Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivé FOTO: Muž (†36) dostal záchvat kašľa, vyšlo z neho to najhoršie, čo si viete predstaviť

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Mladý muž z Kalifornie doplatil na svoje zdravotné problémy so srdcom. Sprevádzalo ich však niečo, s čím sa lekári v praxi stretnú len výnimočne, ak vôbec. Pri extrémnom záchvate kašľa muž vykašľal okrem hlienov a krvi aj časť svojich pľúc.

Smutný prípad opísaný v odbornom magazíne The New England Journal of Medicine dokumentuje desivá fotografia. Zachytáva časť pľúc, ktorú vykašľal 36-ročný muž z Kalifornie pár dní predtým, ako zomrel.

Čítajte viac: Choroba, pri ktorej musíte myslieť na JEDNU dôležitú VEC: Toto hrozí až polovici pacientov!

Na jednotku intenzívnej starostlivosti muža prijali kvôli komplikáciám súvisiacim s chronickým srdcovým zlyhávaním. Jeho srdce bolo natoľko slabé, že bilo už len s pomocou kardiostimulátora. Chorého muža v nemocnici v San Franciscu hospitalizovali a zahájili liečbu. Napriek snahe lekárov sa však jeho stav neustále zhoršoval.

Kolabujúce srdce

Počas prvého týždňa hospitalizácie pacient začal vykašliavať krv a hlieny. Napokon dostal taký silný záchvat kašľa, že počas neho vykašľal odtrhnutý kúsok bronchiálneho stromu. O týždeň neskôr uňho došlo k rapídnemu zhoršeniu funkcií slabého srdca.

K hrozivému prejavu došlo v dôsledku prítomnosti krvi v dýchacích cestách a silného tlaku na pľúca počas vykašliavania hlienov pri sťaženom dýchaní. Hoci muža lekári ihneď intubovali a záchvaty kašľa sa im podarilo dostať pod kontrolu, po niekoľkých dňoch zomrel na komplikácie spojené so zlyhávaním srdca.

Muž vykašlal časť bronchiálneho stromu. Zdroj foto: NEJM
Zobraziť galériu (2)
Muž vykašlal časť bronchiálneho stromu. Zdroj foto: NEJM  (Zdroj: NEJM)

Viac o téme: KašeľPľúcaBronchiálny kmeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9