Chlapec (16) zo Slovenska zožal svetový úspech: Najprv chcel len pomôcť chorej sesternici

Ondrej Vrábel. Foto: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR/Michal Svítok
2018-10-02 22:00:00

V septembri sa konala v Singapure celosvetová konferencia Sociálne inovácie a globálne etické fórum (SIGEF), na ktorej sa zúčastnil aj 16-ročný Slovák Ondrej Vrábel. Možnosť vystúpiť na medzinárodnom fóre si vyslúžil za tvorbu počítačových Pinf hier, ktoré pomáhajú deťom s mentálnym postihnutím a špeciálnymi vzdelávacími potrebami s čítaním, rozoznávaním farieb, jednoduchou matematikou, orientáciou v čase a priestore formou, ktorá je im veľmi blízka.

 

„Mama má sesternicu Dášu, ktorá sa narodila s mozgovou obrnou. Všimol som si, že lepšie reaguje, keď jej písmenká a obrázky ukazujem na počítači. Tak som jej naprogramoval jednoduchú hru, pri ktorej sa dokázala na učenie sústrediť dlhšie. Mal som vtedy 11 rokov,“ rozhovoril sa o programátorských začiatkoch študent Gymnázia L. Novomeského v Senici.

V angličtine prednášal už ako 13-ročný!

Svojím projektom zaujal aj profesorov v škole, ktorí mu odporučili prihlásiť hru do súťaže. „V súťaži som uspel a ako odmenu som získal možnosť prednášať na konferencii SIGEF v Ženeve. Bol to pre mňa neuveriteľný zážitok, v 13 rokoch som predstúpil pred množstvo ľudí a svoju prácu som prezentoval v angličtine,“ opísal svoje prvé vystúpenie na verejnosti v zahraničí 16-ročný Ondrej. Po troch rokoch si to zopakoval v Singapure. „Tentoraz to nebola klasická konferencia, ale každý pozvaný hosť svoju prácu prezentoval panelovým spôsobom. Bola tak bližšia interakcia s návštevníkmi,“ uviedol k ázijskej skúsenosti.

Hrajú ich školáci v rôznych častiach sveta

Gymnazista sa neuspokojil s jednou hrou. Uvedomoval si, že pre rozvoj mentálne postihnutých detí je ich treba viac. Komunikuje s pedagógmi, ktorí sa takýmto deťom venujú a podľa toho rozvíja svoje programy. „V súčasnosti je už dostupných 23 hier a využívajú sa vo viacerých školách a domácnostiach. Na Slovensku je to približne 1500 domácností. Okrem slovenčiny sú jeho hry aj v ďalších 12 jazykoch. Už teraz testujem ďalších päť hier a v beta verzii je už aj zapracovanie hlasov do nich,“ prezradil mladý programátor.

Študenta gymnázia za jeho aktivitu ocenili aj na Slovensku, keď si ako 15-ročný prevzal Krištáľové krídlo za filantropiu. „Okrem pocitov, ktoré zažívam pri pozorovaní detí využívajúce moje hry, sú práve takéto okamihy motiváciou do ďalšej práce na hrách. Bol to pre mňa neuveriteľný zážitok, ktorý si zapamätám na celý život,“ poznamenal k oceneniu Vrábel.


Tagy:
Ondrej Vrábel počítačové hry pre postihnuté deti

2018-10-02 22:00:00  |  Foto: TASR/Michal Svítok  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia