Jana (30) mesiac nesiahla po sladkostiach z obchodu: To najhoršie prišlo po prvom týždni

Jana Zvoneková s vernou Bellkou.
Zdroj: archív J. Z.
2018-09-11 05:55:00

Na pôst bez sladkostí si trúfa len málokto. Jana zo Žiliny sa však na takúto výzvu podujala. Rozhodla sa, že kvôli zdravotným problémom prestane na mesiac kupovať sladkosti, ktoré dovtedy konzumovala každý deň. Výsledok osobného experimentu ju milo prekvapil a ušetril jej desiatky eur.

 

Približne pred polrokom začala Jana Zvoneková zo Žiliny pociťovať zvláštne zdravotné príznaky. Po akomkoľvek jedle vrátane niektorého ovocia (banány, hrozno) a sladkostí sa jej na tele objavovali svrbiace vyrážky, ktorých príčinu nedokázal odhaliť ani krvný test u alergiologičky. Naporúdzi bolo už len jediné riešenie – letný experiment, v rámci ktorého zo stravy na mesiac vylúčila akékoľvek kupované sladkosti, sladené vody aj zmrzlinu.

Čítajte viac: Slovenku (45) rok sužovali záhadné príznaky: Všetko sa okolo mňa krútilo ako na kolotoči

„Napokon som sa 23. júla rozhodla, že zo zdravotných dôvodov skúsim z jedálnička na mesiac vylúčiť sladkosti. Išlo najmä o kupované čokolády, keksíky či želé cukríky, ktorých som dovtedy konzumovala pomerne veľa (minimálne dva keksy denne a k tomu balík cukríkov či lízanku),“ opisuje Žilinčanka.

Ako dodáva, prvé dni boli prekvapujúco jednoduché. Chýbajúce sladkosti totiž nahradila letným ovocím. „Prvý týždeň bol naozaj ľahký. Nepociťovala som žiadne telesné zmeny ani návaly pažravosti,“ dopĺňa a spresňuje, že „to najhoršie prišlo v druhom týždni. Vtedy som začala najviac pociťovať chuť na čokoládu a mala som naozaj veľký problém ísť aj do obchodu, lebo som sa bála, že podľahnem a niečo si kúpim. Takže druhý týždeň som sa oprela do varenia a pečenia. Žemľovka, palacinky a mrežovník síce úplne nenahradili chuť na čokoládu, ale pomohli potlačiť najhoršie stavy.“

Počas druhého týždňa rástla nielen chuť na sladké, ale zároveň sa zhoršili aj zdravotné problémy mladej ženy. Ustúpili až v priebehu tretieho týždňa spolu s intenzívnou chuťou na sladké. Tretí týždeň priniesol úľavu a chuť na sladké už Jana dokázala bez veľkého sebazaprenia potlačiť. V podobnom duchu sa niesol aj štvrtý týždeň.

Ušetrila desiatky eur

Presne o mesiac po skončení experimentu si Žilinčanka opäť šla kúpiť svoju obľúbenú čokoládu. Len čo však na jazyk položila prvú tabuľku, zistila, že jej už nechutí. „Takisto zmizla nutkavá potreba zajesť si na desiatu a olovrant sladkosti či vypiť pol litra koly na osvieženie (keďže nepijem kávu, v letným mesiacoch som si energiu zvykla dopĺňať sladenou vodou),“ ozrejmuje. Ďalším bonusom experimentu boli ušetrené peniaze. Na sladkosti totiž bežne minula okolo 40 eur mesačne. Keby teda v experimente pokračovala aj naďalej, za rok by ušetrila až 480 eur!

Pevná vôľa priniesla zmenu

„Počas experimentu som neschudla ani nepribrala, ani nedošlo k radikálnemu zlepšeniu môjho zdravotnému stavu. Vyzerám rovnako, ako som vyzerala pred experimentom. Nemyslím si, že si budem sladkosti kupovať v takej miere, ako predtým, ale nebudem sa im ani striktne vyhýbať. Celkovo tento malý experiment hodnotím veľmi pozitívne. Na začiatku som si nemyslela, že mám dosť pevnej vôle, aby som to dokázala. Niektorým sa môže zdať, že je veľmi jednoduché nejesť sladké, ale pre človeka, ktorý zjedol toľko sladkého ako ja, to bolo naozaj náročné. Dnes už dokážem prejsť v obchode popri regáli so sladkosťami bez toho, aby som si niečo kúpila, a to je samo o sebe moje osobné víťazstvo,“ uzatvára.

Fotogaléria


Tagy:
experiment sladkosti Jana Zvoneková

2018-09-11 05:55:00  |  Foto: archív J. Zvonekovej  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia