Dôkaz, z ktorého behá mráz po chrbte: Po objave študentky už párky ani šunku nedáte do úst!

Dominika Pánska. Reprofoto: TV Markíza/Reflex
Zdroj: reprofoto tv markíza
2018-11-06 10:00:00

Šunky, párky či slanina. Možno sú chutné, ale rozhodne nie zdravé. Keď sa dozviete, čo v nich objavila mladá gymnazistka Dominika Pánska, zblednete ako stena. Možno aj vy sa dobrovoľne stanete odporcami konzumácie spracovaných mäsových výrobkov.

 

Pre talentovanú gymnazistku Dominiku Pánsku je chémia vášňou. Pod vedením svojej učiteľky chémie Andrey Michálkovej sa podujala na niekoľkomesačné skúmanie konzervantu dusitanu sodného E250, ktorý sa nachádza v bežne kupovaných mäsových výrobkoch, akými sú šunka, párky, slanina alebo klobása.

Čítajte viac: Vegánske párky či sójové mlieko zo supermarketu? Neuveríte, čo všetko obsahujú!

Ako v reportáži Reflex na TV Markíza uviedla mladá výskumníčka, dusitan sodný sa v potravinárstve používa na stabilizáciu farby, vône, ale aj samotnú konzerváciu mäsa. Pre ľudský organizmus však môže byť škodlivý. „Dusitan sodný dokáže reagovať s molekulami myoglobínu, čo je pigment nachádzajúci sa v mäse...,“ vysvetlila mladá chemička so spresnením, že vďaka tomuto konzervantu mäso získava peknú ružovú farbu a príjemnejšiu vôňu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V čreve spúšťajú rakovinové bujnenie

„V zahraničných štúdiách som sa dočítala, že dusitan sodný dokáže reagovať s prírodnými sekundárnymi amínmi (napríklad aminokyselinami) a vtedy vznikajú tzv. nitrozamíny. Toto sa deje pri tepelnej úprave mäsa, čiže, keď si pražíme slaninku, varíme párky a tak ďalej. Vtedy nitrozamíny prijmeme do svojho organizmu a v našom hrubom čreve dokážu spôsobiť nádorové bujnenie,“ objasnila.

Podľa slov gastroenterológa Slavomíra Černoka je treba sledovať dva dôležité faktory – chov zvieraťa a ďalšie spracovanie mäsa: „Najdôležitejšie je, koľko karcinogénnych látok si v tom červenom mäse vyrobíme samotnou kuchynskou prípravou,“ upozornil a dodal, že karcinogény vznikajú ako pri pečení, smažení, ale aj údení a grilovaní mäsa. „Nie náhodou sme my, Slováci, na prvom mieste vo výskyte rakoviny hrubého čreva v celej Európe,“ dodal.

Zabíja aj krvinky!

Na najšokujúcejšie zistenie prišla Dominika Pánska v Hematologickom ústave v Martine, kde skúmala vplyv dusitanu sodného na krvinky. Z jej objavu doslova mrazí – laboratórnym skúmaním našla dôkaz, že dusitan dokáže zabíjať červené aj biele krvinky. Na ilustráciu – ak by sme skonzumovali kilogram mäsa konzervovaného dusitanom sodným, množstvo červených krviniek v tele by pokleslo o 40 percent a stratili by sme zhruba 20 percent bielych krviniek.

Gymnazistka skúmala aj mäsové výrobky pre deti, v ktorých sa podľa výrobcu nemali nachádzať žiadne konzervanty. Z výsledkov však bola natoľko sklamaná, že na párkoch či šunke si už asi dobrovoľne nepochutí. Hoci v nižšom množstve, ale dusitany našla aj v mäsových výrobkoch pre deti.

Fotogaléria


Tagy:
šunka párky Dominika Pánska spracované mäsové výrobky dusitan sodný E250

2018-11-06 10:00:00Repro  |  Foto: TV Markíza/Reflex  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia