Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dvojica na FOTO konzumuje každý deň iba ovocie: Po dvoch rokoch šialené vyhlásenie!

Simon (26) a Tina (39)
Simon (26) a Tina (39) (Zdroj: Instagram/fit_shortie_eats)

Tina a Simon majú nielen spoločné záujmy, ale aj chute. Obaja konzumujú len ovocie. Tvrdia, že sú vďaka nemu štíhli, v dobrej kondícii a nemajú žiadne zubné kazy. Podľa odborníkov ale riskujú zdravie.

Predstavte si, že by ste stále jedli len jahody, pomaranče, jablká, slivky a iné ovocné dobroty. V letnom období by vám možno takáto diéta prišla vhod, ale museli by ste sa vzdať aj zeleniny. Dvadsaťšesťročný Simon a 39-ročná Tina sú frutariáni. Obaja žijú na indonézskom ostrove Bali, kde o čerstvé ovocie nemajú núdzu. Prostredníctvom sociálnych sietí svoj životný štýl propagujú ako najlepšiu prevenciu chorôb.

Čítajte viac: Dve jablká denne ako najlepší domáci lekár: Tieto zmeny z vás urobia iného človeka!

Snúbenci tvrdia, že sa pomocou ovocia zbavili rizika zubných kazov a už dva roky si nemuseli čistiť zuby. Zastávajú názor, že zvieratá by nemali byť využívané a zabíjané kvôli potrave. Z podobného dôvodu by sme nemali konzumovať ani zeleninu, hovoria. Veria, že konzumovať môžeme iba zrelé ovocie, resp. plody, ktoré rastú na stromoch alebo kríkoch. Cieľom je neublížiť zvieratám ani rastlinám.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rare Fruit Hunters (@fit_shortie_eats),

 

Poľku Tinu priviedol pred piatimi rokmi k frutariánstvu boj s nadváhou. Spočiatku sa chcela pomocou 7-dňovej ovocnej diéty zbaviť len prebytočných kilogramov, no diéta sa jej zapáčila natoľko, že odvtedy nekonzumuje nič iné. Vďaka frutariánstvu tiež stretla životnú lásku – s Belgičanom Simonom sa dennodenne venuje cvičeniu jogy, meditácii a propagácii frutariánstva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rare Fruit Hunters (@fit_shortie_eats),

 

Viac rizík než výhod

Podľa odborníkov však nie je ovocná diéta tou najlepšou stravovacou voľbou, pretože frutariáni majú v potrave deficit bielkovín a tukov, ktoré telo na svoje správne fungovanie potrebuje, uvádza nemecký magazín Stern.de. Organizmus frutariánov takisto bojuje s nedostatkom zinku, vápnika, železa, jódu a vitamínu B12. Navyše, ovocie obsahuje množstvo fruktózy, ktorá nie je oveľa zdravšia ako obyčajný biely cukor – škodí zubnej sklovine a zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rare Fruit Hunters (@fit_shortie_eats),

 

Frutariánstvo má mínusy, o ktorých jeho propagátori neradi hovoria. Frutariánom bol aj indický mysliteľ politik Mahátmá Gándhí, ktorý sa po piatich rokoch frutariánstva vzdal kvôli zápalu pohrudnice. Presedlal na vegetariánstvo, aby jeho organizmus mohol prijímať viac živín. Frutariánstvo sa neosvedčilo ani hercovi Ashtonovi Kutcherovi, ktorý po štyroch týždňoch na ovocnej diéte skončil v nemocnici s bolesťami pankreasu.

Viac o téme: Ovocie DiétaFrutariánstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9