Otrasné svedectvá slovenských pacientok: Najprv lekár zízal na prsia, potom aj do nohavičiek

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-13 13:35:00

Požiadal vás už niekedy neurológ, aby ste sa vyzliekli? Pacientky zo Slovenska sa už s takouto nezvyčajnou požiadavkou stretli. Lekár podľa nich prekročil tabu. Údajne sa im neváhal pozrieť do nohavičiek a bez hanby zízal na obnažené prsia.

Zažili ste niečo podobné? Dajte nám o to vedieť na redakcia@vysetrenie.sk!

Skúsenosti slovenských pacientok, ktoré zverejnil denník SME, sa vymykajú z normálu. Kristína pred 13 rokmi navštívila neurologickú ambulanciu s podozrením na epilepsiu. Už na prvý pohľad jej niečo nesedelo. Ambulancia bola plná kníh a starého nábytku, sterilný dojem z nej chýbal. Potom prišlo ďalšie prekvapenie. Lekár Kristíne najprv prikázal, aby si dala dole podprsenku. „Potom mi nadvihol nohavičky a začal mať k tomu nepríjemné reči v súvislosti s mojím priateľom a naším sexuálnym životom. V tej chvíli som nevedela, čo sa deje a či to k tomu patrí,“ opísala pacientka, ktorá z ambulancie odchádzala s diagnózou epilepsia.

Čítajte viac: Spoznajte najnebezpečnejšie dni v týždni: Kedy si naplánovať operáciu či ostať radšej doma!

Dotýkal sa pŕs

Podľa svedectva Kristíny sa čudné vyšetrovacie praktiky pri ďalšej návšteve neurológa opakovali. Zakaždým nejako zasiahol do intímnej zóny. S podobnými zážitkami sa u rovnakého lekára stretla aj iná pacientka. „Na neurologické vyšetrenia chodím už desať rokov, ale dlhý pohľad do nohavičiek som zažila prvý raz,“ uviedla jedna zo žien na stránke Lekar.sk k hodnoteniu neurológa. Lekár sa podľa svedectva zo stránky neváhal dotknúť pŕs a bradaviek svojej pacientky. Vraj kontroloval, či nemá hrčky, čo malo mať súvis so stuhnutým krkom.

Bežná lekárska prehliadka?

Slovenská lekárska komora sa mala v minulosti zaoberať dvomi podnetmi, ktoré obsahovali sexuálny podtón. Oba však odborníci vyhodnotili ako neopodstatnené. Podľa denníka SME, ktorý lekára oslovil, neurológ obvinenia odmietol s vysvetlením, že išlo o bežný postup v rámci vyšetrenia. Zanedlho zmizli zo stránky Lekar.sk aj kritické hodnotenia – prevádzkovateľ portálu ich zmazal na žiadosť dotknutej osoby, ktorá argumentovala, že hodnotenia pochádzali z roku 2011, keď na stránke neprechádzali schvaľovacím procesom.

Vyšetrenie inkriminovaného lekára sa nepozdáva ani neurologičke Viere Michálkovej. Podprsenku by si podľa jej slov mala pacientka dávať dolu len vtedy, keď má pod ňou herpetické vyrážky alebo nejaký bolestivý bod. „Určite však nie pri diagnóze epilepsie,“ dodala. Lekárka krúti hlavou aj pri otázke o pohľade do nohavičiek: „Robím už tridsať rokov a trenky som dávala pacientovi dole len raz. Ale to sme naozaj potrebovali. V prípade epilepsie to nie je zaujímavé a ochlpenie ani sexuálny život pacienta nás nezaujímajú.“ Doplnila, že v minulosti sa síce robilo vyšetrovanie reflexov aj v intímnych oblastiach, no dnes takéto informácie pochádzajú z výsledkov magnetickej rezonancie, CT či EEG.

Pacient by nemal mlčať, ale...

Sexuologička Danica Caisová priznala, že sa vo svojej ordinácii stretla aj s pacientkami, ktoré mal sexuálne obťažovať lekár počas prehliadky. Lekári musia podľa nej dodržiavať etický kódex a nesprávať sa voči pacientom tak, aby mali pocit, že sú objektom sexuálneho záujmu. Pri vyšetrovaní znásilneného dievčatka vždy platí zásada, že prehliadku vykonávajú dvaja lekári.

Podľa Ivana Humeníka z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS je lekár povinný informovať pacienta o to, čo ide robiť a prečo. Ak má pacient podozrenie zo sexuálneho obťažovania, lekára by mal podľa Jany Šípošovej zo združenia Pomoc obetiam násilia vymeniť. Existujú však aj prípady, keď si pacient zle vysvetlí lekárovo konanie, napríklad počas zákrokov.

Pacient by mal v prípade podozrenia zhodnotiť, do akej miery bolo konanie lekára nepríjemné a či obsahovalo nejaký sexuálny podtón. Môže ísť o nemravné vyjadrenia, urážlivé či vyzývavé sexuálne poznámky, ale aj dotyky na intímnych miestach. Ako zhodnotil Humeník, dokázať sexuálne obťažovanie môže byť ťažké, ak pacient obvinenia nemá doložené dôkazmi v podobe fotografií, videa, zvukovej nahrávky či očitého svedectva. Pomoc môžu dotknuté osoby hľadať napríklad v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva. Problémom však je, že slovenské trestné právo sexuálne obťažovanie nevníma ako trestný čin. Tým by bolo iba v prípade, kedy došlo k znásilneniu, násiliu alebo vydieraniu pacienta so zámerom dosiahnuť sexuálny styk. Ak by sa napokon podarilo dokázať vinu lekára zo sexuálneho nátlaku, hrozil by mu trest v maximálnej výške piatich rokov odňatia slobody. Pacient sa ešte môže obrátiť na samosprávny kraj a požadovať odškodnenie za narušenie osobnej integrity, na ktorú má zo zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti nárok. Nemocnica, v ktorej lekár pôsobí, by mohla dostať pokutu vo výške 16 596 eur a samotnému lekárovi by hrozila pokuta vo výške 1 659 eur.

Fotogaléria


Tagy:
vyšetrenie neurológ sexuálne obťažovanie lekárska prehliadka

2017-07-13 13:35:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia