnostikovali infekciu mäkkých tkanív vonkajšieho zvukovodu. Podľa Charltona bakteriálna infekcia zvukovodu postúpila do lebečnej kosti, a napokon až do obalov mozgu alebo mozgovej pleny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z ucha mu vytiahli vatový tampón

Krátko po určení diagnózy podstúpil muž ľahký chirurgický zákrok, pri ktorom mu z ucha odstránili vatový tampón. Po dvojmesačnej antibiotickej liečbe prekvapivo netrpel žiadnymi vážnymi problémami.

Lekári neodporúčajú čistenie si uší vatovými tyčinkami, pretože zatláčajú ušný maz hlbšie do zvukovodu a môžu spôsobiť infekcie ucha, prepichnutie ušného bubienka a stratu sluchu. Vo vážnejších prípadoch to môže viesť k úplnej hluchote, dlhodobým závratom, strate chuti a ochrnutiu tváre. Na manuálne čistenie uší, ktoré ale vďaka prirodzenej očistnej schopnosti tela nie je nevyhnutné, odporúčajú radšej použiť výplach.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
infekcia vatová tyčinka vatový tampón čistenie ucha

2019-03-18 18:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia