Jozefovi diagnostikovali smrteľný nádor: Zázrakom našiel liečbu, o akej sa Slovákom ani nesníva!

Jozefovi pomáha unikátny prístroj
Zdroj: TV MARKÍZA
2018-10-15 05:55:00

Ochorenie prišlo úplne bez varovania, spomína manželka Jozefa zo Záhoria, ktorému lekári zo dňa na deň diagnostikovali najagresívnejší typ mozgového nádoru – glioblastóm. S predstavou, že mu ostáva len pár mesiacov života, sa nevedel zmieriť a situáciu vzal do vlastných rúk.

 

„Nemal som žiadne bolesti hlavy, nemal som žiadne príznaky...,“ spomína Slovák, ktorý má do dôchodku ešte ďaleko. Správa, že mu ostáva len pár mesiacov života, vyrazila dych jemu aj rodine. So smrťou sa nedokázal zmieriť. Podstúpil operáciu, chemoterapiu, no šanca na dlhodobé prežitie alebo vyliečenie bola napriek tomu malá, informuje reportáž TV Markíza.

Čítajte viac: Znamenia, ktoré predpovedajú nezastaviteľné ochorenie: Stačí jediný pohľad do očí!

Slovenskí lekári mu tvrdili, že žiadna ďalšia dostupná liečba neexistuje a urobili preňho maximum. Jozef sa ale nevzdal a pátral ďalej. Dozvedel sa, že len kúsok od našich hraníc liečia pacientov s rovnakou diagnózou prevratnou izraelskou metódou pomocou prístroja, ktorý do mozgu vysiela impulzy a zabraňuje rakovinovým bunkám, aby sa delili. Má to však háčik – mesačne stojí liečba až 21-tisíc eur.

Napriek tomu, že v Európskej únii je liečba schválená už od roku 2015 a je registrovaná, väčšina slovenských špecialistov o nej nikdy nepočula. Paradoxne, v Rakúsku či Japonsku má na ňu nárok každý pacient, v Nemecku ju individuálne schvaľuje poisťovňa na základe odporúčaní lekárov. Na Slovensku takáto liečba zdravotnou poisťovňou bežne hradená nie je, no lekár môže pacientovi odporučiť aj liečbu, ktorá u nás nie je dostupná a poisťovňa ju v určitých prípadoch môže financovať. Avšak, nájsť lekára, ktorý by liečbu odporučil, je u nás ten najväčší problém.

Prvýkrát ju vyskúšali v Prahe

Pánovi Jozefovi sa na liečbu poskladala rodina. Bez jej pomoci by bol odkázaný doslova na zázrak. Vďaka neúnavnej snahe žiť sa dozvedel, že pacientov s podobným typom nádoru úspešne liečia v pražskej Nemocnici Na Homolke pod vedením profesora Josefa Vymazala. Podľa slov českého experta je to už 14 rokov, odkedy v Prahe ako prví na svete začali liečiť pacientov s glioblastómom pomocou unikátneho prístroja. Z 20 pacientov žijú štyria dodnes. Opäť sa zaradili do normálneho života, pracujú, športujú a sú spokojní. Nie u každého však liečba zaberá, prízvukuje profesor Vymazal s tým, že faktory efektivity liečby ešte nie sú prebádané.

Podľa Vymazala má Jozef veľkú šancu na úspešný priebeh liečby. Výsledky sú sľubné – dva z troch zvyškov nádorov sa začali zmenšovať a jeden sa takmer úplne „zahojil“. „Jediným problémom zostáva, ako v Českej republike, tak na Slovensku, že liečba zatiaľ nie je hradená zo zdravotného poistenia,“ dodal profesor Vymazal k metóde, ktorá nemá žiadne vážne vedľajšie účinky.

Fotogaléria


Tagy:
nádor na mozgu glioblastóm

2018-10-15 05:55:00  |  Foto: reprofoto TV Markíza  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia