Účinnejšie než mŕtve more: Unikát na kúpeľnú liečbu psoriázy v Európe

Vaňové minerálne kúpele patria medzi základné liečebné prostriedky v kúpeľoch Smrdáky.
Zdroj: red
2017-10-29 15:30:00

Kožné ochorenie a spoločenský problém v jednom. Taká je psoriáza, s ktorou sa vie len málokto vyrovnať... Sebavedomie a psychickú istotu môže pacientom vrátiť pobyt na mieste, z ktorého vyžaruje rodinná atmosféra, pohoda, pokoj a ktoré vám zabezpečí zdravie!


Sírovodík ako hlavná zložka

V malebnom regióne, na úpätí Karpát, sa nachádzajú Smrdáky - kúpeľné mestečko, ktoré je výnimočné! Prehistorické more tu pred miliónmi rokov zanechalo vzácne dedičstvo vo forme prameňov minerálnej vody s vysokým obsahom sírovodíka a liečivého sírového bahna. Nikde na svete sa nenájdu kúpele s tak vysokou hladinou sírovodíka treťohorného pôvodu a komplexne prepracovanou efektívnou liečbou!

Smrdáky patria medzi najúčinnejšie kúpele na liečbu neinfekčných kožných chorôb i ochorení pohybového aparátu, akým je napr. psoriáza. Poskytujú prepracovaný komplexný liečebný systém, ktorý pomôže klientom dosiahnuť remisiu v niektorých prípadoch až na 3/4 roka po absolvovaní štvortýždňovej liečby. Najvzácnejšími zdrojmi kúpeľnej liečby sú pramene minerálnej vody s vysokým obsahom sírovodíka a liečivé sírne bahno.

Majú najvyššiu koncentráciu treťohorného sírovodíka v Európe v hodnote až 680 mg/l (pre porovnanie: ostatné kúpele na Slovensku majú zdroje s  koncentráciou sírovodíka max. 24 mg/l). Ten je hlavnou účinnou zložkou smrdáckej minerálnej vody. V súčasnosti sa používa jeden prameň sírovodíkovej minerálnej vody. Charakteristikou vodného zdroja v kúpeľoch je sírna voda so zvýšeným obsahom kyseliny boritej a vysoko koncentrovaným obsahom sírovodíka. Sírovodík sa počas kúpeľa efektívne vstrebáva do tela, čím kožu prekrví a účinne vyživuje. Má protizápalové, imunomodulačné a antibakteriálne účinky, zoslabuje svrbenie kože a znižuje citlivosť na bolesť každého druhu, a to až o 40 %.

„Síra sa okrem tých častí tela, ktoré sú počas kúpeľnej procedúry ponorené vo vode, dostáva i do neponorených častí tela ako sú napr. pokožka hlavy a vlasy,“ tvrdí Ing. Mária Turjaníková, riaditeľka SPA Smrdáky.

O hlbokom prieniku síry zo sírovodíka cez kožu do organizmu už po niekoľkominútovom kúpeli svedčia stopy izotopovo značenej síry v krvi a moči.

Pri celkovom účinku balneoterapie žriedla Smrdáky majú vplyv na liečbu aj NaCl (soľ), ktorý odstraňuje šupinky z kože, dobre preniká do pokožky a viaže v nej vodu, a magnézium, ktoré chráni kožu a bráni vzniku solárnej dermatitídy.

Mária Turjaníková vyzdvihuje aj ďalšiu pridanú hodnotu kúpeľnej liečby: „Naša minerálna voda pôsobí vynikajúco na svaly a kĺby. Aj preto odporúčam návštevu kúpeľov v rámci prevencie a pozitívnych účinkov prejavujúcich sa na celom organizme.“

Čo všetko liečia?

  • Kožné ochorenia - psoriáza, atopická dermatitída, chronické ochorenia kože, rozacea, stavy po popáleninách a poleptaniach, akné a ďalšie.
  • Choroby pohybového aparátu - psoriatická artritída, reumatoidná artritída, osteoartróza a ďalšie.

Liečba je nevhodná pre pacientov s epilepsiou, bronchiálnou astmou, akútnymi psychózami, labilným diabetesom, tehotenstvom, inkontinenciou moču a stolice, pre imobilných alebo ťažko mobilných pacientov.

Prehľad procedúr

Liečebný program, ktorého súčasťou sú rôzne liečebné procedúry, prebieha pod dozorom skúsených lekárov. Pacient absolvuje vstupnú lekársku prehliadku a následne mu bude zostavený individuálny liečebný plán. zdravotný stav je neustále kontrolovaný lekárom. Dĺžka liečebného pobytu by mala byť 2-4 týždne.

Základné liečebné prostriedky:

  • Vaňové minerálne kúpele - Počas minerálneho kúpeľa sírovodík preniká kožou do organizmu, má protizápalové účinky a priaznivý vplyv na imunologické zmeny v organizme, ďalej tíši podráždenú pokožku a zlepšuje jej elasticitu. Procedúra trvá 10-15 min. Po nej nasleduje suchý zábal a odpočinok
  • Bahenné a parafínové zábaly - Bahenné zábaly zmierňujú lokálne opuchy v okolí kĺbov, redukujú napätie v svaloch a zlepšujú výživu chrupaviek, spojivového tkaniva a medzistavcových platničiek. Taktiež posilňujú protizápalovú činnosť a imunitné procesy v organizme. Teplota bahna je od 43 do 45 stupňov Celzia, podáva sa na časti tela a procedúra trvá 20 minút.

Ostatné:

  • Fototerapia - Najmodernejšie úzkospektrálne formy aplikácie ultrafialového žiarenia, ktoré patria medzi najúčinnejšie na liečbu psoriázy, ekzémov a iných ochorení kože.
  • Lokálna liečba - Používajú sa špeciálne krémy, oleje a tinktúry s liečivou zložkou, ktoré odstraňujú príznaky kožných ochorení.
  • Fyzioterapia - Terapeutické cvičenia pod vedením odborného fyzioterapeuta.
  • Kneippova terapia - Vplyv striedania teplej a studenej vody na organizmus
  • Elektroliečba -Využíva rozličné elektrické prúdy a ich kombináciu. Má tlmiace a uľavujúce účinky na bolesť.

Zaujímavé je zistenie, že prírodné liečivé kúpele Smrdáky sú účinnejšie než samotné mŕtve more! Efekt liečby sa v prípade Smrdákov po 1 mesačnej komplexnej kúpeľnej liečbe ukázal pozitívny u 82,02 % (súbor 89 pacientov) a v prípade mŕtveho mora po 1 mesačnej liečbe to bolo 75,9 % (súbor 64 pacientov)!

Čo robiť, ak máte záujem o kúpeľnú liečbu?

Kúpeľná starostlivosť je možná jedenkrát v kalendárnom roku na základe odporúčania lekára- špecialistu v príslušnom odbore. Pri niektorých indikáciách je možné ju absolvovať raz za dva roky. Stačí, ak pacient či záujemca, ktorý je poistencom zdravotnej poisťovne v SR a ČR, požiada špecialistu alebo všeobecného lekára o vystavenie návrhu na kúpeľnú starostlivosť. Návrh na kúpeľnú starostlivosť musí byť podpísaný a doručený príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr šesť týždňov pred uplynutím doby platnosti.

Pred nástupom na kúpeľnú starostlivosť musí ošetrujúci lekár potvrdiť aktuálny zdravotný stav pacienta z hľadiska vylúčenia možnej kontraindikácie, pričom potvrdenie nesmie byť staršie ako 14 dní!

Liečba a pobyt detí je plne hradená zdravotnými poisťovňami na Slovensku  a v Česku. Navštívte všeobecného lekára pre deti a dorast alebo dermatovenerológa, ktorý na základe zdravotného stavu vášho dieťaťa vypíše kúpeľný návrh na komplexnú kúpeľnú liečbu. Po schválení pobytu zdravotnou poisťovňou si už môžete rezervovať termín nástupu.

Fakty o psoriáze

Psoriáza, nazývaná aj lupienka, je zápalový stav celého organizmu s viditeľným postihnutím kože, ktoré zapríčiňuje suchú, šupinatú kožu. Prvými prejavmi môže byť výsev červenkastých fľakov so šupinami na koži. Počet psoriatikov na Slovensku stúpa, vysoko presahuje hranicu 200 000 ľudí. Práve dnes 29. októbra si pripomíname Svetový deň psoriázy.

Psoriáza je chronické autoimunitné zápalové neinfekčné ochorenie s vrodenou predispozíciou a multifaktoriálnymi rysmi. Postihuje 2 - 4 % európskej populácie. Ochorenie  je charakteristické zrýchlenou tvorbou kožných buniek, ktoré sa za normálnych okolností obnovujú každých 28 dní, pri psoriáze sa však táto doba skráti na 4 dni. Z tohto dôvodu nestihnú úplne dozrieť, čo vedie k tvorbe šupín. Okrem zrýchlenej tvorby kožných buniek je pre psoriázu typická aj výrazná zápalová zložka. Prvými prejavmi býva výsev červenkastých fľakov so šupinami na koži.

Psoriáza sa môže prejaviť v akomkoľvek veku, prvýkrát sa objavuje medzi 15. až 22. rokom života.

„Spúšťačom môže byť infekcia, stres, fyzikálne poškodenia kože, niektoré lieky (napr. betablokátory, lítium, antimalariká), hormonálne zmeny, ale aj alkohol. U žien gravidita zväčša zmierni priebeh psoriázy,“ tvrdí dermatovenerologička MUDr. Alena Masarovičová.

Môže sa vyskytnúť kedykoľvek a na ktoromkoľvek mieste tela. Najviac postihnuté bývajú oblasti lakťov, kolien, krížová oblasť, bedrá, vlasatá časť hlavy, nechty. Ojedinele ložiská psoriázy nachádzame aj v oblasti slabín a pod prsníkmi alebo aj na dlaniach a stupajach, kedy môžu byť sprevádzané aj bielymi pľuzgierikmi. Psoriatické prejavy sa však môžu rozšíriť aj na celú kožu.

Fotogaléria


Tagy:
kúpele liečba ochorenie prevencia psoriáza Smrdáky kúpeľná liečba

2017-10-29 15:30:00  |  Foto: red  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia