Monika prišla s dieťaťom do nemocnice: Keď uvidela posteľ na FOTO, ostala stáť ako obarená

Z blata do kaluže? Fotografia má zaujímavé rozuzlenie.
Zdroj: Facebook/TABUĽA HANBY
2017-07-19 14:00:00

Mnohí ľudia prichádzajú na pohotovosť s horúcou hlavou. Monike, ktorá nedávno navštívila nemocničné oddelenie chirurgie na Kramároch v Bratislave, stúpol tlak už len pri pohľade na posteľ, na ktorej po prvom rýchlom úsudku malo spať jej dieťa. Podmienky v nemocnici prirovnala k pobytu vo väzení, no neskôr sa ukázalo, že išlo o hlboké nedorozumenie.

 

„Ocitla som sa so synom na oddelení chirurgie na Kramároch. Prišli sme o pol štvrtej ráno z pohotovosti kvôli možnému otrasu mozgu, že si nás tu nechajú na pozorovanie,“ napísala Monika na facebookovej stránke Tabuľa hanby a priložila aj fotografiu. Keď jej totiž sestrička ukázala izbu, v ktorej bude so synom spať, ostala stáť ako obarená.

Čítajte viac: Otrasné svedectvá slovenských pacientok: Najprv lekár zízal na prsia, potom aj do nohavičiek

„Posteľ kovová rozkladacia a sestrička mi hovorí, že ráno do vizity musí byť zložená tak, ako ju teraz vidíte a odnesiete ju do čistiacej miestnosti,“ priblížila svoju skúsenosť matka, ktorú zarazilo, že posteľ nemocničné oddelenie poskytlo len jej synovi. Zľakla sa, že bude musieť celý zvyšok času sedieť na stoličke alebo stáť pri posteli. „Kde sme? V base? Je mi zle z tejto krajiny a z toho hurá systému, ktorý u nás, bohužiaľ, funguje. Za takéto zdravotnícke služby platíme nemalé peniaze,“ rozhorčila sa Monika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Došlo k nedorozumeniu, hodnotí nemocnica

Podľa hovorkyne Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave Dany Kamenickej došlo k veľkému nedorozumeniu. Príspevok, ktorý sa rýchlo rozšíril na sociálnych sieťach, mnohých ľudí bezdôvodne vydesil. „Mobilné lôžko sme neposkytli dieťaťu, ale matke dieťaťa, ktorá ho počas hospitalizácie sprevádzala. V DFNsP Bratislava má každé dieťa v každej situácii zabezpečené hygienické a bezpečné lôžko podľa veku  – postieľku alebo posteľ. Mobilné lôžka sme zvolili preto, aby sme umožnili na jednej strane rodičom ostať so svojimi deťmi v nemocnici, a zároveň, aby pre každé dieťa, ktoré príde do nemocnice v  v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú hodinu, bolo pripravené lôžko,“ uviedla Kamenická.

Podľa ďalších slov hovorkyne nemocnice stanovuje legislatíva povinnosť vyčleniť 25 percent z lôžkovej kapacity kliniky alebo oddelenia pre sprevádzajúce osoby. Tento počet lôžok však v minulosti nepokrýval reálne nároky na ubytovanie rodičov detí. „Od januára 2014 sme preto pristúpili k zakúpeniu 138 mobilných lôžok. S mobilnými lôžkami sme mali veľmi dobré dlhoročné skúsenosti na našej Klinike detskej hematológie a onkológie a rovnako sme sa informovali na zahraničných detských pracoviskách.  Dobré skúsenosti s nimi majú aj na zahraničných pracoviskách, napríklad v detskej nemocnici vo Viedni,“ doplnila Kamenická.

Mobilné lôžka sú flexibilnejšie

Ako hovorkyňa vysvetlila, priestorové možnosti nemocnice sú obmedzené a umiestniť viac pevných lôžok do izieb nie je možné aj z hygienicko-epidemiologických dôvodov: „Mobilné lôžka nám umožnia na jednej strane poskytnúť ubytovanie čo najväčšiemu počtu žiadateľov, a zároveň sú flexibilné – počas dňa nezaberajú priestor, ktorý nutne potrebujeme k výkonu zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti, napríklad pri prevozoch imobilných pacientov na lôžkach, alebo onkologických pacientov, ktorí sa často pohybujú na vozíkoch a s infúznymi pumpami na stojanoch. Ak by v priestore ostali mobilné lôžka počas dňa, prevádzka na týchto izbách by bola ohrozená.“

Pre akútne choré deti a plánované hospitalizácie má nemocnica aktuálne dostatok lôžok. Cieľom zariadenia je poskytnúť lôžko všetkým rodičom, ktorí chcú sprevádzať svoje dieťa počas hospitalizácie, nad rámec platnej legislatívy. „Ubytovanie na klinikách, vrátane Kliniky detskej chirurgie, poskytujeme rodičom v štandardných izbách na pevných a mobilných lôžkach a na pevných lôžkach na izbách matiek a v rámci VIP izieb, o ktoré je zo strany rodičov veľký záujem,“ opísala Kamenická.

V minulom kalendárnom roku nemocnica zabezpečila ubytovanie pre takmer 60 percent rodičov z celkového počtu hospitalizovaných detí. Na niektorých pracoviskách (napríklad Transplantačná jednotka kostnej drene) sprevádzal každé hospitalizované dieťa rodič alebo súčasne dvaja rodičia, v číselnom vyjadrení to bolo 102 percent; takmer 90 percent detí sprevádzali rodičia na Klinike detskej oftalmológie, 78 percent rodičov sprevádzalo svoje deti na Klinike detskej neurológie, 74 percent na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny.

Fotogaléria


Tagy:
posteľ nemocnica Kramáre

2017-07-19 14:00:00  |  Foto: Facebook/Tabuľa hanby  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia