Lekárov vydesil mysteriózny prípad: Mladú ženu (21) trápi hrozivá diagnóza na FOTO

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-24 20:00:00

Keď ľudia o sebe hovoria, že „potia krv“, zvyčajne majú na mysli, že sa fyzicky trápia, že podstupujú námahu, ktorá je na hranici ich síl. Talianski lekári sa však stretli s výnimočným prípadom pacientky, ktorej tvár zaliala krv vždy, keď musela čeliť stresujúcej situácii. A to doslova.

 

Raritný prípad bol popísaný v magazíne Canadian Medical Association Journal. Podľa odborníkov išlo o 21-ročnú Talianku, ktorá sa sťažovala na bizarný a strašidelný problém – už tri roky ju trápilo prerušované krvácanie z pokožky tváre bez zjavnej príčiny. V dôsledku podivnej choroby sa mladá žena stránila sociálnych kontaktov. Všimla si, že z tváre začala krvácať vždy, keď bola v strese.

Čítajte viac: Príčina autizmu konečne odhalená?! Prekvapivé zistenie o najzáhadnejšej poruche

Pacientka nemala na tvári žiadne poranenia a krvácavé stavy u nej prichádzali bez varovania. Žena bola liečená ako pacientka s depresívnou a panickou poruchou, ale lekárov privádzal jej stav do zúfalstva. Nakoniec pacientke diagnostikovali tzv. hematohydrózu, teda poruchu sprevádzajúcu potenie krvi a snažili sa jej príznaky zmierniť pomocou liekov na reguláciu krvného tlaku a srdcovej frekvencie.

Príčina krvavého potu je záhadou

Podľa Informačného centra pre genetické a zriedkavé choroby amerického Národného inštitútu zdravia je hematohydróza podobným javom ako potenie, len s tým rozdielom, že namiesto potu preniká pokožkou krv. Niektorí ľudia s týmto vzácnym ochorením plačú namiesto sĺz kvapky krvi a u väčšiny z nich jav súvisí s emočným vypätím a stresom.

Porucha zvaná hematohydróza bola spozorovaná už v dávnej minulosti. O potení krvi sa píše aj v Biblii v súvislosti s utrpením Ježiša Krista počas mučenia pri ukrižovaní. Diagnóza je však natoľko zriedkavá, že býva pre lekárov, ktorí sa s ňou ešte nestretli, obrovským prekvapením a u mnohých ľudí vyvoláva zdesenie. Navyše, príčinu javu sa výskumníkom doposiaľ nepodarilo objasniť. Oficiálna hypotéza hovorí, že krv prechádza cez potné žľazy v dôsledku abnormálnych zúžení a expanzií okolitých krvných ciev, nikdy však nebola exaktne dokázaná.  

 

 

Fotogaléria


Tagy:
krv hematohydróza plakať krv potiť krv

2017-10-24 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, CMAJ  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia