Žena (55) sa bála pozrieť do zrkadla: FOTO Jazyk ako z hororu, toto sa môže stať aj vám!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-13 05:55:00

Prežila autohaváriu, ale po týždni hospitalizácie sa bála pozrieť do zrkadla na svoj vlastný jazyk. V nemocnici začala 55-ročná žena pociťovať nevoľnosť, sčernel jej jazyk a v ústach mala neznesiteľnú pachuť. Podľa lekárov išlo o veľmi bizarný zdravotný prejav, ktorý môže prekvapiť kohokoľvek.

 

Čierny jazyk sa u pacientky objavil niekoľko dní po havárii, pri ktorej žena utrpela zranenia oboch končatín. Nevábne sfarbenie je výsledkom nahromadenia odumretých buniek na nerovnom povrchu jazyka v miestach, kde sa nachádzajú chuťové poháriky. Príznaky zdravotného problému zahŕňajú kovovú pachuť v ústach, nepríjemný dych, nažltnutý a zelenkastý či hnedastý povlak na jazyku, ktorý vyzerá ako chlpatý.

Čítajte viac: Na dovolenke v Grécku dostala chuť na kurča: Jediné sústo stálo Nataliu (†37) život

Hoci pôsobí tmavý jazyk odpudzujúco, nejde o závažný zdravotný problém, uvádza Mayoclinic.org. Zvyčajne ide iba o dočasný prejav, ktorý zanedlho vyrieši dodržiavanie zásad ústnej hygieny. „Čierny chlpatý jazyk“ môže byť spôsobený bakteriálnou nerovnováhou v ústnej dutine (napríklad po užívaní antibiotík), zlou ústnou hygienou, nadmerným pitím alkoholu, fajčením tabaku, ale aj vysokou spotrebou kávy či čierneho čaju. Mikrobiálnu rovnováhu môže narušiť aj pravidelné vyplachovanie úst dráždivými ústnymi vodami s obsahom oxidačných činidiel, napríklad peroxidu vodíka.

V prípade 55-ročnej pacientky bolo príčinou sčernenia jazyka užívanie minocyklínu, antibiotika, ktoré po nehode dostala kvôli zraneniu oboch končatín, v ktorých sa objavila infekcia. Ako o prípade informoval medicínsky magazín The New England Journal of Medicine, išlo o zriedkavý vedľajší účinok, ktorý do štyroch týždňov od prerušenia antibiotickej liečby zmizol a jazyk ženy vyzeral opäť ako predtým.

Fotogaléria


Tagy:
čierny jazyk

2018-09-13 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com, NEJM  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia