Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO nemocničnej „biedy“ na tanieri od slovenských pacientov: Kde sú vitamíny a vláknina?!

Foto: Facebook/Nemocničné Jedlo
Foto: Facebook/Nemocničné Jedlo (Zdroj: Facebook/Nemocničné Jedlo)

Pre mnohých Slovákov je pobyt v nemocnici poznačený nepríjemnou spomienkou na nevábne, dokonca i nezdravé jedlá. Prečo na tanieroch pacientov chýbajú vitamíny, vláknina, zelenina? Na to pýtajú autori iniciatívy „Nemocničné jedlo“ prostredníctvom autentických fotografií nemocničnej stravy od hospitalizovaných pacientov.

 

„Priam alarmujúco chýbajú pacientom na tanieroch vitamíny a vláknina. Zároveň dostávajú málo kvalitné potraviny s nízkou nutričnou hodnotou. Strava má pritom pacientom pomôcť a nie naopak. Ak sa človek chce vyliečiť, základ by mala byť vždy výživná a zdravá strava. V slovenských nemocniciach to tak, bohužiaľ, nie je. A strava, ktorú vidíte na fotkách, môže pacientom veľakrát skôr uškodiť, než pomôcť,“ upozorňujú autori iniciatívy Nemocničné jedlo, ktorú spustili na Facebooku a Instagrame. Ich cieľom je prostredníctvom fotografií nemocničnej stravy upriamiť pozornosť na jedlo, ktoré denne dostávajú chorí ľudia a prispieť k zlepšeniu situácie. Preto pacientov vyzývajú, aby sa verejne podelili o svoje fotografie nemocničných jedál.

Čítajte viac: Slováci v prieskume prezradili, ako sa stravujú: Mužom nie je čo závidieť

„Toto je strava, ktorú dostávajú mamičky po pôrode. Nie, z toho taniera nebolo, bohužiaľ, nič odobraté,“ hovorí komentár k fotografii, na ktorej sú dva biele rožky, trocha nátierky a zopár tenkých plátkov reďkovky.

Na jednej z ďalších fotografií vidno syr, ktorý dostal pacient s laktózovou intoleranciou. Na inej sa v dennom prídele stravy objavila tatárska omáčka a vyprážaný karfiol, ktoré do diétneho plánu rozhodne nezapadajú. 

Jedálničky zostavujú asistenti výživy

Podľa slov hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej zostavujú jedálne lístky pre liečebnú výživu pacientov asistenti výživy, pričom sa vzorové jedálne lístky pre základné druhy diét spravidla zostavujú na obdobie troch týždňov.

„Zabezpečovanie stravovania hospitalizovaných pacientov vychádza z diétneho systému pre nemocnice a je upravované podľa aktuálnych odporúčaných výživových dávok a špecifických nutričných požiadaviek pacienta,“ spresnila hovorkyňa s tým, že za konkrétne zložky menu zodpovedajú jednotlivé nemocnice.

Ako ďalej doplnila, finančný rozpočet na stravu pre pacienta je v kompetencii vedenia zdravotníckeho zariadenia. „Zadefinovanie finančného rozpočtu na stravu pacientov zohľadňuje okrem finančných možností zdravotníckeho zariadenia a aktuálnych cien potravín aj iné ukazovatele, napríklad počet expedovaných jedál, stav technológie stravovacej prevádzky, ale aj to, či prevádzkovateľom nemocničnej kuchyne je samotné zdravotnícke zariadenie alebo externý dodávateľ. Vtedy je stravná jednotka, resp. hodnota celodennej stravy predmetom dodávateľsko-odberateľskej zmluvy. Stravná jednotka zahŕňa náklady na potraviny a prevádzkové náklady, teda náklady na energie, technológiu, personál a podobne,“ vysvetlila Eliášová.

 

 

 

 

Viac o téme: Nemocničné jedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9