Nový dokument vyvoláva búrku: Pôrod na Slovensku je ako nočná mora, opisujú ženy

Zdroj: beforeimetyoufilm.com
2017-10-16 06:00:00

Odvážny film slovenskej režisérky Zuzany Límovej sa zarýva hlboko do bytostnej podstaty žien a ich spomienok. Matky z jej dokumentárneho filmu pôrod opisujú ako nočnú moru, pretože všetky spája nepríjemná skúsenosť – pobyt v nemocničnej pôrodnici na Slovensku.

 

„Mala som chuť vyskočiť z okna... Bolo to ako v škole – museli sme poslúchať, tak sme poslúchali...,“ opisujú pôrod ženy z nového dokumentárneho filmu režisérky Zuzany Límovej „Medzi nami“. Zrodenie nového života pre ne nebol jedným z najkrajších momentov v živote ženy-matky, ale traumatizujúcou udalosťou, na ktorú by radšej zabudli. Frustrujúce a niekedy aj ponižujúce podmienky a okolnosti, za akých pôrod prebiehal, bolestivo zlomili ich ilúzie o materstve.

Čítajte viac: Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Pôrod - nadštandardná záležitosť?

Už po príchode do pôrodnice čaká mnohé budúce matky šok – dozvedajú sa, že podmienky, v akých budú rodiť, nekorešpondujú s predstavou pokojného a bezpečného prostredia. Ak chcú, aby ich manžel alebo niekto blízky sprevádzal pri pôrode, musia si priplatiť za nadštandard: „Za prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode sa platí poplatok 30 eur. Predpokladám, že viaceré budete chcieť pri pôrode využiť epidurálnu analgézu – je to tiež nadštandardná služba, teda nadštandardná forma ovplyvnenia pôrodnej bolesti, za ktorú sa platí jednotný poplatok pre všetky pôrodnice Univerzitnej nemocnice 152 eur. Ešte máte po pôrode možnosť bývať na nadštandardnom oddelení šestonedelia, to sa nedá vopred zarezervovať ako hotel... Na nadštandardných izbách nemusíte mať vlastné vložky ani podložky pod pacienta,“ vysvetlila ženám po príchode zamestnankyňa nemocnice a dodala, že za pobyt na takejto izbe si bude pôrodnica účtovať 18 eur, ubytovanie pre otca vychádza na 12 eur denne a otcova denná strava bude stáť 7,04 eura.

Brachiálne spôsoby

Po úvode, ktorý mnohé ženy rozčaruje, nastáva príchod na izbu a čakanie na veľký moment. „Stalo sa mi, dvakrát, keď som začínal... že bola úplne hysterická, že vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril a ona si proste povedala, že bude len kričať a kričať a ja som potreboval, aby tlačila a ona len kričí... Celú tú energiu, kontrakciu, silu vydávala na krik a vôbec netlačila. Ale zase odtiaľ-potiaľ, lebo keď sa vám má dieťa podusiť v pôrodných cestách, tam už sranda končí, tak som si povedal, že lepšie bude brachiálne dorozumievanie sa s rodičkou,“ povedal jeden z gynekológov a pôrodníkov na kameru. Kričiacu rodičku ukáznil fackou, priznal a dodal, že sa to tak robí bežne.

Alternatíva je takmer nemožná

Statické pôrody, pri ktorých sa ženy nemôžu pohnúť, sú na Slovensku bežnou praxou. Pre mnohé je pôrod akousi odcudzenou záležitosťou, ktorú zo svojej mysle radšej vytesňujú, keď pôrodné bolesti ustanú. Veľký moment sa nepodobá na silný zážitok spojenia matky s dieťaťom, o akom ženy snívajú, ale na operáciu pri plnom vedomí zakončenú chirurgickým zošívaním nástrihu hrádze alebo rozrezaného podbruška po cisárskom reze. Na emočné potreby ženy počas pôrodu sa prihliada len málokedy. Takisto chýba pocit dôvery a bezpečia. Pôrod je cestou do neznáma, ktorá vzbudzuje obavy.

Sú pretechnizované, vytrhnuté z pokojného domáceho prostredia, zaznieva z úst lekárky z dokumentu a podobné pocity veľakrát zdieľajú aj pôrodné asistentky: „My, stará škola a skostnatené pôrodné asistentky, si nevieme predstaviť, že by sme niekde kľačali alebo ležali pod pacientkou v nejakej inej polohe, no ale keby nám to niekto ukázal a naučil nás to, určite by sa to dalo. Nemáme také pracovné podmienky, aby to človek skúšal, my sme niekedy rady, keď má tá pacientka posteľ a máme ju kde položiť a odrodiť. Niekedy je taká situácia, že sú tri pôrodné boxy a je tu desať pacientok, a potom ich dávame na chodbu a sme rady, že niekde ležia, takže vymýšľať nejaké alternatívne metódy by išlo jedine pri iných pracovných priestorových a podmienkach,“ zhodnotili.

Režisérka čelila vyhrážkam

Dokument o pôrodoch na Slovensku priniesol režisérke Zuzane Límovej komplikácie aj obrovskú podporu filmárov a odbornej verejnosti. Jeho cieľom je vyvolať verejnú diskusiu, ktorá na Slovensku roky absentuje. Dokument Medzi nami (Before I Met You) zaznamenáva snahu žien udržať si vlastnú dôstojnosť a ponúka svedectvá tých, ktoré v sebe našli odvahu prehovoriť. Doplňujú ich zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom.

Film autorka nakrúcala v priestoroch Univerzitnej nemocnice v Bratislave s medzinárodným tímom, no vyhrážky nemocnice ho zablokovali na niekoľko mesiacov. Aktuálne je situácia iná. Snímka je pred slovenskou premiérou a čaká ju hneď niekoľko národných premiér a uvedení v zahraničí.

Premiéra na slovenskej scéne

Hodinový film Medzi nami uvedie v premiére festival Jeden svet v pondelok 16. októbra 2017 o 20.00 hod v bratislavskom Kine Mladosť. Už budúci týždeň film uvedie aj prestížny rumunský festival ASTRA FILM FESTIVAL, pozvanie dostal aj z Česka, Talianska a Chorvátska. „Kontaktujú nás ľudskoprávne organizácie, kultúrne centrá, ale aj bežní ľudia s ponukou na zabezpečenie projekcie v ich meste alebo krajine,“ doplnila režisérka a nezávislá novinárka. „Pre nás je to dôkazom toho, že film reflektuje na tému, ktoré je veľmi živá, a to nielen na Slovensku,“ povedala Zuzana Límová, ktorá dokumentom úspešne absolvovala ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v talianskom Bolzane. Uvedeniu filmu podali pomocnu ruku viacerí slovenskí filmári, ako aj medzinárodná asociácia pre ľudské práva pri pôrode Human Rights in Childbirth a ďalší.

Film podporili viaceré osobnosti

Zvykli sme si na to, že nemocnice fungujú ako krabice, z ktorých vyberáme bábätká a do ktorých vraciame starých a chorých ľudí, aby sme neboli svedkami ich umierania. Vďaka modernej medicíne sa znížila úmrtnosť novorodencov a rodičiek na absolútne minimum. Zuzanin film ukazuje, že sme pri tom zabudli na ľudský prístup. Rodičky sa zmenili na pacientky, ktoré treba efektívne vyriešiť. A ja dúfam, že vďaka jej filmu sa do pôrodníctva vráti ľudský prístup,“ dokumentarista Peter Kerekes.

Veľmi silná a dôležitá výpoveď talentovanej a nekompromisnej režisérky. Film, ktorý sa miestami ťažko pozerá a miestami vám ostane visieť sánka v nemom úžase nad tým, čo počujete a vidíte. Verím, že Zuzanin film otvorí nevyhnutnú diskusiu, ktorá mala prebehnúť už desaťročia dozadu. Pre osoh nás všetkých, aj našich detí,“ dokumentaristka Diana Fabiánová.

Pôrodným filmom sa vyhýbam, nechcem sa pozerať na utrpenie a bolesť rodiacich žien. Oceňujem, že film nie je o tom. Pracuje s obrazom, bezútešná nemocnica, okolo paneláky, všetko šedé, nič sa nemôže zmeniť, pretože chýbajú peniaze, kapacity, ženy niekedy rodia na chodbách, hysterkám dáme na papuľu. Rodenie žien zobrali do rúk chirurgovia, ktorí sú prepracovaní a vyhorení. Koncepcia návratu k prirodzeným pôrodom Michela Odenta - pôrodníka a pôvodne chirurga - sa presadila všade v kresťanskej civilizácii, mimo postkomustického sveta. Prečo slovenské ženy, ak na to majú, chodia rodiť do Rakúska a české do Nemecka? Film je neobvyklý a výborný v tom, že nemanipuluje. Konfrontuje dva zúčastnené pohľady na rovnakú vec a ukazuje, ako sú od seba vzdialené, upozorňuje na ich vzájomné nepochopenie a nedôveru. Tým by mala začať diskusia a nie jej potlačením. Vzájomná dôvera je základ,” filmárka Zuzana Piussi.

Film Medzi nami je veľmi výstižným pohľadom do pôrodníc ako uzavretých inštitúcií, v ktorých v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti dochádza k závažnému porušovaniu ľudských práv žien. Verím, že aj vďaka tomuto filmu začnú subjekty, ktoré sú za porušovanie práv žien v ich najzásadnejších životných okamihoch zodpovedné, reflektovať svoje zlyhania a pracovať na nevyhnutných systémových zmenách,“ Jana Debrecéniová, právnička špecializujúca sa na ľudské práva a osobitne ľudské práva žien.

„Pôrod dieťaťa je významným okamihom pre celú rodinu, do ktorej sa rodí. Ženy, ktoré vstupujú do nemocnice, očakávajú podporu, rešpekt a profesionalitu. Stretávajú sa však s rutinou a prístupmi, ktoré sú orientované na personál a jeho potreby. Výsledkom je nedôstojná a nerešpektujúca starostlivosť, ktorú podčiarkuje množstvo škodlivých praktík. Film Medzi nami nám dáva príležitosť tieto praktiky vidieť v celej ich normalizovanej nenormálnosti. Identifikovať ich a vymedziť sa voči nim však už musia diváci a diváčky samy,“  Zuzana Krišková, ľudskoprávna aktivistka špecializujúca sa na rôzne aspekty pôrodnej starostlivosti.

Film Medzi nami prepožičiava hlas ženám, ktoré ho počas pôrodu stratili. Hovorí o smútku, bezmoci, opustení, ale aj o túžbe, nádeji, znovuzrodení viery v seba, schopnosti hovoriť o svojom prežívaní, potrebách, bolesti. Ženy potrebujú byť vypočuté, aj keď práve mlčia, potrebujú podporu, rešpekt, dôstojnosť. A ak máme hovoriť o tom, ako (sa) rodíme na Slovensku, potrebujeme počuť hlas žien,“ Hana Celušáková, klinická psychologička a psychoterapeutka špecializujúca sa na oblasť reprodukčného zdravia žien a podporu novej rodiny.

Zdá sa, že postupne došlo k akémusi prerušeniu nášho spojenia so sebou samými s vlastnou prirodzenosťou, s vlastnou podstatou, s vlastnou ľudskosťou. Niekde sa vytratila pokora a úcta voči niečomu, čo nás presahuje. Vznik nového života a jeho príchod na svet je naozaj niečo, čo je väčšie ako my a zaslúži si našu úctu. Tú úctu si zaslúži každá ľudská bytosť, teda aj žena privádzajúca na svet svoje dieťa a prichádzajúce dieťatko si ju zaslúži tiež. Matka v tomto špeciálnom vysoko zraniteľnom stave potrebuje ochranu, bezpečie, láskavú citlivú podporu a rešpektovanie svojej dôstojnosti a dôstojnosti svojho dieťaťa. Priala by som si, aby film "Medzi nami" tomu napomohol,“ Katarína Karaszová, psychoterapeutka so zameraním na psychotraumatológiu.

Na filme pracoval medzinárodný tím, k slovenskej režisérke sa pridala kameramanka Selina Becker z Nemecka a strihačka Morgana Tinebra z Talianska. O zvuk a hudbu sa postarali študenti VŠMU Denisa Uherová a Samo Štefanec. Snímku produkovala medzinárodná škola ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v Bolzane, Taliansku, na ktorej prednášajú prestížni filmári z celého sveta. Viac informácií o filme nájdete na stránke Beforeimetyoufilm.com.

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
pôrod dokument Medzi nami Zuzana Límová

2017-10-16 06:00:00  |  Foto: beforeimetyoufilm.com Video: Youtube/http://beforeimetyoufilm.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia