Dievčina na FOTO verí, že pozná recept na krásnu pleť: Toto vraj dokáže jedine moč

Julia Sillamanová verí, že jej urinoterapia pomáha zbaviť sa akné. Foto: Profimedia.sk
Zdroj: profimedia.sk
2018-09-11 10:00:00

Zúfalstvo priťahuje zúfalé riešenia. Boj Američanky Julie Sillamanovej s akné bol taký márny a bezvýsledný, že dievčinu prinútil vyskúšať kontroverznú stáročnú metódu. Začala si tvár potierať vlastným močom. Výsledok si vraj nevie vynachváliť. Čo na to odborníci?

Placebo alebo zázračná liečivá tekutina? Moč je odpadová látka, prostredníctvom ktorej sa telo zbavuje nepotrebných látok vrátane vitamínov, stopových prvkov, baktérií či hormónov, ale aj toxínov. Zástancovia urinoterapie moč považujú za jeden z najlepších prírodných prostriedkov na liečbu neduhov. Patrí k nim aj Julia Sillamanová, ktorá verí, že sa pomocou vlastného moču zbavila závažných prejavov akné.

Čítajte viac: Farba a zápach moču ako indikátor zmien: Urológ prezradil, čo hovoria o našom organizme!

Hoci neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že má moč silu liečiť, prívrženci alternatívnej metódy sú presvedčení, že dokáže zlepšovať vzhľad pokožky, omladzovať a liečiť choroby. Julia si močom potiera pokožku, dokonca ho aj pije. Na efekt bizarnej terapie nedá dopustiť a propaguje ju ako účinný spôsob na zmiernenie prejavov akné vďaka obsahu antibakteriálnych látok.

Mýty, ktorými klameme samých seba

Propagátori urinoterapie tvrdia, že je metóda preverená stáročnou praxou. Ako informuje portál Healthline.com, prvé zmienky o pití vlastného moču pochádzajú už zo starovekého Egypta. Bizarná liečba však bola praktizovaná aj v starovekom Ríme a Grécku. Liečitelia moču pripisovali temer zázračné účinky, napríklad schopnosť potláčať príznaky alergií, akné a iných kožných ochorení, liečiť infekcie a hojiť rany. Vedci však namietajú, že sú tieto metódy rizikové. V moči sa totiž môžu nachádzať toxíny a nebezpečné baktérie.

O moči sa tiež hovorí, že je sterilný. To však odborníci popierajú s odôvodnením, že ide o mýtus, ktorý vznikol v 50. rokoch minulého storočia na základe štúdie týkajúcej sa infekcií močových ciest, v rámci ktorej sa vzorky moču bez premnožených baktérií označovali ako negatívne. To však neznamená, že moč žiadne baktérie neobsahuje, že je sterilný a vhodný napríklad na ošetrovanie rán.

Toxický koktail

Podľa odborníkov by vám síce jeden pohár moču ublížiť nemal, ale nezamieňajte si ho s čistou vodou. Keď moč prechádza močovým ústrojenstvom, dostáva sa do kontaktu s rôznymi druhmi baktérií, ktoré môžu po vypití u niektorých ľudí spôsobovať gastrointestinálne problémy. Rovnako nie sú pre organizmus bezpečné ani toxíny, ktorých sa telo zbavuje močom a sú v ňom koncentrované. Kto teda pije vlastný moč, odpadové látky znova vracia do tela a namáha obličky, ktoré ich musia opätovne odfiltrovať.

Moč by ste nemali piť ani pri dehydratácii. Obsahuje totiž koncentrované soli a minerály, na ktorých spracovanie obličky potrebujú dostatok vody. V prípade, že je moč hustejší, obličky ich nedokážu efektívne odbúrať, čo môže ešte viac zintenzívniť pocit smädu.  

Fotogaléria


Tagy:
moč urinoterapia

2018-09-11 10:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia