Prípad, ktorý otriasol celým Českom: Bežná operácia Adamka (8) na FOTO pripravila o detstvo

Adamko
Zdroj: Facebook/Pamáháme Adámkovi
2018-10-23 10:00:00

Do nemocnice prišiel so zapálenými mandľami, domov sa takmer nevrátil živý. Prípad 8-ročného Adamka z Pardubického kraja vyvoláva množstvo nezodpovedaných otázok. Po operácii krčných mandlí chlapec takmer vykrvácal a ostali mu trvalé zdravotné následky.

 

„V nemocnici mi pomôžu a už nebudem stále smrkať,“ to boli podľa portálu Blesk.cz posledné slová malého Adamka predtým, než vošiel na operačnú sálu Pardubickej nemocnice. Chlapec trpel chronickou nádchou a lekári usúdili, že by mu pomohla operácia nosových mandlí. Rodičia s postupom odborníkov súhlasili, verili, že chlapcov zdravotný stav sa po operácii zlepší. Nastal však pravý opak.

Čítajte viac: Jozefovi diagnostikovali smrteľný nádor: Zázrakom našiel liečbu, o akej sa Slovákom ani nesníva!

Minulý rok v máji priviedla Adamka do Pardubickej nemocnice jeho mama. Deň pred plánovanou operáciou sa dozvedeli, že chlapcovi zmenšia aj krčné mandle. Situácia sa však zvrtla. Štyri dni po operácii začal Adamko v nemocnici silno krvácať. Lekárka z detského oddelenia ho odviedla pred ambulanciu ORL, ale dvere do ambulancie boli zatvorené, a tak odišla preč vyhľadať pomoc. Mamu s krvácajúcim dieťaťom nechala čakať na chodbe. Pomoc prišla až po 13 minútach, uvádza portál TN.cz.

Chlapcovi prestalo biť srdce

Medzičasom chlapec vdychoval krv, upadol do kómy a nastala uňho zástava srdca. Po 45-minútovej resuscitácii ho transportovali do Fakultnej nemocnice v Hradci Králové, kde rodičom oznámili, že o ďalšom osude ich syna v kritickom stave rozhodne najbližších 48 hodín, opisuje na Facebooku v komunite s názvom Pomáháme Adámkovi chlapcova rodina.

Po niekoľkých dňoch sa rodičia dozvedeli, že Adamko má poškodený takmer celý mozog. Ani dnes, po niekoľkých mesiacov od osudnej operácie, chlapec nehovorí , nedokáže sa hýbať a je odkázaný na 24-hodinovú opateru. Rodina preto prostredníctvom internetu vyzýva o pomoc darcov. Podľa slov Adamkovho otca nešlo o prvý prípad nevydarenej operácie krčných mandlí v Česku. Podobne dopadli už dve deti pred Adamkom.

„Adamko je v kóme, má poškodenú značnú časť mozgu. Dýcha sám, cez tracheostómiu, výživa prebieha cez tzv. PEG, hadičkou do bruška. Jeho stav je veľmi vážny, ale stabilizovaný. Veríme a dúfame v jeho prebudenie a v to, že sa bude jeho stav vyvíjať. Následne majú prebiehať rôzne rehabilitačné liečby. Vieme, že je to všetko na strašne dlho, ale veríme, že naše úsilie pomôže Adamkovi v jeho ďalšej liečbe,“ dúfajú rodičia.

Nie je to banálna operácia, varuje lekárka

Ako sa k prípadu pre Lidovky.cz vyjadrila Jitka Vydrová, predsedníčka Sekcie ambulantných ORL lekárov Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně, pri zdravotnej starostlivosti o chlapca došlo k viacerým pochybeniam. V prvom rade mala lekárka urgentne zavolať pomoc a dvere do nemocničnej ORL ambulancie nemali byť zatvorené.

„Operácia krčných aj nosových mandlí je vždy sprevádzaná krvácaním počas operácie, ktoré ustane na operačnom sále. V určitom, aj keď vo veľmi malom percente, môžu byť tieto operácie sprevádzané krvácaním skorým, ale i neskorým - aj niekoľko dní po operácii. Väčšinou ide o krvácanie mierne, ale môže byť aj veľmi dramatické až život ohrozujúce. To je nepopierateľný fakt a podobné prípady sa stali nielen v Českej republike, ale všade na svete. Nemožno teda hovoriť v prípade operácie mandlí o jednoduchých, banálnych výkonoch, za čo, bohužiaľ, značná časť laickej, ale i odbornej verejnosti tieto operácie niekedy považuje,“ vysvetlila lekárka.

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
krvácanie Adamko operácia krčných mandlí

2018-10-23 10:00:00  |  Foto: Facebook/Pomáháme Adámkovi  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia