Kedysi obľubovala jedlá z fast foodu: Natália dostala chorobu, pre ktorú sa bála vyjsť z domu

Natália Mandáková, pacientka s Crohnovou chorobou. Foto: reprofoto TV Markíza/Reflex
Zdroj: TV Markíza/Reflex reprofoto
2018-12-03 13:30:00

Najhoršiemu čelila v tom najnevhodnejšom čase. Závažná choroba prekvapila mladú Slovenku počas maturitného ročníka. Tráviace problémy jej znepríjemňovali život natoľko, že sa pre ňu stalo komplikáciou aj cestovanie MHD.

„Bývalo mi tak zle, že som napríklad išla do školy električkou a musela som každé dve zastávky vystúpiť,“ povedala v magazíne Reflex na TV Markíza Natália Mandáková, ktorá musela kvôli nepríjemnej autoimunitnej chorobe kompletne zmeniť jedálniček. Crohnova choroba trápi tisíce Slovákov a často sa objavuje už v mladom veku, podobne, ako u Natálie, ktorú prepadla na prahu dospelosti.

Čítajte viac: Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

Ako mladá žena priznala, v minulosti neholdovala práve najzdravšiemu stravovaniu. Často konzumovala hamburgery, vyprážané jedlá a zeleninu jedla len sporadicky. Dnes musí pred každým sústom myslieť na svoje zdravie. „Niekedy si dám aj palacinky a nejakú tú šišku, ale väčšinou to potom oľutujem,“ priznala Natália, ktorá pociťovanú bolesť prirovnáva k pichaniu nožom do brucha.

Čítajte viac: Príčina Crohnovej choroby odhalená: Na vine môže byť zákerná baktéria

Kým sa začala liečiť, mávala veľmi časté hnačky a kvôli nepredvídateľnému nutkaniu na toaletu sa bála vychádzať z domu. Vďaka liečbe dnes môže chodiť do práce a pomocou jogy sa snaží ventilovať aj každodenný stres.

Choroba na celý život

Podľa slov gastroenterologičky Zuzany Zelinkovej z Nemocnice sv. Michala v Bratislave je „Crohnova choroba zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže postihovať ktorúkoľvek časť tráviacej trubice od úst až po konečník.“ Medzi najzjavnejšie príznaky Crohnovej choroby patria časté hnačky, bolesti brucha aj nevysvetliteľné chudnutie. Ako lekárka uviedla pre magazín Reflex, jednou z  príčin ochorenia môže byť aj nezdravý životný štýl.

Slovenskí pacienti síce majú k dispozícii účinné lieky, ktoré síce zmierňujú zápalové prejavy, no zápal nedokážu úplne potlačiť. Pacienti s Crohnovou chorobou bývajú ospalejší a častejšie tiež zápasia s únavou. Takisto môžu ťažšie zvládať stresujúce situácie.

Ako dodala gastroenterologička, až tretina pacientov bojuje v dôsledku ochorenia s následkami na celý život. Niektorí musia podstúpiť opakované operácie, ktoré sú spojené so skrátením čreva, iní majú doživotne vývod.

Fotogaléria


Tagy:
trávenie hnačka Crohnova choroba autoimunitné ochorenie

2018-12-03 13:30:00  |  Foto: reprofoto TV Markíza/Reflex, Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia